Dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ni več. Kako bomo zavarovani odslej?

Slovenija 03. Jan 202419:05 13 komentarjev
zdravstvo, denar
Foto: Bobo

S 1. januarjem 2024 je šlo dopolnilno zdravstveno zavarovanje v zgodovino. Po novem bomo plačevali obvezni zdravstveni prispevek. Pojasnjujemo, kaj spremembe v praksi pomenijo za zavarovance.

1. januarja 2024 je začel veljati spremenjeni zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerim se dopolnilno zdravstveno zavarovanje spreminja v obvezni zdravstveni prispevek (OZP). Znesek bo enak za vse – 35 evrov.

Kaj morate storiti, če ste zaposleni, upokojenec, brezposeln … ? Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja.

Kdaj moram plačati zadnjo položnico za dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Zakon se je začel uporabljati s 1. januarjem 2024. To pomeni, da morate oziroma ste morali zadnjo položnico za staro dopolnilno zavarovanje plačati za december 2023. Zavarovalne police, ki so jih zavarovanci sklenili pri eni od zavarovalnic, ki so izvajale dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so avtomatsko prenehale veljati 31. decembra 2023.  S tem je prenehala tudi osnova za direktno bremenitev pri bankah.

Zakon določa, da imajo zavarovalnice na podlagi zavarovalnih pogodb pravico izterjati zapadle neplačane premije za obdobja, za katera so zagotavljale zavarovalno kritje (torej do 31. 12. 2023), in dolžnost zavarovancem vrniti tiste plačane dele premij, ki se nanašajo na zavarovalno kritje za zavarovalno obdobje po datumu začetka uporabe tega zakona (1. 1. 2024), v roku 60 dni.

Sem zaposlen. Mi bodo novi prispevek trgali od plače in kaj moram storiti?

Da. Zaposlenim bo novi prispevek v višini 35 evrov delodajalec odvedel od bruto plače in ga nakazal Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Ta znesek bo obračunan in plačan skupaj s prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje, prvič s plačo za januar 2024 (ki je lahko izplačana do 18. februarja), so nam pojasnili v računovodstvu TMF Group.

Obvezni zdravstveni prispevek bo neto plačo zaposlenega znižal za 35 evrov.

Zaradi uvedbe novega OZP so bili dopolnjeni vsi obrazci za obračun prispevkov (REK, OPSV), na podlagi katerih prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje pobira Furs, so nam pojasnili pri finančni upravi. Za zaposlene zavarovance bo novi OZP obračunal, odtegnil in plačal njegov (glavni) delodajalec, na obrazcu REK-O, ki ga bo predložil Fursu najpozneje na dan izplačila plače. Novi OZP po tem obračunu bo delodajalec moral plačati hkrati z ostalimi obveznimi prispevki (v petih dneh po izplačilu).

Zaposlenim ni treba storiti nič, razen če prispevka niso dolžni plačevati (več v naslednjem odgovoru).

Sem prejemnik denarne socialne pomoči, vojni veteran, zapornik … Kako bo po novem krito moje zdravstveno zavarovanje?

Osebe, ki imajo po vojnih zakonih (žrtve vojnega nasilja, vojni veterani in vojni invalidi) pravico do plačila OZP iz proračuna in so hkrati tudi zaposlene, bodo pred prvim obračunom morale svojega delodajalca o tem statusu obvestiti z dokazilom (odločba ali potrdilo). To bo za delodajalca informacija, da ima zaposleni veteran OZP že plačan iz drugih virov in da mu prispevka zanj ni treba trgati od plače.

Prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, ki so doslej imeli plačano dopolnilno zdravstveno zavarovanje iz proračuna, bo tudi OZP kril proračun. Če prejemajo dohodek (plačo ali pokojnino), morajo izplačevalca (delodajalca ali Zpiz) obvestiti, da imajo OZP plačan od države.

Državni proračun krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje še za nekatere druge skupine: pripornike, zapornike, paciente na obveznem psihiatričnem zdravljenju ter obveznem zdravljenju odvisnosti od alkohola in drog. V teh primerih bo tudi novi prispevek kril proračun.

Sem upokojenec. Mi bodo novi prispevek trgali od pokojnine?

Da. Če ste upokojenec, ki je doslej premijo eni od treh zavarovalnic plačeval sam, na primer s položnico ali trajnikom, bo po novem premijo za vas poravnal Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz), vaša izplačana pokojnina pa bo za 35 evrov nižja. Tudi upokojenci, ki doslej niso imeli urejenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, bodo po novem prejeli za 35 evrov nižjo pokojnino.

Zpiz že doslej poravnaval premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri treh zavarovalnicah za več kot 210.000 oseb. Za te praktičnih sprememb ne bo, le Zpiz bo mesečno 35 evrov namesto eni od treh zavarovalnic odvedel ZZZS in ob tem Fursu predložil obrazec REK-1b.

Zavarovanci, ki jim Zpiz ne bo mogel odtegniti obveznega zdravstvenega prispevka zaradi prenizkega prejemka, bodo dobili plačilni nalog od ZZZS.

Če poleg pokojnine prejemate še druge dohodke, lahko podpišete izjavo, s katero Zpiz določite za ‘glavnega izplačevalca’. Zpiz bo nato za vas plačeval OZP. Več pojasnil najdete na njihovi spletni strani.

Zavod ne bo plačal OZP za otroke, pastorke, vnuke in druge otroke brez staršev, ki so prejemniki družinske pokojnine. Ti so skladno z interventnim zakonom oproščeni plačila obveznega zdravstvenega prispevka.

Upokojenec - Avstrija
PROFIMEDIA

Kaj moram storiti, če sem samostojni podjetnik (s. p.)?

Za zavarovance, ki so samostojni zavezanci za prispevke, bo novi OZP obračunan na OPSV-obrazcu, ki ga morajo samozaposleni predložiti Fursu najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec, plačati pa do 20. v mesecu za pretekli mesec. Prvič bo obračunan pri prispevkih za januar 2024. V primeru zamude pri plačilu novega OZP veljajo enaka pravila, kot veljajo glede zamude pri plačilu ostalih obveznih prispevkov, torej se zavezancu za čas zamude obračunajo predpisane zamudne obresti.

Zdravstveno zavarovanje sem doslej plačeval sam, direktno ZZZS. Kakšna bo sprememba zame?

Nekateri prebivalci so dozdajšnje obvezno zdravstveno zavarovanje v višini malo več kot 30 evrov plačevali sami direktno ZZZS, kot osebe s stalnim prebivališčem, prek položnice oziroma z nakazilom. To so brezposelni, ki niso prijavljeni na zavodu za zaposlovanje in jim ta ne krije prispevkov, ter denimo študenti, ki pavzirajo.

Ti zavarovanci morajo zdaj poleg prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje, ki trenutno znaša 30,16 evra, plačati tudi obvezni zdravstveni prispevek (OZP) v višini 35 evrov, skupaj torej 65,16 evra. Na obračunu bosta prikazana oba prispevka. ZZZS bo tem osebam februarja 2024 posredoval univerzalni plačilni nalog.

Sem brezposeln, prijavljen pri zavodu za zaposlovanje in dobivam nadomestilo za brezposelnost. Kdo bo zame plačal novi prispevek?

Prispevke za brezposelne osebe, ki prejemajo nadomestilo, obračuna in odvede zavod za zaposlovanje. Tudi za novi prispevek bo tako.

Zavod za zaposlovanje bo avtomatsko obračunal in odvedel OZP v višini 35 evrov, od denarnega nadomestila za primer brezposelnosti, poleg drugih prispevkov iz obveznih socialnih zavarovanj za brezposelne osebe. Vsi trenutni prejemniki denarnega nadomestila bodo o tem obveščeni. Prvič bo OZP odveden za januar 2024, to je z izplačilom denarnega nadomestila 15. februarja 2024.

Če je prejemnik denarnega nadomestila upravičenec do plačila obveznega zdravstvenega prispevka iz proračuna, ker je vojni invalid, vojni veteran ali žrtev vojnega nasilja, mu zavod za zaposlovanje ne bo plačal OZP, saj ga bo kril že proračun. Podatek o tem, da obvezni zdravstveni prispevek takemu posamezniku plača proračun, bo zavod za zaposlovanje pridobil sam, po uradni dolžnosti.

Kdo bo plačeval novi prispevek za otroke in mlade?

Zdravstvene storitve za otroke, učence in študente do 26. leta, ki se redno šolajo, v celoti plača obvezno zdravstveno zavarovanje. Prav tako krije tudi storitve za otroke in mladostnike z motnjami v telesnem in duševnem razvoju ter z nezgodno poškodbo glave in okvaro možganov. Novega prispevka te skupine ne bodo plačevale.

Kaj, če zavarovanja ne plačam pravočasno?

Ker gre za obvezni prispevek, bo v primeru neplačila nastal dolg. Ko bo znesek neporavnanih obveznosti plačevanja prispevkov presegel znesek osem odstotkov povprečne mesečne bruto plače v Sloveniji za preteklo leto (kar trenutno pomeni približno petmesečno neplačevanje prispevka), bodo pravice zadržane, vendar ne prej kot 30 dni po pisnem obvestilu ZZZS, so pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Zadržanje pravic pomeni, da lahko dolžniki ter po njih zavarovani družinski člani v tem času uveljavljajo le pravico do nujne medicinske pomoči in nujnega zdravljenja. Ostale storitve si bodo morali neredni plačniki zagotoviti z lastnimi sredstvi, ki jih bo ZZZS povrnil, ko bodo tudi sami poravnali svoje obveznosti. Več pojasnil je na tej spletni strani ZZZS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje