Največ dežja bo na vzhodu, kjer reke in hudourniki še lahko poplavijo

Slovenija 29. Avg 202310:45 > 12:16 3 komentarji

Padavine še niso rekle zadnje. Obilnejše deževje bo popoldne in zvečer vztrajalo nad vzhodom države, kjer bodo posledično naraščale reke in hudourniki. Dežja bo veliko tudi na Koroškem in v Savinjski dolini, kjer lahko poleg naraslih hudournikov težave povzročajo zaledne padavinske vode. Geologi svarijo tudi pred nevarnostjo proženja zemeljskih plazov po večini države, ki bo ostala še nekaj dni po koncu slabega vremena.

Deževnega vremena po včerajšnjih nalivih, ki so po državi povzročili nekaj težav, še ni konec. Na Agenciji RS za okolje napovedujejo, da bo v večjem delu Slovenije danes in v noči na sredo še lahko obilneje deževalo, krajevno se bodo pojavljali tudi dolgotrajnejši nalivi.

Kje bo največ dežja

Padavine bodo najmočnejše popoldne in zvečer. Kot je pojasnil vremenoslovec Brane Gregorčič, bo največ dežja na območju Zasavja, Savinjske doline, Koroške, Podravja in Štajerske. “Na teh območjih pričakujemo med 50 in 80, krajevno lahko tudi do 100 litrov dežja na kvadratni meter,” je povedal Gregorčič. Za razliko od včerajšnjih, bo dež tokrat bolj enakomeren, ekstremnih nalivov pa meteorologi ne pričakujejo. Vpliv na vodotoke bo zato počasnejši.

Kje lahko reke še poplavljajo

Dež bo danes padel na že razmočeno podlago. Na prizadetih območjih Koroške in v Savinjski dolini bo danes padla podobna ali celo večja količina dežja od včerajšnje. To lahko povzroči hitro naraščanje hudournikov in poplavljanja padavinske vode, in kot pravi hidrolog Janez Polajnar, zaradi poškodovanih strug ne morejo točno napovedati, kako se bo padavinska voda raztekala.

Že sedaj na običajnih področjih poplavlja reka Drava, ki se bo popoldne lahko po kmetijskih površinah razlila tudi dolvodno od jezu Markovci. Popoldne in ponoči lahko znotraj protipoplavnih nasipov pričakujemo tudi razlivanje Mure. Tekom dneva se lahko razlijejo tudi manjši hudourniki v Zasavju in predalpskem hribovju, zvečer pa lahko na Obali najbolj izpostavljena območja poplavi morje.

Nevarnost plazov povečana v večjem delu države.

Namočeno poletje in deževje zadnjih dni sta zemljo zelo namočila, zato je treba biti pozoren tudi na zemeljske plazove. Povečana nevarnost za njihovo proženje je v večjem delu Slovenije, je izpostavil direktor geološkega zavoda Miloš Bavec. Dodatno pozornost je priporočil tudi v primeru, da pretok hudournika nenadoma upade. “Vsi ki opazujejo vodotoke, naj se v tem primeru umaknejo, dokler ne bo jasno, kaj je krivo za presihanje,” je poudaril Bavec. Ob tem je spomnil, da nevarnost ne bo minila takoj, ko se vreme izboljša.

Hudourniki največ težav povzročali v slovenski Istri

Največ dežja je v ponedeljek padlo v osrednji Sloveniji in na Primorskem. Narasli hudourniki so največ težav povzročali na Obali, kjer so z meteornimi vodami poplavili Koper, Piran in Izolo. Od tam po besedah direktorice direkcije za vode Neže Kodre sicer ne poročajo o resnih poplavah na poseljenih območjih. Obsežnejše intervencije ponoči na vodotokih niso bile potrebne, ekipe direkcije pa ostajajo pripravljene, je sklenila Kodre.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje