Preiskovalna komisija: potrjeni sumi spornega financiranja SDS in njenih medijev

Slovenija 18. Apr 202314:45 > 18:06 29 komentarjev
Mojca Šetinc Pašek
Gibanje Svoboda

Člani parlamentarne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank, so predstavili prve ugotovitve. Predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek je izpostavila zlasti pogodbo med Telekomom in Inštitutom za avtorsko pravico. Ta je bila po njenih besedah sklenjena takoj po prihodu Janševe vlade, in sicer v višini šest milijonov evrov, največji delež denarja pa je šel Nova24 TV. Na Telekomu so za N1 povedali, da je bila omenjena pogodba "odpovedana skladno s pogodbenimi določili".

“Vsi sumi, ki smo jih imeli, se potrjujejo,” je na današnji predstavitvi dela parlamentarne preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja SDS, poudarila njena predsednica Mojca Šetinc Pašek.

Ob tem je povedala, da so nekatere zadeve že predali pristojnim organom, druge bodo posredovali v kratkem.

Tako bo komisija poslanca SDS Zorana Mojškerca in nekdanjega direktorja Komunale Logatec Boštjana Averja prijavila Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Zmotilo jih je poslovanje Mojškerca in Averja v času, ko je bil prvi nadzornik Komunale Logatec, drugi pa njen direktor.

Šetinc Pašek je napovedala, da bo komisija gradivo, povezano z Mojškercem, predala tudi Fursu, tožilstvu, policiji … Fursu bo prijavila tudi dve gospodarski družbi in večje število fizičnih oseb. Zaradi krivega pričanja nameravajo nekatere priče kazensko ovaditi.

Ker Mojškerc na seji preiskovalne komisije, na katero je bil vabljen kot priča, ni hotel odgovarjati na vprašanja, ga je komisija že kaznovala z denarno kaznijo v višini 278,80 evra.

Manjkale niso niti grožnje s smrtjo

Šetinc Pašek se je na današnji novinarski konferenci zaustavila predvsem pri pogodbi, ki jo je Telekom sklenil aprila 2020, torej mesec dni po nastopu Janševe vlade, z zasebnim Inštitutom za avtorsko pravico v lasti Blaža Ranta.

Pogodba je bila po njenih besedah sklenjena za obdobje petih let v vrednosti šest milijonov evrov, največji delež denarja pa je šel Nova24 TV.

Šetinc Pašek je povedala, da so zaslišali več kot 10 prič, ki so pojasnjevale ozadje sklepanja in izvajanje te pogodbe pa tudi širše dogajanje na Telekomu. Priče so po njenih navedbah izpovedale šokantne zgodbe o pritiskih na vodilne kadre v Telekomu in druge zaposlene; manjkale naj ne bi niti grožnje s fizičnim nasiljem in smrtjo.

“Tik pred nastopom Janševe vlade so prejeli dopis Blaža Ranta, ki jim je med vrsticami grozil s prijavami in tožbami, če ne podpišejo pogodbe. Ta je bila nato sklenjena v rekordnem času, v manj kot mesecu dni,” je poudarila predsednica preiskovalne komisije.

Dodala je, da so se pritiski, grožnje in psihoze odražali v poslovanju Telekoma, ki je sicer v večinski lasti države.

O spornosti pogodbe je Šetinc Pašek, kot je povedala na novinarski konferenci, obvestila predsednika uprave SDH in nadzornega sveta Telekoma Žigo Debeljaka – svetovala je prekinitev pogodbe.

Na Telekomu so danes za N1 povedali, da je bila omenjena pogodba “odpovedana skladno s pogodbenimi določili”. Navedb o pritiskih na zaposlene pa niso želeli komentirati, so pa poudarili, da imajo “ničelno stopnjo tolerance do kakršnihkoli groženj ali oblik nasilja”.

Predsednica preiskovalne komisije je še povedala, da so se doslej ukvarjali tudi s pregledovanjem financiranja tednika Demokracija, ki mu je 40 občin in županov blizu stranke SDS namenilo skoraj 83.000 evrov. Zaradi suma zlorabe medijske zakonodaje bodo zadevo predali medijskemu inšpektorju. Komisija pa skupaj z zunanjimi sodelavci začenja pregledovati nov sklop dokumentacije. Kot naslednjo pričo bodo prihodnji mesec zaslišali nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanijo, do poletnih počitnic pa pripravili prvo poročilo.

V tožbah, ki sta ju vložila nekdanji in aktualni poslanec SDS Janez Magyar in Žan Mahnič, je prepoznala pritiske na delovanje parlamentarne preiskovalne komisije. Kot smo poročali, je Magyar zoper Šetinc Pašek vložil odškodninsko tožbo, ker mu je na seji DZ vročila vabilo na zaslišanje pred preiskovalno komisijo. Od nje zahteva 5.200 evrov odškodnine.

Žan Mahnič, ki ga je komisija določila za pričo, s tem pa mu je prenehalo članstvo v njej, se je po besedah poslanke Svobode obrnil na upravno sodišče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje