Evropske volitve bodo za Mateja Tonina velika preizkušnja

Slovenija 07. Sep 202305:59 4 komentarji
Matej Tonin se je na programsko konferenco leta 2019 pripeljal na električni rolki
Žiga Živulović jr. /BOBO

Predstavniki NSi so bili po ponedeljkovi klavzuri stranke skrivnostni, iz informacij, ki smo jih pridobili na N1, pa je mogoče razbrati, da je bilo dogajanje za zaprtimi vrati pestro. Kaj je zbranim sporočila evropska poslanka Ljudmila Novak in kdo vse naj bi bil na kandidatni listi za evropske volitve?

Evropske volitve, ki bodo junija prihodnje leto, so za Novo Slovenijo zelo pomembne. Edina močna igralca na slovenskem političnem prizorišču sta namreč Robert Golob z Gibanjem Svoboda in Janez Janša s SDS. Po avgustovskih poplavah je njuna dominacija še bolj vidna, NSi pa je še bolj neopazna.

Krščanski demokrati so enotni: če želi NSi na prihodnjih državnozborskih volitvah doseči dober rezultat, mora svoj potencial pokazati že na evropskih volitvah – ne nazadnje je bila na volitvah v evropski parlament v preteklosti uspešna, leta 2004 je na njih celo zmagala.

Zato je bilo osrednje sporočilo ponedeljkove klavzure NSi, da bo stranka na kandidatno listo za junijske evropske volitve postavila svoje najbolj prepoznavne člane. Po naših informacijah je predsednik krščanskih demokratov Matej Tonin navzoče, ki so bili evidentirani kot kandidati in bi lahko pripomogli k dobremu rezultatu stranke, povprašal, ali lahko računajo nanje.

Najprej se je obrnil na sedanjo evropsko poslanko Ljudmilo Novak, ki pa je po besedah naših virov ponovila to, kar je prvaku stranke Mateju Toninu povedala že na večerji pred mesecem dni: na evropskih volitvah bi kandidirala, če bi bila nosilka kandidatne liste NSi. Tudi Tonin pa je na klavzuri ponovil to, kar je Ljudmili Novak povedal že pred mesecem dni. To pa je, da pričakuje njeno kandidaturo, vendar pa naj ne bi bila nosilka liste. To svojo odločitev je – tako naši sogovorniki – utemeljil z rezultati javnomnenjske raziskave, ki jo je za stranko naredila agencija Ninamedia.

Evropska poslanka Ljudmila Novak.
Ljudmila Novak. (Foto: BOBO)

Po tej raziskavi naj bi imel med desnosredinskimi volilci največ podpore Matej Tonin, sledila pa naj bi mu podpredsednik stranke in nekdanji minister za delo Janez Cigler Kralj ter nekdanji infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Ljudmila Novak naj bi za omenjeno trojico precej zaostala; med anketiranci, ki so se označili kot desni oziroma desnosredinski, je menda zbrala pol manj podpore kot Tonin. Iz tega naj bi v Toninovem krogu zaključili, da desnosredinski volilci Ljudmili Novak niso dovolj naklonjeni, levosredinski volilci pa ji v javnomnenjskih merjenjih namenjajo visoko oceno, na volitvah pa v veliki meri obkrožijo kandidate levosredinskih strank.

Po naših informacijah so pripravljenost, da bi kandidirali na evropskih volitvah, na klavzuri izrekli Cigler Kralj, Vrtovec, župan občine Sveta Trojica David Klobasa, predsednica podmladka NSi Katja Berk Bevc, edina ljubljanska mestna svetnica iz vrst Nove Slovenije Mojca Sojar ter občinska svetnica na Ravnah na Koroškem Mojca Erjavec, ki je v času ministrovanja Cigler Kralja na ministrstvu za delo vodila njegov kabinet. Po besedah naših sogovornikov si v stranki na listi želijo še katero od svojih županj ter katerega od vidnih gospodarstvenikov, saj se radi sklicujejo, da imajo najboljši gospodarski program.

Ker je prvak NSi vztrajno poudarjal, da stranka na evropskih volitvah nujno potrebuje dober rezultat in da morajo biti na kandidatni listi njeni najmočnejši predstavniki, je več navzočih na klavzuri izpostavilo, da mora torej kandidirati tudi on. Tonin naj bi se strinjal, da mora kot predsednik stranke prevzeti največji delež odgovornosti, a naj si – kot so prepričani naši sogovorniki – te kandidature v resnici ne bi želel. Osrednji politični akterji in tudi javnost bi jo namreč lahko razumeli kot njegov umik z domačega političnega parketa, v resnici pa so Toninove ambicije, da bi NSi pod njegovim vodstvom na prihodnjih državnozborskih volitvah dosegla dober rezultat in ponovno postala vladna stranka.

Prvak NSi naj bi se tudi zavedal, da vodenje stranke iz Bruslja nikakor ni lahka naloga. Nekdanjemu predsedniku SD Borutu Pahorju je pred petnajstimi leti sicer uspelo, da je kot evropski poslanec Socialne demokrate popeljal do zmage na državnozborskih volitvah, a je bila SD tedaj v bistveno drugačni kondiciji, kot je sedaj NSi, Pahor pa mnogo bolj prekaljen politik kot Tonin.

V primeru, da bo Tonin kandidiral in Nova Slovenija ne bo prišla v Evropski parlament ali pa bo tja z liste NSi izvoljen kdo drug in ne Tonin, pa bi to za predsednika Nove Slovenije zelo verjetno pomenilo konec vodenja stranke. Še zlasti, če bi bil nosilec kandidatne liste. Takšen scenarij naj bi bil po naših informacijah nekaterim članom NSi, ki Toninu niso naklonjeni in si želijo spremembo na čelu stranke, sicer blizu.

N1 SOOČENJE med Logarjem in Pirc Musar
Anže Logar. (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Kandidatura Mateja Tonina na evropskih volitvah je torej po navedbah naših virov še v zraku. Tako naj bi Nova Slovenija pred končno odločitvijo o kandidatni listi naročila še (vsaj) eno javnomnenjsko raziskavo. Izmerila naj bi, ali bi Toninova kandidatura NSi res prinesla bistveno boljši rezultat, kot bi ga dosegla, če njenega predsednika ne bi bilo na kandidatni listi.

Na klavzuri so sicer spregovorili tudi o povabilu k skupnemu nastopu na evropskih volitvah, ki ga je Matej Tonin pred mesecem dni naslovil na SLS in na Platformo sodelovanja Anžeta Logarja. Povabilo je pospremil z besedami: “Prve javnomnenjske raziskave kažejo, da bi bila naša skupna lista resna kandidatka za zmago. To je izjemno pomembno, saj je Evropska unija na razpotju, zato moramo v Bruselj poslati sposobne, kompetentne in motivirane predstavnike.” Nedvomno pa je Toninova ambicija tudi, da bi z močno skupno listo, ki bi dosegla dober rezultat, pokazali, da Gibanje Svoboda in SDS nista edina vidna akterja na slovenskem političnem prizorišču.

Po informacijah N1 pa v NSi večjega navdušenja nad skupnim nastopom ni. V SLS mnogi prepoznavajo šibko stranko, ki k rezultatu morebitne skupne liste ne bi kaj prida prispevala. V to, da bi se jim pridružila Logarjeva platforma, pa ne verjamejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje