Kandidat za namestnika predsednika KPK David Lapornik

Slovenija 21. Okt 202116:08 0 komentarjev

Predsednik republike Borut Pahor se je odločil, da se bo javnosti kot kandidat za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) predstavil David Lapornik. Pahor ga je izbral izmed dveh prijavljenih kandidatov, Lapornikova javna predstavitev pa bo v četrtek v predsedniški palači.

Seznam kandidatov za izvedbo postopka izbire primernih kandidatov za namestnika predsednika protikorupcijske komisije, je kandidacijska komisija predsedniku Borutu Pahorju predala 7. oktobra. Zakonske pogoje sta izpolnjevala pomočnica glavnega tajnika za splošne zadeve pri Alma Mater Europaea Vanja Jus in nadzorni svetnik KPK David Lapornik.

Komisija je tedaj ugotovila, da prijavljena kandidata izpolnjujeta zakonske pogoje za kandidaturo in sta osebnostno primerna za opravljanje funkcije. Priložili so tudi kratko obrazloženo mnenje o osebnostni primernosti in strokovni usposobljenosti kandidatov, iz katerega izhaja, da Jusova s strokovnim znanjem in poznavanjem področja dela KPK kandidacijske komisije ni prepričala, medtem ko je za Lapornika komisija med drugim zapisala, da je znal določno in obrazloženo odgovoriti na vsa zastavljena vprašanja ter da je izkazal izredno poznavanje normativnega okvira.

Pahor se je po pogovoru s kandidacijsko komisijo in opravljenem razgovoru z obema kandidatoma odločil, da se bo javnosti kot kandidat predstavil Lapornik, so danes sporočili iz urada predsednika republike. Pred imenovanjem namreč predsednik republike kandidata oz. več kandidatov v skladu z zakonom povabi, da predstavijo strokovno utemeljeno strategijo razvoja in dela komisije ter dajo morebitna dodatna pojasnila v zvezi s svojo kandidaturo. Predstavitev je odprta za javnost.

Predsednik republike novega namestnika lahko sicer imenuje zgolj iz nabora kandidatov, ki mu ga posreduje kandidacijska komisija, kar mora storiti v roku 15 dni od prejema seznama kandidatov.

Dosedanji namestnik predsednika KPK Uroš Novak je predsedniku republike podal odstopno izjavo 19. julija. Pojasnil je, da odstopa iz osebnih razlogov zaradi novih poklicnih izzivov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!