Znano je, kdaj bodo izplačani energetski vavčerji

Slovenija 21. Mar 202210:18 > 11. Apr 2022 13:45 6 komentarjev
Visoki stroški ogrevanja, energetski vavčerji
Profimedia

Upokojenci bodo solidarnostne dodatke oziroma energetske vavčerje za 150 evrov na transakcijske račune prejeli v torek, 12. aprila. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa bo solidarnostni dodatek izplačalo v 14. aprila.

Vlada je konec januarja sprejela ukrepe za omilitev posledic visokih cen energentov. Energetske vavčerje za 150 evrov bo prejelo približno 710.000 državljanov (kdo vse, preberite spodaj v okvirčku). Kot so sporočili z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz), bodo denar upokojencem na transakcijske račune nakazali 12. aprila. Vsem prejemnikom bo Zpiz o tem poslal tudi obvestilo. Kot so nam pojasnili, od prejemnikov ne bodo zahtevali dokazil, da je bil denar porabljen za nakup energije.

Preberite tudi: Energetski solidarnostni dodatek: ali ga moram nujno porabiti za nakup energije?

Večina upravičencev bo solidarnostni dodatek prejela avtomatsko, vloge jim torej ni treba oddajati. Izjema so le prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas in so na začasnem čakanju na delo oziroma odsotni z dela zaradi višje sile ter imajo stalno prebivališče v Sloveniji. Ti bodo morali pri Zpizu podati vlogo skupaj z dokazilom o odrejenem začasnem čakanju na delo oziroma odsotnosti zaradi višje sile, vložene pri izplačevalcu solidarnostnega dodatka najpozneje do 31. marca 2022.

Kot so še sporočili z Zpiza, se znesek izplačanega vavčerja ne bo upošteval v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči, prav tako tudi ne bo podlaga za rubež in tudi ne podlaga za obračun dohodnine ter prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje. Kdaj bodo dodatek prejeli ostali upravičenci, še ni znano, je pa vlada že ob sprejemu dodatka zapisala, da se bo to zgodilo najkasneje do 15. aprila.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa bo solidarnostni dodatek za odpravo posledic energetske revščine upravičencem izplačalo 14. aprila. Dodatek bo izplačan po uradni dolžnosti, vlog ni treba oddajati.

Za družine z več otroki še dodatnih 50 evrov

Solidarnostni dodatek oziroma energetski vavčer bo upravičencem izplačan le enkrat. Posamezniki, ki so upravičeni do dodatka za veliko družino za štiri ali več otrok za leto 2021, pa so poleg 150 evrov dodatka upravičeni tudi do dodatnega dodatka v višini 50 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje