Kako naj vrtci sledijo okužbam, če otroci niso upravičeni do testov?

Koronavirus 21. Jan 202210:04 > 12:35 0 komentarjev
Vrtec
Foto: PROFIMEDIA

Nova pravila glede odrejanja karanten so izziv za ravnatelje šol, še bolj pa za ravnatelje vrtcev. Karanteno po novem lahko odredijo šele, ko je več kot tretjina otrok v skupini okužena s koronavirusom. Predvideno je, da bo okužbe pokazalo vsakodnevno testiranje. Vendar pa predšolski otroci niso upravičeni do brezplačnih testov, ki pripadajo učencem, dijakom in študentom.

Nova pravila glede odrejanja karanten na področju vzgoje in izobraževanja so prinesla kar nekaj zmede. Po novem je za razred oziroma skupino v vrtcu odrejena karantena šele, če je okužba potrjena pri več kot tretjini učencev oziroma otrok v 14 dneh. Če je število obolelih s potrjeno okužbo manjše, karantene ni – a pod pogojem, da se učenci oziroma otroci sedem dni vsak dan samotestirajo.

Izjeme od karantene na domu za predšolske otroke, učence in dijake veljajo samo, če se je visokorizični stik zgodil v vrtcu ali šoli. Če je bil visokorizični stik doma oziroma zunaj vrtca ali šole, mora otrok v karanteno kot doslej – razen če je v zadnjih 45 dneh prebolel covid.

Vprašanj, ki se porajajo ob tem, je več. Po navodilih NIJZ bo karantena odrejena od zadnjega stika z zadnjim okuženim v razredu ali skupini. A glede na to, da se bo izolacija pod določenimi pogoji skrajšala z desetih na sedem dni, bi se lahko zgodilo, da bodo prvi okuženi že zaključili izolacijo, ko bo za ostale karantena šele razglašena. Na NIJZ so glede tega pojasnili le, da predšolskemu otroku ali učencu, ki se po preboleli bolezni vrne v šolo ali vrtec, 45 dni po pozitivnem PCR-testu ni treba v karanteno.

Ni tudi jasno, kaj se bo zgodilo, če bo kvota okužb potrjena takoj po izteku predvidenega 14-dnevnega obdobja – ali se bodo te štele v kvoto ali pa se bo štetje začelo od začetka. Na NIJZ odgovarjajo, da se “vsak dan upošteva za zadnjih 14 dni”.

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan predvideva, da bo breme odločitev spet večinoma na ramenih ravnateljev. Priznava sicer, da so okoliščine v razredih lahko tako različne, da je praktično nemogoče vse zajeti v enotna navodila.

“Čakanje, da zboli tretjina, je za vrtce predolgo”

V še bolj nezavidljivem položaju pa so, kot kaže, vrtci. Predsednica Skupnosti vrtcev Janja Bogataj opozarja, da jim nova pravila pravzaprav ne koristijo, celo nasprotno. “To, da moramo čakati, da zbolijo štirje otroci v prvem starostnem obdobju in sedem otrok v drugem, ni dobro. Za odrejanje karantene je to že prepozno, saj se okužbe pri takem številu v vrtcu že prehitro širijo,” opozarja.

Veliko težavo predstavlja tudi dejstvo, da v vrtcih zelo pogosto nimajo podatka o tem, zakaj otroka ni. “V zadnjem obdobju opažamo, da je v posameznih enotah odsotnih veliko otrok. Ugotavljamo, da se razmere slabšajo. A zelo pogosto nimamo podatka, zakaj je otrok doma.”

Bogataj ob tem opozarja, da predšolskim otrokom ne pripadajo brezplačni testi za samotestiranje, do katerih so upravičeni učenci, dijaki in študenti. Po navodilih NIJZ bi jih torej starši morali po prvi potrjeni okužbi sedem dni vsak dan testirati, a paket petih testov v lekarnah stane med 10 in 15 evrov. “Zelo smo skeptični, da bodo starši na lastne stroške opravljali testiranje in sporočili morebitno okužbo,” pravi sogovornica in dodaja, da so pristojno ministrstvo na to že opozorili. “Dokler bodo testi plačljivi, bo to vsekakor problem.”

Velike kadrovske težave

Vrtci se že zdaj spopadajo z velikimi kadrovskimi težavami, še pravi Bogataj. “Zelo nas skrbi obolevnost zaposlenih, saj moramo vedeti, da so interakcije z otroki v vrtcu popolnoma drugačne kot v šolah. Otroci v vrtcu potrebujejo precej več fizične pomoči, veliko pogostejši so neposredni stiki z otrokom.” Večina ravnateljic po njenih besedah že poroča o številnih odsotnostih strokovnih delavk.

“Bojimo se, kaj nam bodo prinesli prihodnji tedni in kako bomo še zmogli zagotavljati izvajanje pedagoškega procesa,” opozarja.

V takšnih razmerah je ohranjanje tako imenovanih mehurčkov praktično nemogoče, še pravi. “Nekatere sodelavke prihajajo v več skupin, zato da lahko sploh zagotovimo odpiralni čas.”

vrtec igrišče
Žiga Živulović jr./BOBO

Kaj če je visokorizični stik med združevanjem skupin?

Kako torej ukrepajo, če se visokorizični stik zgodi, ko so skupine združene? V kvoto katerega “mehurčka” se prišteva okužba, v matično ali vse združene skupine? Navodila NIJZ tega ne predvidevajo. Kot so pojasnili na inštitutu, so navodila “pripravljena za situacijo, ko se spoštuje predvidene higienske ukrepe, kamor spadajo tudi mehurčki”.

Bogataj pravi, da takšno okužbo štejejo kot prvo okužbo za vse matične skupine, ki so ji bile izpostavljene. “Mislim, da je to v tem trenutku pravično, saj karantene ne moremo odrediti. Vsem staršem pošljemo obvestilo, naj bodo pozorni na morebitne znake okužbe pri otroku in naj ga testirajo. Ali bodo to upoštevali, pa je seveda odvisno od njih.”

Zaposleni, ki so bili izpostavljeni okužbi, se vsak dan testirajo na delovnem mestu in nosijo FFP2-masko. To pa so tudi vsi ukrepi, ki so v takšnih okoliščinah trenutno na voljo, dodaja sogovornica.

Razmere so za vse vpletene zahtevne, zato Bogataj starše poziva k razumevanju in sodelovanju. “Zaposleni ne pregorevajo le v zdravstvu, veliko ga je tudi na področju predšolske vzgoje. Situacija je težka, zahteva veliko potrpežljive komunikacije tako z otroki kot starši. Imamo občutek, da je v vsej tej situaciji področje predšolske vzgoje kar nekoliko prezrto. Vedeti pa moramo, da so s kakovostnim izvajanjem predšolske vzgoje ustvarjeni pogoji za to, da gospodarstvo lahko nemoteno deluje.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!