Kanal C0: pred preiskovalno komisijo tudi predsednica Pirc Musar

Slovenija 23. Jan 202405:15 3 komentarji
Nataša Pirc Musar, predsednica republike, Državni zbor
Foto: Žiga Živulović jr. /Bobo

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki ugotavlja morebitne zlorabe in nezakonitosti pri gradnji kanalizacijskega kanala C0, bo danes zaslišala predsednico republike Natašo Pirc Musar. V njenem kabinetu so za N1 potrdili, da se bo predsednica zaslišanja udeležila. V javnosti sicer zadnje tedne odmeva besedno obračunavanje med predsednico in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem glede spornega kanala.

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje morebitne zlorabe in nezakonitosti pri gradnji kanalizacijskega kanala C0, bo danes zaslišala predsednico republike Natašo Pirc Musar.

Komisija ugotavlja politično in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma političnega vmešavanja v gradnjo povezovalnega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika Ljubljanskega polja in suma, da so oziroma so bili postopki pri tem vodeni nepregledno, nezakonito in z izigravanjem zakonodaje.

Da se bo seje udeležila, je predsednica napovedala v nedavnem velikem intervjuju za N1. “Bila sem kar malce presenečena, da so mene osebno povabili za pričo. Seveda se bom vabilu odzvala, ne bi bilo dostojno tega odkloniti,” je dejala Pirc Musar. Da bo danes res prišla, so za N1 včeraj ponovno potrdili v predsedničinem uradu. Komisiji bo povedala, kaj so glede postopkov pri gradnji kanala C0 ugotovili v njenem uradu, ki je spisal pravno mnenje.

Obračunavanje predsednice in župana prestolnice

Predsednica je ljubljanskega župana Zorana Jankovića večkrat pozvala, naj začasno prekine gradnjo kanala C0 in konča postopek za pridobitev presoje vplivov na okolje. Janković pa je večkrat poudaril, da ima kanal C0 številne varnostne ukrepe, ki preprečujejo puščanje v podtalnico, na poziv predsednice pa je odgovoril z besedami, da se to “tudi slučajno ne bo zgodilo”.

Besedni spor se je še zaostril v zadnjih tednih. Upravno sodišče je namreč ugodilo tožbi Mestne občine Ljubljana, pristojno ministrstvo za okolje, podnebje in energijo pa je nato izdalo odločbo, da za gradnjo kinete kanala C0 ni treba izvesti presoje vplivov na okolje. To je ves čas, ko je postopek še tekel, poudarjal tudi ljubljanski župan, saj da je zahteva “mimo pameti”, ker da kineta dodatno varuje vodovarstveno območje. Betonske kinete so večji kanali, v katere polagajo inštalacije.

KANAL C0
Gradnja kinete okrog cevi kanala C0, Foto: N1

Župan Janković je zato predsednico pozval, naj se mu javno opraviči. “Ali bo kot odlična pravnica in predsednica, ki zagovarja pravno državo, zmogla toliko poguma, da se zdaj mestni občini in županu javno opraviči za svoje navedbe?” je vprašal ljubljanski župan.

“Ne,” je odgovorila predsednica v intervjuju za N1. “Mi smo res podrobno preštudirali to zadevo in lansko leto napisali pravno mnenje. Za tem mnenjem s svojo ekipo še vedno stojim. Je pa malce nenavadno, kako se ta odločitev o potrebi po presoji vplivov na okolje spreminja glede na barvo vlade,” je poudarila Pirc Musar. “Najprej ni potrebna presoja, potem je potrebna presoja, zdaj spet ni potrebna. Ko sem s svojo ekipo pisala to mnenje, je veljalo mnenje Arsa, ki je presojo vplivov na okolje zahteval. Ta sklep je bil takrat veljaven in na podlagi tega smo takrat napisali pravno mnenje,” je pojasnila.

Celoten intervju predsednice republike Nataše Pirc Musar za N1 si lahko ogledate na tej povezavi.

Odgovor je ponovno razburil župana glavnega mesta.  “Žal mi je, da ni zmogla dovolj poguma, da se opraviči,” je dejal in dodal, da “če je tako prepričana o svojem prav, naj kot vrhovna poveljnica prevzame kanal C0 z vojsko” in “zagotovi tisto, kar je treba”. “Naj bo malo za hec, če se že hecamo, čeprav bi bila stvar lahko že zaključena,” je pripomnil. Poudaril je, da je predsednico prijazno pozval k opravičilu, predvsem kot pravnico in osebo, ki zagotavlja pravno demokracijo.

kanal C0
Gradnja kanala C0 (Foto: Žiga Živulović, Bobo)

Obsežen seznam zaslišanj

Med povabljenimi na zaslišanje pred preiskovalno komisijo DZ sta jutri poleg predsednice republike tudi biolog Andrej Uršič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in profesor na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti Mihael Brenčič. V petek nameravajo zaslišati nekdanje resorne ministre Jureta Lebna, Simona Zajca in Uroša Brežana ter nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor Aleša Prijona.

“Zaenkrat nimamo nobenih obvestil o opravičilih. Vsi povabljeni so prevzeli pošto,” je o zaslišanjih ta teden za N1 povedala predsednica preiskovalne komisije, poslanka SDS Anja Bah Žibert.

Potem ko je pristojno ministrstvo izdalo odločbo, da presoja vplivov na okolje ni potrebna, je predsednica preiskovalne komisije Bah Žibert poudarila, da njihovo delo ni vezano na etapne odločitve. “Mi ugotavljamo politično in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij v povezavi s celotnim projektom kanala C0,” je dejala. V prihodnje namerava komisija zaslišati tudi ljubljanskega župana Jankovića.

Preiskovalno komisijo je državni zbor na zahtevo poslancev SDS – s podpisi so se jim pridružili tudi člani druge opozicijske stranke NSi – odredil julija lani. Vodi jo Anja Bah Žibert (SDS), člani pa so Martin Premk (Svoboda), Aleksander Reberšek (NSi), Jonas Žnidaršič (SD) in Nataša Sukič (Levica).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje