Ozračje še labilno, kratkotrajne plohe lahko še nastajajo

Slovenija 27. Okt 202313:22 0 komentarjev

Slovenijo je ponoči zajelo močno deževje. Rekordne padavine so namerili na Voglu, kjer je padlo približno 220 litrov dežja na kvadratni meter. Glavnina padavin je sicer že za nami, a zaradi labilnega ozračja lahko krajevno zvečer in ponoči še nastajajo kratkotrajne plohe, ki pa, tako vremenoslovci, ne bodo povzročale dodatnih nevšečnosti. Po besedah hidrologa Andreja Goloba je v naslednjih urah največ pozornosti treba nameniti Kamniški Bistrici in Savinji, saj so tamkajšnja območja zaradi avgustovskih poplav še posebej ranljiva.

Slovenijo je v minulih 18 urah prešel vremenski ciklon, ki je nastal nad severno Italijo, nato pa je prešel Slovenijo. Glavnina padavin je že za nami, je pojasnil Branko Gregorčič z agencije za okolje. “Zaradi labilnega ozračja lahko zvečer in ponoči še nastajajo krajevne plohe, ki bodo kratkotrajne, padavine ne bodo povzročale nevšečnosti,” kažejo napovedi agencije za okolje.

Nato je predstavil padavinsko bilanco. “Na območju Kamniško-Savinjskih Alp je padlo med 60 in 120 litrov na kvadratni meter, največ na postaji v Logarski dolini, kjer so izmerili 158 litrov na kvadratni meter.” Več dežja je padlo na območju Idrijskega in Škofjeloškega hribovja. Med 80 in 150 litrov. Rekordne padavine so namerili na Voglu, kjer je padlo približno 220 litrov dežja na kvadratni meter.

Dež je spremljal tudi močan veter. Sunki vetra so na višinskih postajah agencije za okolje dosegali med 80 in 120 kilometrov na uro, po nižinah med 50 in 70, v Murski Soboti 75, v Bovcu pa 89 kilometrov na uro.

Morje je preplavilo obalno črto za približno pol metra, je še pojasnil Gregorčič in ponovno poudaril, da so najbolj intenzivne padavine že prešle državo.

Ponoči so močno narasle reke v zahodni in severni Sloveniji, kjer so se padavine proti jutri še okrepile.

Največ težav je trenutno v Baški grapi pri Tolminu, kjer so zaradi poplavljanja Bače začeli evakuirati prebivalce. O razmerah v Baški grapi je na novinarski konferenci spregovoril hidrolog Andrej Golob. “Tam so poplavili hudourniki, poplavila je tudi Bača, seveda pa je ta hudourniški intenzivni odtok povezan tudi s premeščanjem materiala, z nanosi kamenja, zemljine, manjšimi plazovi. Na tem območju gre za kombiniran dogodek,” je dejal.

Po njegovih besedah so ponoči po Sloveniji največ težav povzročili hudourniki, ki so zaradi velikih količin dežja, močno naraslo. Trenutno še poplavlja Selška Sora, povsem polne so struge v porečju Kamniške Bistrice in Savinje, tudi ti dve reki se razlivata, a v manjšem obsegu. “A so ta območja ranljiva zaradi avgustovskih poplav. Pozornost na teh območjih je v naslednjih urah še zelo potrebna,” je opozoril hidrolog. Voda se sicer iz povirnih delov rek že izteka. “Visokovodni val Savinje se v spodnjem toku ne bo bistveno okrepil, zato ker nižji pretoki niso izdatno narasli,” je dodal Golob.

Srednja Sava bo zaradi visoke Sore že narašča in se razliva, a bo razlivanje manjše, kot je bilo avgusta. “Najbolj so narasle reke na Vipavskem, na območju predalpskega sveta in v Kamniško-Savinjskih Alpah,” je pojasnil Golob.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!