Kanal C0: ministrstvo bo odločilo do konca marca, gradnja se nadaljuje

Slovenija 02. Feb 202310:38 1 komentar
Kanalizacijski kanal C0
Kanal C0 (Foto: Žiga Živulović, Bobo)

Ministrstvo za naravne vire in prostor bo najpozneje do konca marca odločilo o priznanju statusa stranskega udeleženca okoljevarstvenemu društvu Alpe Adria Green v predhodnem postopku za kanalizacijski kanal C0. Občina ima sicer za celotno traso gradbeno dovoljenje in gradnjo kanalizacije nadaljuje.

Ponovni postopek o priznanju statusa stranskega udeleženca društvu Alpe Adria Green (AAG) za del kanala C0 bo zaključen najpozneje do konca marca, so sporočili s pristojnega ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP).

Upravno sodišče je januarja odpravilo sklep ministrstva, s katerim je to zavrglo pritožbo AAG zoper sklep Agencije za okolje (Arso), s katerim ta društvu ni priznala statusa stranskega udeleženca. Sodišče je v obrazložitvi sodbe pojasnilo, da mora ministrstvo v ponovnem postopku vsebinsko presoditi, ali AAG izpolnjuje pogoje v zvezi z vstopom v predhodni postopek za nameravani poseg. “Ponovni postopek bo na ministrstvu za naravne vire in prostor zaključen najpozneje do konca meseca marca,” so zagotovili na MNVP.

Mestna občina Ljubljana, ki je investitor gradnje kanala C0, je vložila vlogo za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za odsek kanala med Črnučami in Brodom v Ljubljani. Priložiti mora tudi okoljevarstveno poročilo, za katero je določen rok 11. april. O okoljevarstvenem soglasju odloča drugo od novoustanovljenih ministrstev, to je Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE)

Po zakonu o varstvu okolja je treba pred začetkom vseh dejanj, ki lahko pomembno vplivajo na okolje, izvesti presojo njihovih vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. V njem bodo določeni morebitni dodatni varovalni ukrepi za del trase, ki poteka čez vodovarstveno območje. Občina ima sicer za celotno traso gradbeno dovoljenje.

Gradnja se nadaljuje, protesti tudi

Ljubljanski župan Zoran Janković je v torek v odzivu na omenjeno odločitev upravnega sodišča ocenil, da je vnovično odločanje o okoljevarstvenem soglasju na pravnomočno gradbeno dovoljenje “praktično neizvedljivo”, saj da že imajo soglasje Arsa, na podlagi katerega so tudi dobili gradbeno dovoljenje.

Gradnja se tako nadaljuje. V sredo so lastniki zemljišč, ki gradnji nasprotujejo, znova protestirali, tokrat so najeli tudi svojo varnostno službo. Varnostniki lastnikov niso dovolili gibanja po njihovih zemljiščih, zato je prišlo do spora z občinsko varnostno službo. Posredovala je policija, ki je manjšo skupino nasprotnikov projekta popisala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje