Manipulacija pri objavi najvišjih plač šolnikov razburila stavkajoče

Slovenija 09. Mar 202212:55 > 22:04 3 komentarji
Stavka šolnikov, SVIZ
Žiga Živulović jr./Bobo

Danes je več kot 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju stavkalo, za stavko pa se je odločilo tudi približno 9.000 zaposlenih v visokem šolstvu. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je dejal, da je to najbolj množična stavka do zdaj, hkrati pa so se pred njo spoprijemali tudi z "največjimi pritiski na zaposlene in pritlehnimi manipulacijami". Zaposlene v šolstvu je najbolj razburil seznam najvišjih plač, ki je bil objavljen, vsebuje pa napačne podatke.

Pet minut do dvanajstih so zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki so danes stavkali, po predlogu pristojnega Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) vladi simbolno obrnili hrbte.

Šolniki so postavili osem stavkovnih zahtev s poudarkom na dvigu plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilu povečanih delovnih obremenitev, pa tudi na ovrednotenju tveganj za zdravje med epidemijo covida-19 za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Dan pred stavko je ministrica za izobraževanje Simona Kustec dejala, da stavko obžaluje in da se vrata šol zapirajo zaradi “nejevolje nekaterih zaposlenih”.

Vrtci in šole, ki so se pridružili stavki, so za otroke, ki so potrebovali nujno varstvo, to tudi zagotovili.

“Prvič se nam je zgodilo, da smo izglasovali stavko na fakultetah, na mariborski univerzi, zato stavka teče tudi v organizaciji Sviza na posameznih mariborskih in primorskih fakultetah,” je povedal Branimir Štrukelj. “Posredi so otroci in starši – stavka se je dotaknila pol milijona ljudi v naši državi. Z velikim zadovoljstvom bi povedal, da stavka teče brez kakršnihkoli večjih zapletov ali incidentov, kar nas veseli, saj gre za organizacijsko zelo zahteven dogodek. To kaže na sposobnosti, ki jih tradicionalno kažejo učiteljstvo in zaposleni v vzgoji in izobraževanju.”

Štrukelj je dejal, da v njegovih 30 letih delovanja še ni bilo tako velikih pritiskov, ki bi bili usmerjeni v preprečevanje izvedbe stavke ali v razvrednotenje ciljev stavke, v diskreditacijo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. “Začelo se je z lažnimi novicami, da je stavka odpovedana, potem pa z informacijami o ogromnem številu zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, kar je bilo popolnoma izmišljeno. V to število so vključili učitelje joge, tečaje za bridge in igranje šaha … Potem je prišlo do poskusa z okrožnico MIZŠ, ki je nezakonito poseglo v pravico stavke, ko je zahtevalo, da se zagotovi minimum delovnega procesa, ki za vzgojo in izobraževanje ni bil nikoli opredeljen v nobenem zakonu. Šlo je za zavesten poseg v ustavno pravico do stavke, ki je verjetno tudi kazniva,” je ponazoril dogajanje pred stavko.

Kot je še povedal Štrukelj, so v Svizu dobili vtis, da je večina ravnateljev in ravnateljic – sicer tiho – stavko podprla. “Nikoli do zdaj še nismo imeli izkušnje, da bi na to ustavno pravico do stavke poskušali vplivati ravnatelji,” je dejal Štrukelj, ki je izpostavil, da gre za neke skupinice, saj so v večini stavko podprli.

V stavki je bilo 652 zavodov, izglasovalo pa jo je 643 zavodov, kar pomeni, da so se ji nekateri pridružili naknadno. “Povsem realna, nič pretirana ocena je, da je v stavki več kot 40.000 zaposlenih. To je najmnožičnejša stavka v zgodovini naše države,” je s podatki postregel Štrukelj. V osnovnih šolah in vrtcih je bilo danes prisotnih 11.000 od 270.000 otrok, za vse, ki so prišli, pa je bilo ustrezno poskrbljeno, je še navedel predstavnik Sviza.

O akciji “Obrnite hrbet vladi pet pred dvanajsto” je dejal, da je bila izjemno uspešna in da imajo še ogromno neodprte elektronske pošte s fotografijami z akcije. Tudi Štrukelj se je udeležil ene od njih, in sicer tiste na Osnovni šoli Toneta Čufarja v Ljubljani.

O nadaljevanju stavke je povedal, da se bo nadaljevala, ko bo glavni stavkovni odbor o tem odločil. Sestali se bodo v ponedeljek. “Ministrica je napovedala, da se začnemo pogajati takoj po stavki, zato povabilo pričakujemo jutri. Če tega ne bo do ponedeljka, je jasno, da je to še ena od nekonsistentnih potez vlade v odnosu do zaposlenih.” Za zahteve je dejal, da poleg osnovnih zahtev pričakujejo tudi spoštovanje osnovnega človeškega dostojanstva zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Ogorčeni odzivi zaposlenih na napačne podatke o najvišjih plačah v šolstvu

Pred začetkom stavke zaposlenih v vzgoji in izobraževanju so bile na spletnem portalu Siol.net objavljene plače zaposlenih v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter visokošolskih zavodih, a kot kaže po odzivih, seznam ni prikazal realnega stanja. Objava napačnih podatkov je med stavkajočimi povzročila veliko razburjenja, nekateri so se celo odločili, da objavijo svojo dejansko plačo.

“Ko so bile te plače objavljene, je prišlo do gore zanikanj, saj je šlo za neverjetno pritlehne manipulacije. Dve plači prikazani kot ena plača, izplačana napredovanja …” je o tem na novinarski konferenci dejal Štrukelj. Ob tem je zahteval tudi opravičilo ministrice zaposlenim v vzgoji in izobraževanju.

Na objavljene plače se je odzval tudi predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič, ki je dejal, da je ministrica Kustec “lansirala manipulativen podatek,” da naj bi najvišja plača v visokem šolstvu znašala enajst tisoč evrov. Pojasnil je, da je pri treh sodelavcih Filozofske fakultete, ki so se znašli med prejemniki najvišjih plač, šlo za večmesečni poračun za nazaj. “Tisti, ki začenjajo pot v visokem šolstvu, imajo nižje plače od delavcev v proizvodnji,” je ob tem zatrdil.

Stavka zaposlenih v šolstvu
Žiga Živulović jr./Bobo

Vzgojiteljica iz vrtca Jarše Petra Koritnik pa je za N1 dejala, da je nemoralno predstaviti situacijo tako, kot da ima vzgojitelj štiri tisoč evrov plače, ker to ne obstaja nikjer, “niti z vsemi dodatki in nazivi, ki jih pridobiš”. Dodala je, da je žalostno, da niso izpostavili najnižjih plač zaposlenih, plač tistih, za katere se borijo in jih spodbujajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje