Katera nova ministrstva smo danes dobili

Slovenija 24. Jan 202320:01 0 komentarjev
Zaprisega novih ministrov v vlado RS
Žiga Živulović Jr./Bobo

Po osmih mesecih je vladna ekipa postavljena po željah premierja Roberta Goloba in njegovih koalicijskih zaveznikov. Poslanci so danes podprli imenovanje treh novih ministrov ter šest dosedanjih, ki bodo vodili spremenjena ministrstva.

Poslanci in poslanke državnega zbora so danes s 55 glasovi za in 29 proti potrdili imena devetih ministrov. S tem je vlada Roberta Goloba takšna, kot si jo je predsednik vlade zamislil že na začetku. Reorganizacija vlade je prinesla tri povsem nova ministrstva, štirim dosedanjim ministrstvom so se spremenila delovna področja, dve vladni službi pa sta prerasli v ministrstvi.

Preberite še: Nova vladna ekipa potrjena: Golobova vlada bo imela po novem 20 ministrov

Povsem nova ministrstva, ki so jih z glasovanjem v državnem zboru danes potrdili poslanci, so: ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter ministrstvo za solidarno prihodnost.

Vodenje ministrstev so danes na novo prevzeli Alenka Bratušek, ki vodi ministrstvo za infrastrukturo, Simon Maljevac, ki je postal minister za solidarno prihodnost, in Darjo Felda, ki ga je državni zbor imenoval za ministra za vzgojo in izobraževanje.

Preobrazbo pa je doživelo še šest drugih ministrstev. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport se je razdelilo na dva resorja, dosedanji minister Igor Papič pa bo odslej vodil ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Dosedanji minister za infrastrukturo Bojan Kumer je danes stopil na čelo ministrstva za okolje, podnebje in energijo, Uroš Brežan, ki je do sedaj vodil ministrstvo za okolje in prostor, pa po novem vodi ministrstvo za naravne vire in prostor. Nove pristojnosti je dobil tudi Matjaž Han, ki odslej vodi ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

Spremembe so doletele tudi dva vladna urada, ki bosta odslej ministrstvi. Imeni na čelu ostajata enaki: minister za kohezijo in regionalni razvoj je Aleksander Jevšek, ministrica za digitalno preobrazbo pa Emilija Stojmenova Duh.

Znana pa so tudi že imena državnih sekretarjev na novih in preoblikovanih ministrstvih.

A ministrska ekipa še ni popolna, saj še vedno ni znano, kdo bo vodil ministrstvo za notranje zadeve, potem ko je sredi decembra s tega mesta odstopila ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Začasno je vodenje notranjega resorja prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, premier Golob pa po naših informacijah še opravlja pogovore z morebitnimi ministrskimi kandidati in kandidatkami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!