Strokovni direktor UKC Maribor: Kader je izčrpan, na bolniški že 450 zaposlenih

Koronavirus 22. Nov 202110:55 > 14:41 0 komentarjev

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je hospitaliziranih 191 bolnikov s covidom-19, od tega jih 53 potrebuje intenzivno terapijo. Kot je na novinarski konferenci o aktualnem stanju v zvezi z epidemijo povedal strokovni direktor mariborske bolnišnice Matjaž Vogrin, so v štajerski bolnišnici aktivirali vse svoje resurse in so zlasti, kar zadeva intenzivno zdravljenje, na robu zmogljivosti. "Približujemo se limitu," je dejal. Opozoril je, da je zdravstveni kader izčrpan in da je na bolniškem dopustu trenutno 450 zaposlenih.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor se danes zdravi 191 bolnikov s covidom-19, povprečna starost na akutnih oddelkih je 68 let. Na intenzivni terapiji se zdravi 53 bolnikov, povprečna starost je 66 let. Strokovni direktor bolnišnice Matjaž Vogrin je na novinarski konferenci o aktualnem stanju v zvezi z epidemijo covida-19 povedal, da je bistvena razlika v primerjavi z drugim in tretjim valom ta, da je takrat v Sloveniji veljal ukrep lockdowna in so bili nekateri ostali oddelki relativno prazni.

“Na voljo je bilo veliko prostih postelj in tudi precej več kadra. Zdaj pa so oddelki, kot so travmatologija, klinika za interno medicino, pediatrija, porodnišnica in onkologija, nabito polni. Hkrati imamo praktično že najvišje število hospitaliziranih covidnih bolnikov kot v času drugega in tretjega vala,” je razmere predstavil Vogrin. Dodal je, da so število pacientov v intenzivni terapiji v primerjavi s prejšnjim valom že presegli. “Kljub temu da se nam je med drugim valom zdelo, da takratnih številk ne moremo preseči oziroma tega nismo sposobni, smo dokazali, da ni tako,” je dejal.

Kako poteka delo s covidnimi bolniki na intenzivnem oddelku mariborskega kliničnega centra, si poglejte v članku TUKAJ.

Podatki, ki govorijo o izčrpanosti zdravstvenega kadra

Vogrin je v nadaljevanju predstavil podatke o zasedenosti bolnišničnih postelj. V UKC Maribor so imeli pred epidemijo za intenzivne bolnike na voljo 27 postelj, te so zmanjšali le za tri na 24. “Trenutno imamo 53 bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo,” je povedal in opozoril, da to pomeni velik napor tudi za vse zaposlene. “Aktivirali smo pravzaprav vse resurse in se približujemo maksimalni meji,” je poudaril Vogrin. Strokovni direktor UKC Maribor je ob tem ocenil, da je predvsem število intenzivnih postelj tista točka, na kateri se lahko prelomi, čeprav upa, da se to ne bo zgodilo.

Razmere v UKC Maribor, tako Vogrin, otežuje še dejstvo, da epidemija traja že leto in pol. “Zdravstveni kader je izmučen. V naši ustanovi je trenutno na bolniškem dopustu 450 zaposlenih. Gre za res visoko številko. V intenzivnih covid terapijah, kjer je razporejenih 123 medicinskih sester, je trenutno 40 sester na bolniškem dopustu. Ti podatki govorijo o popolni izčrpanosti, in tega nas je morda najbolj strah, kako dolgo zaposleni še lahko zdržijo s takšnim tempom,” je dejal Vogrin.

Covid-19 oddelek
Aljaž Uršej/N1

O tem, ali so v UKC Maribor ustavili zdravstvene dejavnosti oziroma ali bodo to storili v prihodnjih dneh, je Vogrin pojasnil, da prav slovenske zdravstvene ustanove delujejo kot enotna bolnišnica. “Proporcionalno višamo oziroma nižamo raven storitve za necovidne paciente. Ti so v tem času izjemno prikrajšani. V naši ustanovi smo ustavili skoraj vse elektivne posege, obravnave in ambulante preglede. Tega praktično ne delamo več, ker na razpolago nimamo niti zdravnikov niti medicinskih sester. Na kirurgiji, kjer običajno program poteka v 16 operacijskih dvoranah, danes poteka samo v petih,” je pojasnil strokovni direktor UKC Maribor.

Kot je še povedal, operirajo samo urgentne in onkološke bolnike, medtem ko številnih, ki so k njim napoteni s stopnjo zelo hitro, ne morejo niti obravnavati niti operirati. Vogrin je zato izrazil upanje, da se bodo razmere hitro popravile. “Vsekakor pa nikakor ne želimo zmanjšati onkološkega programa. Napenjamo vse sile, da se to ne bi zgodilo,” je zatrdil. Dodal je tudi, da urgentni center deluje pod velikim pritiskom, saj te dni zaznavajo porast urgentnih primerov. “V tem trenutku ne sme pasti urgentni center, obravnava onkoloških pacientov in urgentnih stanj. Drugo pa mora na žalost v tem trenutku počakati,” je še med drugim razložil Vogrin.

Vogrin pričakuje, da bo treba število postelj še povečati

V Sloveniji je trenutno na voljo 288 postelj za intenzivno covid terapijo, zasedenih je 275 postelj, kar po Vogrinovem mnenju pomeni, da ima vsaka bolnišnica še po kakšno rezervno mesto, so pa te v Mariboru že presegli. Po navodilih koordinatorjev že načrtujejo in izvajajo določene premestitve, tako da bodo nekateri njihovi bolniki premeščeni tudi v druge ustanove, enega od bolnikov bodo prepeljali v Slovenj Gradec.

Sicer pa Vogrin pričakuje, da bo treba število postelj še povečati. Po njegovem je težko natančno napovedati, do kam to lahko gre, a ocenjuje, da jih bo glede na razvoj razmer potrebnih več kot 300. Pri njih so morda sposobni zagotoviti še kakšno posteljo ali dve, več kot to pa ne bo mogoče, je dodal. Pripravljene imajo tudi rezervne variante, morda tudi za zdravljenje v operacijskih dvoranah, kjer je na voljo popolna oprema za covidne bolnike, a se zatakne pri kadrih. Če so pred epidemijo za bolnike v intenzivni terapiji skrbele štiri medicinske sestre, sta zdaj le dve, pa še te večinoma nimajo veliko izkušenj za delo s tovrstnimi bolniki, je opozoril Vogrin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!