Kaj vse je navedla preiskovalna komisija v prijavi poslanca SDS Mojškerca KPK

Slovenija 22. Jul 202315:13 12 komentarjev
Zoran Mojškerc
Foto: Spletna stran stranke SDS

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, je Komisiji za preprečevanje korupcije predlagala, da preveri sume nezakonitih ravnanj sedanjega poslanca SDS Zorana Mojškerca. Katere nepravilnosti vse je zaznala preiskovalna komisija?

Predsednica parlamentarne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, Mojca Šetinc Pašek je sredi aprila napovedala, da bo preiskovalna komisija sedanjega poslanca SDS Zorana Mojškerca in nekdanjega direktorja Komunale Logatec Boštjana Averja, ki naj bi do funkcij v javnih podjetij prihajal s pomočjo SDS, prijavila Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Dober mesec kasneje je preiskovalna komisija to res storila. “V zvezi s tem primerom na komisiji vodimo predhodna preizkusa,” so nam na vprašanje, ali so že prišli do kakšnih ugotovitev, odgovorili na KPK.

Osrednji del predloga parlamentarne preiskovalne komisije, naj KPK uvede nadzorni postopek, se nanaša na poslovni odnos med Mojškercem in Averjem v času, ko je bil prvi nadzornik Komunale Logatec, drugi pa njen direktor. Aver je bil na čelu tega podjetja, ki je v lasti občine, od julija 2013 do konca julija 2021, Mojškerc pa je bil od leta 2011 do konca leta 2014 namestnik predsednika nadzornega sveta, nato pa od leta 2019 do konca julija 2022 član nadzornega sveta.

Po ugotovitvah preiskovalne komisije se je poslovno sodelovanje med Averjem kot samostojnim podjetnikom in Mojškerčevim podjetjem Geopolar Zaščite začelo, še preden je Aver postal direktor Komunale Logatec, in se je nadaljevalo vse do konca maja lani. Po dokazni dokumentaciji, ki jo je pridobila komisija, je od 1. junija leta 2020 do konca maja 2022 (parlamentarna preiskava se osredotoča na čas od marca 2020 do konca junija 2022) Mojškerčevo podjetje od samostojnega podjetnika Boštjana Averja prejelo vsaj 15 nakazil v skupni višini blizu 45 tisoč evrov. Večji del teh nakazil sodi v čas, ko sta bila Aver in Mojškerc na položajih na Komunali Logatec.

Odgovori v slogu ”ne bom odgovarjal”

Preliminarna rekonstrukcija denarnega toka, ki jo je opravila preiskovalna komisija, je pokazala, da je Zoran Mojškerc, ki je bil do maja lani edini lastnik podjetja Geopolar (po nastopu poslanskega mandata je lastnica postala njegova tašča, direktorica pa njegova žena), prejeti denar od poslovnega subjekta Boštjan Aver s.p. v celoti nakazal na različne svoje osebne račune – odprte naj bi imel tri – v dveh primerih pa na račun svoje žene. Nato je denar dvignil v gotovini ali pa ga nakazal ženi, tašči oziroma sorodniku.

Mojškerc je na zaslišanju pred preiskovalno komisijo povedal, da je vodil revizijsko komisijo, ki je odstavljala Averjevega predhodnika na čelu Komunale Logatec, nato pa je kot nadzornik glasoval za Averjevo imenovanje za direktorja. Mediji so pred desetletjem poročali, da je Averja na čelo Komunalnega podjetja Logatec predlagal prav Mojškerc, ki je bil tudi občinski svetnik SDS.

Sicer pa je bil Mojškerc na zaslišanju pred preiskovalno komisijo redkobeseden. Odgovarjal je, da na vprašanja ne bo odgovarjal, da podjetje Geopolar ni predmet preiskave, da se članov preiskovalne komisije njegovo poslovanje ne tiče, da gre za poslovno skrivnost, da se ne spominja, da je komisija žalitev za institut preiskovalne komisije … Ker ni hotel odgovarjati na vprašanja, ga je komisija kaznovala z denarno kaznijo v višini 278,80 evra. Vendar pa te ni plačal in je po navedbah naših virov vložil pritožbo.

Mojca Pašek Šetinc
Žiga Živulović/BOBO

Komisija, ki jo vodi Šetinc Pašek, je od Združenja nadzornikov Slovenije zahtevala načelno mnenje o poslovnem odnosu med direktorjem gospodarske družbe, ki je hkrati nadzornik občinskega podjetja, in samostojnim podjetnikom, ki je hkrati direktor občinskega podjetja. To mnenje je priložila prijavi, ki jo je poslala KPK. Iz njega po navedbah preiskovalne komisije izhaja, da gre v poslovnih stikih Aver – Mojškerc za zelo problematičen poslovni odnos, ki prinaša visoka korupcijska tveganja.

Prav tako naj bi bilo iz mnenja združenja nadzornikov po oceni parlamentarnih preiskovalcev mogoče zaključiti, da poslovni stiki med Mojškercem in Averjem sprožajo sum nasprotja interesov, saj je šlo za vključevanje osebnega ekonomskega interesa, ki je utegnilo ogrožati nepristransko in objektivno opravljanje nalog Zorana Mojškerca kot člana nadzornega sveta Komunale Logatec. Po navedbah preiskovalne komisije bi moral Mojškerc v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije tovrstno nasprotje interesov razkriti, česar pa po njenih podatkih ni storil. Ker nasprotja interesov v primeru materialnih ekonomskih povezav ni mogoče odpraviti z izločitvijo, bi bilo treba po navedbah preiskovalne komisije, pri katerih se sklicuje na mnenje združenja nadzornikov, bodisi odpraviti sporne poslovne povezave med Mojškercem in Averjem oziroma njunimi podjetji bodisi bi moral Mojškerc odstopiti kot nadzornik Komunale Logatec. Preiskovalna komisija torej meni, da sta tako Mojškerc kot Aver ravnala v nasprotju z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije.

Izobraževanje ljubljanskih svetnikov SDS

Po njenih navedbah obstajajo tudi razlogi za sum, da je bilo vsaj eno nakazilo Averja namenjeno poplačilu lizinga za osebni avtomobil Zorana Mojškerca. Parlamentarni preiskovalci pa so pod drobnogled vzela tudi poslovanje Kegljaškega kluba Ljubljana v času, ko ga je vodil Mojškerc. Izpostavili so, da ta klub v času od leta 2012 do danes ni izkazal tako rekoč nobenih prihodkov, razen v letu 2018, ko je prikazal 54.770 evrov prihodkov iz naslova donacij fizičnih in pravnih oseb. A je preiskovalna komisija na podlagi uradnih poizvedb ugotovila, da Kegljaški klub Ljubljana v letu 2018 ni imelo preko transakcijskega računa nikakršnih prihodkov ali odhodkov, ob čemer se ji je postavilo vprašanje, ali je morda Mojškerc kot predsednik društva prejel za 54.770 evrov donacij v gotovini.

“Preiskovalna komisija v primeru Kegljaškega kluba Ljubljana izraža vsaj razloge za sum, da je bilo društvo brž ko ne zlorabljeno za obvodno financiranje takratnega kandidata za župana Zorana Mojškerca, sicer takrat tudi zakonitega zastopnika Kegljaškega kluba Ljubljana, oziroma za financiranje državnozborske volilne kampanje SDS, katere član in trenutni poslanec je Zoran Mojškerc,” je zapisala preiskovalna komisija.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK)
KPK

Sum nezakonitosti po njenem mnenju sprožajo tudi nakazila mestne občine Ljubljana. Ta je družbi Geopolar od leta 2020 do leta 2022 za izobraževanje mestne svetniške skupine SDS v šestih delih nakazala skupaj 36.007 evrov. Parlamentarni preiskovalci na osnovi izpovedi nekaterih prič sumijo, da to izobraževanje ni bilo nikoli izvedeno, ta sum pa še utrjujejo Mojškerčevi odgovori na seji komisije. Na vprašanja, kaj je bila vsebina teh izobraževanj in kdo so bili izvajalci, je namreč vztrajno odgovarjal, da se ne spomni več.

Iz dokumentacije, ki jo je pridobila komisija, je razvidno, da je denar, ki ga je družbi Geopolar nakazovala ljubljanska mestna občina, Mojškerc praviloma še isti dan nakazal na enega svojih osebnih transakcijskih računov, nato pa večino denarja dvignil v gotovini. Preiskovalna komisija izpostavlja celo sum morebitnega kaznivega dejanja davčne zatajitve pa tudi prikritega financiranja Mojškerčeve “interesne ali celo politične agende”.

Ker iz dokumentacije, ki jo je pridobila preiskovalna komisija, izhaja, da je Mojškerc s svojega transakcijskega računa v zadnjih dveh letih dvignil večje količine gotovine, parlamentarna komisija še predlaga KPK, naj razišče, če držijo Mojškerčeve navedbe v prijavi premoženjskega stanja po nastopu poslanskega mandata, da nima gotovine v skupni vrednosti nad 10.000 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_3

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje