Svetlič: Sem nekdo, ki nima nikogar za seboj. Ne stranke ne ceha

N1 video 19. Okt 202112:56 > 16:19 2 komentarja
Rok Svetlič
Borut Živulović/BOBO

Na predstavitvi v predsedniški palači je Rok Svetlič, kandidat za ustavnega sodnika, še enkrat ponovil, da ni izrekel izjav, ki mu jih je pripisal profesor Saša Zagorc. Dodal je, da se točno spomni besed. Predsednik države Borut Pahor je ocenil, da bi Svetlič lahko dobil zadostno podporo v DZ.

Rok Svetlič je četrti kandidat za ustavnega sodnika predsednika države Boruta Pahorja. Pred tem so vsi njegovi predlogi ostali brez zadostne podpore v državnem zboru. Pahor je pretekli teden opravil posvetovanje z vodji poslanskih skupin in ocenil, da bi lahko Svetlič dobil zadostno podporo v DZ. V ponedeljek je sicer del opozicije napovedal, da Svetliča ne bo podprl.

“Po izobrazbi sem pravnik, končal pa sem tudi študij filozofije. Zato mogoče gledam na pravo na specifičen način,” je uvodoma na predstavitvi dejal Svetlič, kandidat za ustavnega sodišča.

“Natančno vem, kaj sem rekel”

Na koncu je sam spregovoril o dogodku, o njegovem odnosu do migrantov in izjav, o katerih je govoril Saša Zagorc po Twitterju. Zagorc je zapisal, da je Svetlič na posvetu dejal: “Zato mora država, če ne želi ostati postmodernistično mehkužna, za zaščito svoje simbolne vloge gospodarja v skrajnem primeru tudi streljati na migrante ob nezakonitem prečkanju državne meje!”

“Teh besed, niti podobnih besed, nisem nikoli izrekel. Ne na posvetu ne nikjer drugje. Niti jih nisem zapisal v kateri od svojih objav. Natančno vem, kaj sem rekel,” je še enkrat zanikal, da bi kaj takega izrekel.

Dejal je, da se točno spomni, kaj je rekel. “Vsaka država, tudi demokratična, tvega, da ob nenadni eskalaciji razmer, ko državni organi niso več kos situaciji, tvega, da bo uporabila silo, vključno z orožjem. Govoril sem o katastrofičnih scenarijih, nisem jih legitimiral, še manj pozival k nastopu katastrofičnega stanja,” je citiral, kaj je dejal na lanskem posvetu o zakonu o tujcih in migracijah na notranjem ministrstvu.

Ob tem je dodal, da je, nasprotno, pozval k naporom, da so tega stanja ne pride. “Trdno sem namreč prepričan, da če bo prišlo do prvega strela na naši meji, bi to pomenilo konec sveta, kot ga poznamo,” je še dejal.

“Sem nekdo, ki nima nikogar za seboj. Ne stranke, ne ceha, ne katedre in ne računa na Twitterju. Delam, kar se mi zdi prav, in sem pri tem pogosto osamljen,” je zaključil.

Svetlič je sicer pravni strokovnjak in raziskovalec, predstojnik Pravnega inštituta pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper. Njegovo temeljno raziskovalno področje predstavljajo filozofija prava, etika, ontologija in nemška klasična filozofija. DZ bo o imenovanju Svetliča glasoval na redni seji prihodnji teden, v sredo pa se bo do njegove kandidature opredelila mandatno-volilna komisija.

Precej prahu dvignila objava Zagorca na Twitterju

Svetlič se je v zadnjih dneh ukvarjal z očitki o njegovem stališču do migrantov. Precej prahu je dvignila objava profesorja Zagorca na Twitterju.

Svetlič je navedbe zanikal za N1, kasneje pa še v pismu Pahorju. V njem je med drugim zapisal, da “teh ali podobnih besedah nisem nikoli izrekel! Na omenjenem posvetu, niti nikjer drugje, niti v katerikoli svoji objavi,” je zapisal.

“Morda včasih uporabljam preveč kompleksen jezik, vseeno pa se mi vsiljuje vprašanje, zakaj ni dr. Zagorc, če je moje besede dejansko tako razumel, interveniral na samem sestanku, kjer bi dilemo nemudoma pojasnil. Če bi bil jaz na sestanku, kjer bi se dejansko pozivalo k umoru civilistov, bi sestanek takoj zapustil. Zakaj je svoj vtis dal v ‘predal’, kot se je izrazil na Twitterju, in ga vzel iz njega ravno v tem trenutku? O razlogu za to ne želim špekulirati, imam pa svoje mnenje,” je zapisal Svetlič.

Rok Svetlič
Borut Živulović/BOBO

Zagorc se je oglasil še enkrat

V nedeljo se je na Twitterju še enkrat oglasil Zagorc in zapisal, da še vedno vztraja pri tem, kar je zapisal, in da je Svetličevo izjavo pravilno zapisal. Dodal je sicer, da je Svetlič zmotno razumel, da naj bi mu pripisal pozitivni odnos do izjav na sestanku.

“Iz mojega zapisa ne izhaja tak sklep; česa tako strašljivega mu ne bi pripisal. Na spletnih omrežjih je sicer bilo možno zaznati takšna sklepanja o njegovem domnevno pozitivnem odnosu; ta so glede na navedeno napačna,” je dodal Zagorc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje