Kako bo država nagradila peterico prejemnikov medalj?

Slovenija 07. Avg 202116:13 > 16:19 0 komentarjev
Olimpijska medalja
Molly Darlington/REUTERS

Končni izkupiček olimpijskih iger v Tokiu so osvojene tri zlate medalje ter po ena srebrna in bronasta. Na jutrišnji zaključni prireditvi, ki se bo začela ob 13. uri po našem času, bo slovensko zastavo nosila zlata olimpijka Janja Garnbret.

Zlate medalje kanuista na divjih vodah Benjamina Savška, kolesarja Primoža Rogliča in športne plezalke Janje Garnbret, srebrna medalja judoistke Tine Trstenjak in bron kolesarja Tadeja Pogačarja na cestni dirki. To je končni izkupiček olimpijskih iger v Tokiu. Le malo je manjkalo, da bi v bogato bero dodali še košarkarski bron, a se na koncu ni izšlo.

Pogledali smo, koliko denarja dobijo prejemniki medalj. Kot smo poročali že pred dnevi, bodo nagrade letos višje kot po zadnjih olimpijskih igrah v Riu. Tudi trenerji bodo upravičeni do višjih nagrad, saj je sprememba pravilnika o sofinanciranju izvajanja letnega programa športa na državni ravni, ki je začela veljati novembra 2019, določila, da trenerju pripada tolikšna nagrada kot športniku.

Grafika
N1

Nagrade za prejemnike medalj niso obdavčene. Zakon o dohodnini v 31. členu določa, da se od denarne nagrade za osvojeno medaljo na olimpijskih igrah ter svetovnih, evropskih in drugih mednarodnih prvenstvih ne plača dohodnine. Višino nagrade za posamezno olimpijsko medaljo pa določa 47. člen Pravilnika o sofinanciranju izvajanja letnega programa športa na državni ravni.  Kot so pojasnili ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, bodo nagrade izplačane skladno z Zakonom o izvrševanju proračuna, ki za izplačilo določa 30. dan po prejemu zahtevka za izplačilo.

Garnbretova bo nosila zastavo, košarkarji jutri že doma

Jutri se sicer olimpijske igre na Japonskem, na katerih je med približno 11 tisoč športniki nastopalo tudi 54 Slovencev, po dveh tednih končujejo.

Na odprtju sta slovensko zastavo nosila kajakašica Eva Terčelj in namiznoteniški igralec Bojan Tokić, jutri na zaključni prireditvi pa bo ta čast pripadla zadnji dobitnici olimpijske medalje, 22-letni Janji Garnbret.

Medtem se košarkarska delegacija, ki jim po porazu z Avstralci, ni uspelo v boju za bron, jutri zvečer že vrača domov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!