Keber o “ambulantah za izbrisane bolnike”: Gre za sistemsko korupcijo

Slovenija 04. Jan 202315:14 23 komentarjev
Dušan Keber
Žiga Živulović jr./BOBO

Nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber je kritičen do ukrepa vzpostavitve ambulant za paciente brez osebnega zdravnika. Tovrstno reševanje zdravstvene problematike po njegovem mnenju "demoralizira delo drugih javnih uslužbencev izven zdravstva, onemogoča poskuse razumnega stimulativnega nagrajevanja za opravljeno presežno delo delo v drugih delih javnega sektorja, ogroža finančno vzdržnost javnega zdravstva in verjetno predstavlja obliko sistemskega podkupovanja oziroma korupcije".

Nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber je bil do napovedanega ukrepa vzpostavitve ambulant za paciente brez osebnega zdravnika na današnji novinarski konferenci civilne iniciative Glas Ljudstva precej kritičen. Kot je povedal, težave pomanjkanja družinskih zdravnikov ni možno rešiti s tovrstnimi ambulantami, ki so po njegovem mnenju “ambulante za izbrisane bolnike”.

Precej oster je bil tudi do finančne stimulacije zdravstvenikov, ki bodo zaposleni v tovrstnih ambulantah. Po njegovem mnenju tovrstno “nagrajevanje v teh ambulantah ruši sistem plač v javnem sektorju in grobo krni davčno pravičnost ter spodbuja sprevržene pobude, kot so parcialne odpovedi delovnega razmerja, še večje odklanjanje ‘presežnih’ pacientov v rednih ambulantah družinskih zdravnikov”. Keber še ocenjuje, da bi to zmanjšalo motiviranost za delo v rednem delovnem času. “Demoralizira delo drugih javnih uslužbencev izven zdravstva, onemogoča poskuse razumnega stimulativnega nagrajevanja za opravljeno presežno delo delo v drugih delih javnega sektorja, ogroža finančno vzdržnost javnega zdravstva in verjetno predstavlja obliko sistemskega podkupovanja oziroma korupcije,” meni nekdanji zdravstveni minister. Po njegovi oceni bi lahko mesečna plača zdravnika za delo v takšni ambulanti presegla trikratno plačo predsednika države, je še povedal po koncu novinarske konference za N1.

Kot smo poročali, bodo zdravniki za uro dela v tovrstnih ambulantah prejeli 80 evrov neto plačila, medicinske sestre pa okoli 35. Ukrep, ki je začasne narave, je namenjen večji dostopnosti zdravstvene oskrbe na primarni ravni.

Ta ukrep – odprtja dodatnih ambulant, ki so brez osebnega zdravnika – podpira predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije Rok Ravnikar. Vsak pacient, ki bo oskrbljen v novih ambulantah, pomeni manj pritiska na redne ambulante in urgence,” je pojasnil za N1. Ravnikar je še ocenil, da so ravno dodatki tisti, ki bi lahko motivirali zaposlene v zdravstvu, da ne bi odhajali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje