Od srede izjeme od karanten tudi za zaposlene v zdravstvu, šolstvu in šolarje

Koronavirus 17. Jan 202211:07 > 14:24 2 komentarja
Janez Poklukar in Mario Fafangel
N1

Od srede so med izjeme od karantene v primeru visokorizičnega stika z osebo, okuženo s koronavirusom, dodani zaposleni v dejavnosti zdravstva, socialnega varstva ali vzgoje in izobraževanja ter predšolski otroci, učenci, dijaki, študentje in udeleženci izobraževanja odraslih pod pogojem, da se v obdobju sedmih dni od visokotveganega stika vsakodnevno samotestirajo oziroma opravijo hitri antigenski test. Pričakovano je bilo tudi dodatno krajšanje trajanja karantene s sedmih na pet dni, vendar se vlada za to spremembo ni odločila. Kot je pojasnil predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel, skrajšanje karantene na pet dni epidemiološko ni smiseln pristop.

S prejšnjim tednom se je čas trajanja karantene, v katero morajo osebe, ki so bile v visokorizičnem stiku z osebo, pozitivno na koronavirus, skrajšal z desetih na sedem dni. Kot smo poročali, je minister za zdravje Janez Poklukar že pretekli teden nakazal, da bi se spremembe lahko nanašale tudi na odrejanje karanten v šolstvu.

Danes je minister za zdravje predstavil, da je vlada že obstoječim izjemam od karantene dodala nove. Po dosedanji ureditvi so bili izjeme od karantene tisti, ki so prejeli poživitveni odmerek cepiva, tisti, ki so preboleli covid-19 (kar dokazujejo z dokazilom o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od desetih dni in je od pozitivnega rezultata testa minilo manj kot 45 dni), in tisti, ki so covid-19 preboleli in so polno cepljeni.

Od srede pa bodo veljale tudi nove izjeme, in sicer v karanteno ne bo treba:

  • tistim, ki so zaposleni ali delo opravljajo na drugi pravni podlagi v dejavnosti zdravstva, socialnega varstva ali vzgoje in izobraževanja, pod pogojem, da v sedmih dneh od visokotveganega stika s povzročiteljem covida-19 vsakodnevno opravijo presejalno testiranje s hitrim antigenskim testom ali testom HAG za samotestiranje na koronavirus na delovnem mestu in uporabljajo zaščitno masko tipa FFP2, in
  • predšolskim otrokom, učencem, dijakom, študentom in udeležencem izobraževanja odraslih, če je do visokotveganega stika prišlo pri udeležbi pri izvajanju vzgojno-izobraževalne ali študijske dejavnosti. Tudi oni se morajo vsakodnevno samotestirati v obdobju sedmih dni od visokorizičnega stika, razen če je bilo večje število okužb v posameznem oddelku.

Celotni šolski oddelki domov le, če je v 14 dneh okuženih več kot 30 odstotkov učence znotraj oddelka

Celotni šolski oddelki bodo po novem tako odšli v karanteno le, če bo s koronavirusom okuženih več kot 30 odstotkov učencev znotraj oddelka v 14 dneh.

Enako velja tudi za predšolske otroke, medtem ko testiranje zanje ni predpisano. “Oddelek gre v karanteno, kadar dosežejo 30 odstotkov okuženih znotraj 14 dni,” je pojasnil Poklukar. Odrejenih karanten, izrečenih pred sredo, se ne preklicuje, je poudaril.

Prvotne izjeme imajo prednost pred novimi

Poklukar je ob tem še opozoril, da imajo predhodne izjeme prednost pred danes predstavljenimi. “Na primer, učitelj, ki je polno cepljen, ne spada med te izjeme, ki se morajo dnevno testirati, ampak spada med izjeme od karantene, ker je polno cepljen,” je navedel, enako pa velja tudi za šolarje.

“Z vidika kritične infrastrukture glede na obremenjenost zdravstva in epidemiološke kazalce ni bilo mogoče sprostiti karantene v več sektorjih ali delih države,” je pojasnil Poklukar, a navedel, da bodo sprejete izjeme pomagale tudi gospodarstvu, saj bo ne le manj odrejenih karanten, ampak bo tudi manj uveljavljanja bolniške odsotnosti zaradi denimo skrbi za otroke, ki so v karanteni.

Fafangel: Skrajšanje karantene na pet dni ni smiselno

“Epidemiološka slika ostaja resna. Številke še vedno naraščajo,” je dejal predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel, ki je napovedal, da se rast novih okužb še v kratkem ne bo ustavila, zato smo še vedno v fazi obvladovanja širjenja novih okužb, pri katerih je po Fafanglovih besedah ključna karantena. “Karantene so zelo grob ukrep, ki ga še vedno uporabljamo za omejitev širjenja virusa, imajo pa družbeno širši kontekst.”

“Vsi si želimo, da bi omikronski val šel mimo s čim manjšim tveganjem in čim manjšim vplivom na zdravje vseh nas. Razumemo, da so vsi utrujeni, preobremenjeni, naveličani, vsi smo,” je dejal.

Stroka na teden izda tudi več kot 40 tisoč karanten, je pojasnil. “Vemo, kakšen pritisk to pomeni na vse sisteme,” je ponazoril. Prejšnji teden je predsednik vlade Janez Janša napovedoval še dodatno krajšanje karanten, in sicer možnost krajšanja s sedmih na pet dni. Skrajšanje karantene na pet dni epidemiološko ni smiseln pristop, je dejal Fafangel. Meni, da bo dodatnim izjemam od karanten uspelo preprečiti širjenje virusa, hkrati pa bodo ohranile delovanje kritične državne infrastrukture.

Če ste bili v stiku, ne čakajte na klic epidemiologa

“Ob teh številkah naj nihče ne čaka na klic epidemiologa,” je opozoril Fafangel. “Nikar ne čakajte, da vas kliče epidemiološka služba, ali morate v karanteno ali ne,” je dejal in poudaril, da je vse stike ob tovrstnem porastu okužb nemogoče dosledno iskati in odkrivati.

Za otroke 20 testov za samotestiranje na mesec

Omenjeno samotestiranje za učence šteje tudi za izpolnjevanje PCT-pogoja za udeležbo v glasbeni šoli, obšolskih dejavnostih in pri kolektivnem uresničevanju verske svobode. Otrokom so z omenjenim odlokom zagotovili 20 hitrih antigenskih testov za samotestiranje na mesec.