Kanalski svetniki proti povečanju sosežiga in proizvodnje v cementarni Anhovo

Slovenija 12. Apr 202309:43 0 komentarjev
Salonit Anhovo
Foto: Salonit Anhovo

Občinski svet Občine Kanal ob Soči je na torkovi seji sprejel sklep, s katerim nasprotuje povečanju sosežiga in proizvodnje v cementarni Anhovo. Pred tem so se svetniki seznanili s končnim poročilom o meritvah onesnaženosti zraka na območju, ki jih je leta 2021 izvedla Univerza v Novi Gorici.

Kot je pojasnil župan Miha Stegel, je bil sklep o nasprotovanju sosežiga potreben, ker je na sestanku v cementarni izvedel, da tam nadaljujejo aktivnosti za povečanje sosežiga odpadkov s sedanjih 109.000 ton 220.000 ton letno. Do 24. junija bodo sklicali izredno sejo občinskega sveta o sosežigu.

S končnim poročilom o meritvah onesnaženosti zraka je svetnike seznanil vodja raziskave Griša Močnik. Po njegovih besedah poročilo v bistvenih elementih ne odstopa od delnega poročila, ki so ga javnosti predstavili konec novembra lani. Analize količin delcev PM10 in njihove sestave so pokazale, da so količinsko največji onesnaževalci v tem delu Soške doline kurjenje na lesno biomaso (tretjina delcev), promet (sedmina delcev) in cementarna (desetina delcev).

Novost študije tudi v evropskem merilu je laboratorijska analiza oksidativnega potenciala, to je hipotetičnega bolezenskega vpliva, ki ga imajo najdene snovi na človeško telo. Med drugim so pri tem našli vir, bogat s kloridi, ki ga v dosedanji literaturi ni zaslediti, ima pa najvišji izmerjen oksidativni potencial, torej je zdravju najbolj škodljiva snov, ki so jo merilne naprave zasledile, je pojasnil.

Analiza virov ga je pripisala cementarni, poleg tega je treba temu viru pripisati še dobršen del težkega tovornega prometa, je povedal Močnik. Kot je med drugim še opozoril, se kar 85 odstotkov težkih tovornjakov, ki pri Solkanu vstopijo na Soško cesto, ustavi nekje v Občini Kanal, velika večina predvidoma prav v cementarni.

K problematiki onesnaženosti zraka je sicer treba pristopati celostno in skušati reševati vse vire onesnaženja, ne le enega, je opozoril Močnik. Meritve kakovosti zraka so zaenkrat zaključene, bodo pa zaradi suma, da veliko delcev pride v zrak posredno, po dvigovanju s tal, predvidoma maja vzeli vzorce zemlje na več mestih v občini, predvidoma tam, kjer jih je pred časom že jemal Kmetijski inštitut.

Kanalski župan je povedal, da poteka študija o vplivih sosežiga na zdravje, ki jo bodo zaključili prihodnje leto. Večinoma se bo opirala na obstoječe podatke o kakovosti zraka in zemljin, bodo pa v tem ali prihodnjem tednu odvzemali vzorce prahu ob cestah in v hišah, prav tako pa bodo opravljene nekatere meritve zemljin.

Meritve so opravili leta 2021. Merilne naprave so postavili na streho Osnovne šole Deskle, delce iz zraka pa so zajemali tako s 24-urno kot enourno resolucijo. Slednja je pomembna predvsem za določanje kratkotrajnih lokalnih visokih koncentracij snovi. Kemijsko analizo zbranih vzorcev so sicer opravljali v partnerskem laboratoriju v Franciji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!