Tonin: “NSi spoštuje, da bo Logar svojo politično pot nadaljeval v okviru SDS”

Slovenija 11. Sep 202312:48 9 komentarjev
Matej Tonin
N1 / Denis Sadiković

Želja Mateja Tonina, da bi stranki Nova Slovenija in SLS ter društvo Platforma sodelovanja, ki ga vodi poslanec SDS Anže Logar, na evropskih volitvah prihodnje leto nastopili s skupno kandidatno listo, se, kot kaže, ne bo uresničila. Logar je Toninovo ponudbo konec prejšnjega tedna zavrnil, predsednik NSi pa je to dejanje pospremil z besedami, da v NSi spoštujejo Logarjevo odločitev, da bo svojo politično pot nadaljeval v okviru stranke SDS.

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin je pred dobrim mesecem pozval stranko SLS in društvo Platforma Sodelovanja, ki ga vodi poslanec SDS in predsednik sveta te stranke Anže Logar, da bi na evropskih volitvah prihodnje leto nastopili s skupno kandidatno listo.

Tonin je takrat povabilo pospremil z besedami, da prve javnomnenjske raziskave kažejo, da bi bila skupna lista za evropske volitve resna kandidatka za zmago. Z močno kandidatno listo, ki bi lahko dosegla dober rezultat, pa bi NSi dokazala, da Gibanje Svoboda in SDS nista edina večja oblikovalca politik v Sloveniji.

A pri želji in povabilu se je tudi ustavilo. Logarjeva Platforma sodelovanja je minuli četrtek na sestanku upravnega odbora soglasno zavrnila možnost skupne liste na evropskih volitvah, Anže Logar pa je Mateja Tonina o tem že obvestil.

Matej Tonin je danes vendarle stopil pred kamere in pokomentiral Logarjevo odločitev. Dejal je, da lahko zase in za NSi reče, da “spoštujejo odločitev Anžeta Logarja, da svojo politično pot nadaljuje v okviru stranke SDS”, ob tem pa mu je zaželel tudi vse dobro tudi na civilnodružbeni poti, ki naj bi jo začrtala njegova Platforma sodelovanja.

Dodal je, da je bila ponudba NSi iskrena in je šla v smeri nadaljnje krepitve slovenske desne sredine, saj si država “ne more privoščiti še enega mandata leve vlade”. Po mnenju prvaka NSi je bilo že od samega začetka ideje o skupni kandidatni listi za evropske volitve jasno, da temu leve in desne sile niso naklonjene, saj bi bila skupna lista resen kandidat za zmago na evropskih volitvah. “Tako pač je, politika je umetnost mogočega,” je še dodal Tonin.

“Slovenska desna sredina mora biti okrepljena in prenovljena”

Tonin se ni mogel izogniti niti vprašanju o morebitnem sodelovanju z omenjenimi strankami tudi po evropskih volitvah. “Evropske volitve so zgolj vmesna stopnja, ključne bodo državnozborske volitve leta 2026. Do takrat bi morala biti slovenska desna sredina okrepljena in prenovljena za prevzem oblasti,” je pojasnil predsednik NSi, ki pa računa na sodelovanje desnosredinskih strank tudi v prihodnje.

Če bo NSi šla sama na evropske volitve, predsednik stranke Matej Tonin prav tako pričakuje dober rezultat, kot ga je stranka dosegla že v preteklosti, saj so vedno imeli najmanj enega poslanca, leta 2004 pa celo dva poslanca. Kot je dejal, imajo v stranki že 20 evidentiranih kandidatov, med njimi je tudi aktualna evropska poslanka Nove Slovenije Ljudmila Novak. Med evidentiranimi kandidati naj bi bili po Toninovih besedah vsi “znani obrazi” stranke, o tem, da bi sam vodil kandidatno listo NSi pa se danes ni želel opredeliti.

Po informacijah N1 v NSi sicer nad Toninovo idejo niso bili navdušeni, saj v SLS niso videli dovolj močne stranke, da bi lahko prispevala k dobremu rezultatu, prav tako pa niso bili optimistični, da bi se jim Logarjeva Platforma sodelovanja lahko pridružila.

Tonin je sicer idejo o skupnem nastopu NSi, SLS in Platforme sodelovanja pred dnevi javno utemeljil z besedami, da bi s tem nadaljevali prenovo slovenske desnice in začrtali pot prepričljivi alternativi, ki bi po prihodnjih državnozborskih volitvah omogočila oblikovanje trdne desnosredinske vlade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje