Ste že zamenjali gume? Časa imate le še nekaj dni

Slovenija 18. Okt 202206:53 > 07. Nov 2022 11:01 1 komentar
Vulkanizer
BOBO

Približuje se rok, ko morate imeti svoja vozila opremljena z zimsko opremo. Zakonski rok za zimsko opremo je od 15. novembra pa do 15. marca. Letos boste za premontažo in centriranje v povprečju odšteli 40 evrov.

Oktober je postregel z nadpovprečnimi temperaturami, ko je živo srebro čez dan marsikje večkrat preseglo 20 stopinj Celzija, ob takšnih temperaturah pa mnogi še ne razmišljajo o menjavi gum. Do roka, ko mora biti vozilo opremljeno z zimsko opremo, nas loči le še nekaj dni. Bolj, ko se bo približeval zadnji dan za menjavo, daljše so običajno čakalne vrste pred vulkanizerskimi delavnicami.

Od 15. novembra do 15. marca je v Sloveniji po zakonu določeno, da morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo. To sestavljajo štiri zimske pnevmatike z oznako M+S, ki morajo imeti najmanj tri milimetre globine profila ali pa štiri letne pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre in ustreznimi snežnimi verigami v priboru.

Menjava gum za zimske oziroma obvezna zimska oprema v avtomobilu pa ne velja za celotno Slovenijo. Na priobalnem območju od Črnega Kala do Sečovelj je dovoljena uporaba tudi samo letnih pnevmatik z minimalno globino profila tri milimetre.

Za zimske gume velja formula 4 x 4 x 4. To pomeni, da so vse štiri gume na avtomobilu stare največ štiri leta in imajo vsaj štiri milimetra profila.

Zimske pnevmatike se najbolje odrežejo pri temperaturah pod 7 stopinj Celzija.
Letne pnevmatike se najbolje odrežejo pri temperaturah nad 7 stopinj Celzija.

Vulkanizer
Miloš Vujinović/BOBO

Nad sedmimi stopinjami Celzija bolj primerne letne pnevmatike

Zimske pnevmatike najbolje delujejo do temperature sedem stopinj Celzija, pri višjih temperaturah pa so bolj zmogljivejše letne pnevmatike. Čeprav je 15. marca rok, ko lahko na svoja vozila znova namestite letne pnevmatike, morate imeti v primeru zimskih razmer tudi po tem datumu na vozilu zimsko opremo. Nizke temperature po oceni strokovnjakov lahko pričakujemo do konca marca, v takšnih razmerah pa imajo boljše vozne lastnosti zimske gume.

Letne gume imajo namreč drugačno zgradbo oziroma zmesi, zato niso primerne za vožnjo po snegu, ledu in v mrzlih pogojih. Zimske pnevmatike ob višjih temperaturah postajajo mehkejše in se zato bolj obrabljajo, zato se ne priporoča uporaba zimskih pnevmatik čez celotno leto.

V letnih pogojih vožnje je zaradi teh posebnosti oprijem na cesti slabši, zato že pri speljevanju in pospeševanju prihaja do zdrsavanja.

“Suho ali mokro vozišče, to prepozna vsak. Vendar so temperature tiste, ki prinašajo različno zahtevne pasti. Pri temperaturah od 0 do 7 stopinj Celzija svoje ‘delo’ učinkoviteje opravijo zimske pnevmatike, pri okoli 7 stopinjah so si kar enakovredne, pri višjih temperaturah pa so letne pnevmatike učinkovitejše. In ti različni vremenski – s tem pa tudi vozni pogoji – se nam lahko zgodijo v enem dnevu, saj se temperature od jutra preko dneva do poznih večernih ur izrazito spreminjajo, tudi do 10 ali več stopinj Celzija,” opozarja AMZS inštruktor varne vožnje Brane Legan. 

Legan dodaja, da neustrezen profil močno poslabša oprijem, ob zavijanju pnevmatike zelo hitro zdrsnejo, zavorna pot se močno podaljša. Odločitev za menjavo je tako povezana z vremenom v sredini marca in pa področja najpogostejših voženj.

Bolj kot profil pomembna starost in pravilno skladiščenje

Bolj kot globina profila pa je pri ugotavljanju primernosti pnevmatike pomembna tudi njena starost. Priporočljivo je, da se gume menjajo na pet do šest let, čeprav imajo še vedno dovolj profila. Profil lahko preprosto izmerite s kovancem za dva evra, profil pa se meri na mestu, kjer ga je najmanj. Ko ga vstavimo v utor profila, se mora vanj skriti celoten rob kovanca. Pri življenjski dobi gum je pomembno še pravilno skladiščenje. Če gume skladiščite doma, jih shranite v prostoru, ki je temen, hladen in suh. Pred shrambo gume očistite, nato pa jih vertikalno postavite drugo ob drugo. Vsak mesec je nato gumo treba obračati. Če imate shranjen komplet gum na platiščih, jih lahko obesite ali pa naložite drugo na drugo.

Pri Avto-moto zvezi Slovenije so opravili test najboljših pnevmatik. Pri manjših avtomobilih dveh pnevmatik ne priporočajo, pri večjih vozilih pa negativne ocene ni dobila nobena od testiranih pnevmatik.

Kazni od 40 do 500 evrov

Če vas bo po 15. novembru ustavila policija in ne boste imeli primerne zimske opreme, vas čaka 40 evrov globe. Če boste zaradi prekrška onemogočili promet, vas čaka globa 500 evrov in pet kazenskih točk. Če voznik ne očisti celotnega avtomobila pred začetkom vožnje, pa ga lahko doleti globa 200 evrov. Za pravne osebe so kazni še nekoliko višje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje