Kako se je premier Janša vpletal celo v video za odprtje BSF

BSF Janša in Logar
N1

Premier Janez Janša je tokratni Blejski strateški forum podrobno nadzoroval, vpletal se je tudi v najmanjše podrobnosti. Tako letošnje dogajanje ocenjujejo naši sogovorniki iz diplomatskih vrst. Kot primer vmešavanja navajajo zahtevo za umik videa, ki ga je pripravil režiser Žiga Pirnat, in predvajanje vladajočim všečnega filma Zdravljica režiserja Mitje Okorna.

Tako kot v preteklosti je bil tudi za letošnji Blejski strateški forum (BSF) narejen poseben predstavitveni video. Izdelal ga je režiser Žiga Pirnat. V nasprotju s prejšnjimi leti pa tokratnega videa na odprtju BSF niso predvajali. Na vprašanje, zakaj so se tako odločili, so nam na zunanjem ministrstvu odgovorili, da je bil Pirnatov video “posnet za promocijske namene tekom celotnega leta, skladno z delovanjem BSF kot tudi celotne vsebinske platforme”.

Odgovor so na MZZ očitno uskladili s soorganizatorjem foruma Centrom za evropsko prihodnost. Tudi tam so namreč izpostavili, da je video “del celoletne promocije Blejskega strateškega foruma, ki se predvaja letno v okviru promocijskih priložnosti, katerih del je BSF”. Dodali so še, da je bil video naročen za uporabo v celotni promociji BSF, ki traja od enega do drugega foruma, torej celo leto.

Naši sogovorniki iz diplomatskih vrst pa osnovni namen promocijskega videa BSF vidijo v tem, da bi gostom na otvoritveni prireditvi predstavili pomen foruma, njegove teme in namen. Zato navedbe, da bo film predvajan ob dogodkih v celem letu in da bo javno dostopen na Facebooku, YouTubovem kanalu in spletni strani BSF, ocenjujejo kot izmotavanje in celo kot zavajanje. Ob tem velja omeniti, da je imel lanski promocijski video, ki si ga lahko ogledate spodaj, na YouTubovem kanalu v letu dni vsega 802 ogleda, na Facebooku pa 528 ogledov.

Kot so nam dejali poznavalci dogajanja, vsebina videa Žige Pirnata ni bila v ničemer problematična. Vladajoči naj bi scenarij večkrat pregledali, končni video je bil predvajan tudi na generalki otvoritvene prireditve. Po njej pa je bila – tako naši viri – iz kabineta predsednika vlade sporočena odločitev: Pirnatov video na odprtju 16. Blejskega strateškega foruma ne bo predvajan.

Obrazložitve te odločitve naj ne bi navedli, namesto Pirnatovega videa pa so naročili objavo filma Zdravljica, ki ga je režiral Mitja Okorn. Gre za promocijski film slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki je bil premierno predvajan na junijski državni proslavi ob 30-letnici slovenske državnosti in obeležitvi prevzema predsedovanja Svetu EU.  Spomnimo, da je ta film  navdušil desnico, premier Janša in njegovi evropski prijatelji pa so v njem prepoznali celo mojstrovino. Tako se je predsednik vlade režiserju Mitji Okornu za njegov prispevek konec junija tudi javno zahvalil.

Kabinet predsednika vlade brez komentarjev

Na kabinet predsednika vlade smo naslovili vprašanje, ali držijo naše informacije, da je odločitev o umiku Pirnatovega videa sprejel premier Janša. Zanimalo nas je tudi, kaj ga je v njem zmotilo. Odgovor je bil kratek: “V kabinetu predsednika vlade vprašanj ne komentiramo.”

Čeprav Pirnatovega videa na otvoritveni prireditvi BSF niso predvajali, pa ga bo treba plačati. Kolikšen je račun, nam v Centru za evropsko prihodnost niso želeli povedati. Zapisali so le, da je bil video “izdelan v finančnih okvirih preteklih let”. Obrnili smo se tudi na režiserja Pirnata in generalnega sekretarja BSF Petra Grka, a smo ostali brez odgovorov.

Premier naj bi preprečil tudi Grkov nastop

Po besedah naših virov je bila zgodba z videom le eno od mnogih vmešavanj premierja Janše v organizacijo Blejskega strateškega foruma. Slišati je mogoče tudi, da je Janša iz svoje pisarne diktiral celo najmanjše podrobnosti programa. Tako naj bi prav premier preprečil, da bi obveljala dosedanja praksa in bi goste na odprtju nagovoril generalni sekretar foruma. Vmešaval naj bi se celo v to, kdo bo sponzor BSF. O tem smo včeraj povprašali zunanje ministrstvo, vendar odgovorov še nismo dobili. Sporočili so nam le, da jih bodo posredovali v zakonsko določenem roku, torej v sedmih delovnih dneh.

Zgodba z videom Žige Pirnata ni bil prvi primer, ko Janševi s kakšnim promocijskim izdelkom niso bili zadovoljni. Širša vladna skupina za pripravo slovenskega predsedovanja Svetu EU je lani razveljavila v Šarčevem mandatu izbrani logotip predsedovanja. Pri tem se ni ozirala na to, da ga je izmed 33 prispelih predlogov izbrala petčlanska žirija, sestavljena večinoma iz strokovnjakov s področja grafičnega in likovnega oblikovanja, ter da je prejšnja vlada za logotip že odštela 11.000 evrov.

Kot razlog za razveljavitev postopka za izbiro logotipa so v uradu za komuniciranje navedli, da vse variante znaka, ki je bil izbran še pred koronakrizo, ne odražajo novih razmer. Vendar tudi pri logu, ki ga je nato za predsedovanje Svetu EU izbrala Janševa vlada, ni mogoče zaznati prav nobene povezave z epidemičnimi razmerami.

Video Mitje Okorna, ki so ga predvajali na BSF:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje