“Starci, starostniki in seniorji v slovenskem jezikoslovju nimajo kaj iskati”

Slovenija 11. Sep 202314:48 6 komentarjev

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je gostil posvet o preprečevanju nasilja nad starejšimi. Dogovorili so se, da bodo pripravili strategijo in akcijski načrt, s katerima bodo ukrepali celostno. Naslovili bodo tudi pomanjkanje kadra v socialnem varstvu, a to nikoli ne sme biti izgovor za nasilje, so poudarili sodelujoči na posvetu.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je danes gostil posvet o preprečevanju nasilja nad starejšimi. Cilj posveta je začetek postopka oblikovanja ukrepov za preprečevanja nasilja nad starejšimi s poudarkom na varni starosti v socialnovarstvenih zavodih, so sporočili z ministrstva.

“Šlo je za ekscesni primer, ki pa kaže, da za preprečevanje nasilja nad starejšimi ne storimo dovolj,” je minister povedal o primeru nasilja v Domu starejših občanov Trebnje.

Na posvet so bili povabljeni predstavnice in predstavniki Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, Varuha človekovih pravic, kabinetov predsednika vlade in predsednice republike, Zbornice babiške in zdravstvene nege Slovenije, društva Srebrna nit, Društva za nenasilno komunikacijo, Skupnosti varstveno delovnih centrov Slovenije in Skupnosti organizacij za usposabljanje Slovenije. Med ukrepi, za katere so se dogovorili, so pregled vseh protokolov, priročnik za preprečevanje nasilja nad starejšimi, izobraževanja s tega področja. V okviru te skupine bodo nadaljevali pripravo posebne strategije in akcijskega načrta.

Valerija Poljšak Lekič iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije je dejala, da obsojajo vsakršno nasilje, tako v institucijah kot zunaj njih. “Nasilje nad starejšimi kot problematika ni prepoznano kot prioriteta. Vrsto let že opozarjamo na sistemske rešitve, ki bi zmanjšale tveganje za vse vrste nasilja,” je poudarila in dodala, da si želijo, da bi ukrepe, o katerih so se dogovorili, udejanjili čim prej. “Za izvajanje vseh teh aktivnosti potrebujemo pogoje, to je infrastrukturo in kadre. Nujno je, da se sprejmejo kadrovski normativni na področju zdravstvene nege, ki stojijo v predalu ministrstva za zdravje že desetletje,” je poudarila Poljšak Lekič.

Maljevac
Egon Parteli, N1

Kadrovska stiska seveda ne more biti razlog ali izgovor za nasilje, so poudarili vsi sodelujoči. Bo pa treba problematiko pomanjkanja kadra nasloviti celostno, je dejal minister Maljevac. “Od zaposlovanja tujcev, kriterija jezika, postopkov, ukrepov s področja izobraževanja, med njimi kadrovskih štipendij. Poskušali bomo nasloviti celotno polje ukrepov,” je povedal Maljevac in pripomnil: “Sem pa realen. To je situacija, s katero se bomo soočali v prihodnjih letih. Tega ne bo mogoče rešiti v nekaj mesecih.”

Poudaril je, da moramo dvigniti ugled teh poklicev v javnosti. “Tisti, ki skrbijo za starejše, so steber naše socialne države. Morajo biti primerno plačani in dati jim moramo družbeno veljavo. To so težki poklici, ni se enostavno zanje odločiti. Upam, da se bo več mladih v prihodnje odločilo za to pot,” je še dejal.

Monika Ažman iz Zbornice babiške in zdravstvene nege Slovenije je povedala, da je današnje srečanje primer dobre prakse, saj je minister združil institucije, ki kakorkoli delajo tudi na področju nasilja. “res je, da imamo priročnik in pripravljene protokole že vrsto let. To je treba zdaj prenesti v prakso. Danes smo se zavezali, da je vložek v ljudi, vložek v varnost in kakovost. Ne samo v socialnem in zdravstvenem varstvu, to je tudi naše medosebno komuniciranje in odnos. Kolikor bomo dobro, kakovostno in varno ravnali med seboj, toliko kakovostno in varno družbo bomo imeli.”

Darinka Klemenc iz društva Srebrna nit je opozorila, da so starejši šibek člen in težko spregovorijo o nasilju. “Lahko so osamljeni, zanemarjeni, za štirimi stenami se dogaja nasilje, včasih ga izvaja edini sorodnik žrtve, zato težko spregovorijo” je povedala. Začne se že pri nazivanju, je poudarila še en, pogosto spregledan problem. “Stari starci, starostniki in seniorji v slovenskem jezikoslovju nimajo kaj iskati. Če vprašamo starejše, želijo biti starejši, starejše osebe, in mislim, da je to prva pravica.”

Maljevac je postopek oblikovanja ukrepov za preprečevanja nasilja nad starejšimi napovedal ob sredinem obisku Doma starejših občanov Trebnje, kjer se je dijakinja, ki je opravljala študentsko delo, izživljala nad oskrbovanko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje