Kako in kdaj bo vlada pomagala pri plačilu vse dražjih položnic?

Gospodarstvo 20. Jan 202219:17 > 22:32 2 komentarja

Kot je v oddaji N1 STUDIO povedal podpredsednik vlade in predsednik NSi Matej Tonin, je ministrstvo za infrastrukturo zadolženo, da do konca meseca pripravi predloge ukrepov za pomoč ljudem v času energetske krize, ki bodo poleg vavčerjev predvidoma vključevali tudi to, da se država v delu odpove omrežnini in določenim trošarinskim dajatvam. Koordinator Levice Luka Mesec pa je menil, da je treba krizo, ki jo povzročajo dražji energenti, rešiti z dvigom dohodkov najrevnejših prebivalcev Slovenije.

Zaradi visokih cen energentov so včeraj prebivalci Jesenic protestirali, celo ustavili so promet. Medtem ko se položnice višajo, pa vlada še ni podrobneje predstavila ukrepov, ki bi pomagali gospodinjstvom pri spopadanju z visokimi cenami.

Predlog interventnega zakona, ki ga pripravlja infrastrukturno ministrstvo, naj bi po besedah Mateja Tonina poleg vavčerjev med drugim vključeval tudi znižanje omrežnine (ki jo je sicer Agencija RS za energijo z letošnjim letom zvišala) ter določenih trošarinskih dajatev. Denar bodo ljudje po Toninovih besedah dobili čim prej oziroma takoj, ko bo predlog sprejet v DZ.

Danes je sicer odbor DZ zavrnil opozicijski predlog za energetske vavčerje. Ob tem pa je poslanec NSi Aleksander Reberšek po poročanju Žurnal24.si pojasnil, da naj bi vlada v predlogu, ki je v pripravi, zajela 516 tisoč upravičencev do energetskega vavčerja. Tega bi dobilo:

  • okrog 300 tisoč upokojencev, ki prejemajo manj kot 732 evrov pokojnine,
  • okrog 48 tisoč prejemnikov varstvenega dodatka,
  • 139 tisoč prejemnikov otroškega dodatka do šestega razreda ter
  • 36 tisoč velikih družin.

Na vprašanje o tem, kako bi se s tovrstno krizo spoprijela Levica, če bi vladala, je v oddaji N1 STUDIO koordinator Levice Luka Mesec odgovoril tako: “Treba je pomagati revnejšim gospodinjstvom, ki so zaradi energetske krize bistveno bolj prizadeta. 50 odstotkov svojih prihodkov porabijo za tekoče stroške in za hrano.”

Med kratkoročnimi ukrepi je Mesec opredelil vavčer, s katerim se ljudem razdeli “nekaj denarja”. A kot je dodal, temu pristopu ni naklonjen. “Mislim, da je treba dvigniti prihodke najrevnejšim. Pogovarjati se je treba o revalorizaciji nadomestil za brezposelnost, minimalne plače, socialnih nadomestil in najnižjih pokojnin.”

Podpredsednik vlade Matej Tonin (NSi) je sicer v oddaji N1 STUDIO dejal, da bi “bilo koristno, če bi sprejeli in potrdili zakon o dohodnini, ki ga blokira Levica in ki bi vsem ljudem prinesel višje plače.””Ta ukrep bi bil najhitrejši in najbolj učinkovit,” je povedal. Spomnil je tudi na deseti protikoronski zakonodajni paket (PKP 10), v katerem so vključeni dodatki za najranljivejše.

PKP 10 je bil, kot je pojasnil “prva poteza.” Na vladi so se po njegovih besedah namreč dogovorili, da v decembru najprej ukrepajo s protikoronskim paketom, “za ostale ukrepe glede energetske krize pa ima minister nalogo, da do konca januarja predlaga predloge rešitev, ki jih bomo potem predlagali za sprejem v DZ.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje