Kalna voda pod gradbiščem drugega tira: kaj je ugotovila okoljska inšpekcija?

Slovenija 04. Apr 202318:46 2 komentarja
drugi tir
Žiga Živulović jr./BOBO

Okoljski inšpektorat je opozoril družbo 2TDK, da mora pod med gradnjo drugega tira zagotoviti dodatno čiščenje površin, s katerih lahko padavine spirajo prah v okolje. V zadnjem letu so namreč na inšpektoratu prejeli več obvestil o onesnaženju vodotokov pod gradbiščem, ki pa so se po opravljeni inšpekciji izkazala za neutemeljena.

Okoljski inšpektorat je po opravljenem nadzoru zaradi obvestil o domnevnem onesnaženju vodotokov pod gradbiščem drugega tira opozoril družbo 2TDK, da mora zagotoviti dodatno čiščenje površin, s katerih lahko padavine spirajo prah v okolje. Onesnaženja Rižane ali Osapske reke sicer med ogledi nista ugotovila niti inšpektor niti VGP Drava Ptuj.

Na kalno vodo v potokih pod gradbiščem železniškega predora T8 je v zadnjem letu večkrat opozorila organizacija Alpe Adria Green, ki je ob tem opozarjala tudi na domnevno neodzivnost pristojnih državnih služb.

Inšpektor inšpektorata za okolje in energijo je v začetku marca opravil nadzor vode v melioracijskih kanalih pod deloviščem železniškega predora T8 na trasi drugega tira Koper-Divača. Ogledal si je vodo ob izlivu pretoka Sekolovec v Mlinščico, v prepustu pod železniško progo, v potoku ob cesti, ki vodi do vhoda v predor, in v meteornih kanalih ob lokalni cesti v Bertoke, so za STA pojasnili na inšpektoratu.

“V kanalih kljub minimalni količini vode ni bilo opaziti vidnega onesnaženja. Nekoliko motna je bila voda v prepustu pod železniško progo in izpustu iz čistilne naprave na gradbišču, domnevno kot ostanek preteklih dogodkov, saj se zaradi majhnih pretokov posamezna zajetja najverjetneje niso še uspela očistiti,” so zapisali.

Nadzirajo tudi druga gradbišča. Doslej so ugotovili, da se laporni prah, ki nastaja zaradi kopanja predora, ob padavinah in večjih vdorih vode izpira v okolico. Zato so na inšpektoratu izdali opozorilo, da je treba kljub rednemu čiščenju dovoznih cest in preostalih utrjenih površin “zagotoviti še dodatno čiščenje robov utrjenih in ostalih površin, s katerih se lahko ob padavinah in vdorih zalednih vod prah spira v okolje”.

Ugotovitveni postopek še ni zaključen. Če inšpekcijska zavezanka, projektna družba 2TDK, oziroma izvajalec del ne bosta izvršila odrejenega, bo inšpektor za okolje ukrepal v skladu z zakonom in pooblastili, so napovedali.

Konec februarja, po opozorilu regijskega centra za obveščanje, si je območje ogledal tudi predstavnik podjetja VGP Drava Ptuj, ki mora v skladu s koncesijo skrbeti za preprečevanje onesnaženja voda, so pojasnili na Direkciji RS za vode.

Ugotovil je, da je v obcestnih melioracijskih jarkih, ki sicer niso v lasti in upravljanju direkcije, voda rahlo motna zaradi finih delcev. Opazil je tudi, da so bili jarki ponekod že očiščeni usedlin. Do onesnaženja reke Rižane in Osapske reke pri tem ni prišlo, je ocenil.

Glede na ugotovljeno stanje koncesionarju VGP Drava Ptuj ni bilo treba izvajati posebnih ukrepov, so pojasnili na direkciji.

Tako na inšpektoratu kot na direkciji poudarjajo, da niso pristojni za nujne ukrepe ob morebitnem onesnaženju, ampak je treba ob takšnem dogodku poklicati 112, da lahko civilna zaščita ukrepa v skladu z načrti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje