Kako bodo dan pred zdravniki in zobozdravniki stavkali pacienti?

Slovenija 04. Jan 202310:47 17 komentarjev
N1

Iniciativa Glas ljudstva na dan pred stavko zdravnikov in zobozdravnikov napoveduje veliko stavko pacientov po vsej Sloveniji. Ta bo potekala v torek, 10. januarja, ob 17. uri. "Gre za stavko pacientov, pacientk in zdravstvenih delavcev, ki zahtevamo sistemske, radikalne in nujne spremembe," je jasen pobudnik iniciative Glas ljudstva Jaša Jenull. Dodal je, da ne gre za protest proti vladi, še manj pa za podporo opoziciji. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan bo na zahteve odgovoril v petek.

Iniciativa Glas ljudstva je decembra začela kampanjo Ustavimo rušenje javnega zdravstva, za 10. januar, dan pred napovedano zdravniško in zobozdravniško stavko, pa napoveduje veliko vseslovensko stavko pacientov. Iniciativa želi s stavko opozoriti na pereče težave v zdravstvu – predvsem dostopa ljudi do osebnih zdravnikov. Po trenutno dostopnih podatkih je namreč kar 132 tisoč ljudi, največ doslej, brez izbranega družinskega zdravnika

Predstavniki iniciative so na današnji novinarski konferenci predstavili vzroke, cilje in potek stavke ter svoje zahteve. Te so med drugim dostop do družinskega zdravnika za vse, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ustavitev odtekanja javnega denarja k zasebnikom.

Jaša Jenull iz iniciative Glas ljudstva je na novinarski konferenci uvodoma dejal, da so razmere v slovenskem zdravstvu katastrofalne. “Če sledimo trenutnim količnikom, bo v prihodnjih letih brez osebnega zdravnika 350 tisoč ljudi. Na urgencah so čakalne vrste, ki trajajo vso noč, delijo se odeje, ljudje čakajo mesece na osnovne preglede. Po drugi strani se s koncesionarskimi dobički gradijo stanovanjske soseske, ki nudijo ekskluzivno zdravstveno nego redkim posameznikom. Ljudje lahko zakonito kupijo in preskočijo čakalne vrste,” je kritičen. Po njegovih besedah so to simptomi sistema, ki ne deluje, kot bi moral – v interesu pacientov, ampak deluje v dobrobit interesnih skupin. “To ni krivda trenutne vlade, ampak gre za situacijo, ki se že desetletja slabša,” je povedal in dodal, da napovedana stavka pacientov tako ne bo uperjena proti trenutni vladi in zdravnikom. “Gre za stavko pacientov, pacientk in zdravstvenih delavcev, ki zahtevajo sistemske, radikalne in nujne spremembe,” je jasen.

Ne zgolj zahteve, tudi predlogi

Pojasnil je, da v iniciativi Glas ljudstva nimajo zgolj zahtev, ampak tudi predloge, ki jih lahko vlada po njegovih besedah začne sprejemati naslednji teden. “Trenutna koalicija se je pred volitvami jasno opredelila, da bo delovala v interesu javnega zdravstva, da bo ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje in da bo zaščitila javno zdravstvo pred dobičkarji. Minilo je pol leta, odkar je vlada prevzela svojo funkcijo – in še vedno čakamo na izpolnitev zavez,” je poudaril Jenull. Po njegovih besedah se celo oddaljujejo od svojih obljub, saj z nekaterimi ukrepi pospešujejo privatizacijo javnega zdravstva.

Prva stavka bolnikov v zgodovini Slovenije bo potekala na delovnih mestih, pred zdravstvenimi domovi v različnih krajih po Sloveniji, ob 17. uri pa se bodo zbrali tudi na Trgu republike v Ljubljani. Simbol stavke sta prekrižana obliža na srčni strani, kar simbolično pomeni, da je slovensko zdravstvo “resno bolno in zahteva nujno operacijo”, je povedal Jenull. Prek stavke bodo poskušali pacientom in pacientkam brez osebnega zdravnika skupaj s Pravno mrežo za varstvo demokracije nuditi pravno pomoč, pripravljajo tudi tožbo.

Nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber je ponovno poudaril besede Jenulla, da stavka ni namenjena rušenju vladi, še manj pa v podporo opoziciji. V nadaljevanju je predstavil eno od petih zahtev iniciative: vsem pacientom takojšnja zagotovitev dostopa do javnega zdravstva. “To ni mogoče rešiti z ambulantami za neopredeljene bolnike, po mojem mnenju so to ambulante za izbrisane bolnike. Te ambulante so popolnoma nesistemske, saj ne bodo ostale začasne, saj čez dve leti družinskih zdravnikov ne bo več,” je kritičen Keber.

V iniciativi Glas ljudstva so pripravili predloge in ukrepe, s katerimi bi po njihovih besedah rešili žgoče težave v zdravstvu. Predali jih bodo ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu. 

To je pet zahtev:

  1. Vsem pacientom je treba nemudoma zagotoviti dostop do osebnega zdravnika.
  2. Odpraviti se mora dopolnilno zdravstveno zavarovanje (tako da se ukinejo doplačila za zdravstvene storitve).
  3. Prekiniti je treba delo zdravnikov v dvojni praksi (t. i. dvoživkarstvo).
  4. Preprečiti je treba preskakovanje čakalnih vrst, ki jih omogočajo komercialna zavarovanja.
  5. Javno zdravstvo mora slediti potrebam pacientom, ne profitom koncesionarjev.

Kot enega od predlogov je Keber naštel administrativno razbremenitev družinskih zdravnikov. “To razbremenitev je mogoče deloma prenesti na zdravstveno blagajno, na drugo osebje v timu zdravnikov, na farmacevte … Drugi ukrep: novi zdravstveni delavci v timih družinske medicine. “Tukaj imamo v mislih približno tisoč zdravnikov, ki ta hip opravljajo specializacije in sekundariate v trajanju od enega šest let – in nikoli ne vstopijo v zdravstveni dom, kjer bi lahko opravili del svoje specializacije. Predlagamo štirimesečno opravljanje dela v teh ambulantah,” je povedal. Po njegovih besedah je dopolnilno zdravstveno zavarovanje skupaj z zdravstvenim prispevkom eno najbolj krivičnih na svetu. “Je regresivno, kar pomeni, da obe zavarovanji skupaj obremenita dohodek tistih, ki imajo najnižje plače, trikrat bolj od tistih z najvišjimi plačami.” Ukrepi so preprosti, meni. “Ukiniti je treba doplačila, to je zloglasni člen, ki predpisuje doplačila za vse storitve.” Za povrh pa, tako Keber, dopolnilno zavarovanje omogoča ogromne dobičke zasebnim zavarovalnicam.

“Dvoživkarstvo” – delo zdravnikov tako v javnih kot zasebnih zavodih – Keber ocenjuje kot nesprejemljivo. “Pri tovrstnem delu gre za konflikt interesa,” je povedal in dodal, da zasebni sistem kot pijavka izžema javnega, tako z delovno silo kot denarjem.

Ob koncu so v iniciativi Glas ljudstva pozvali zdravnike in ostalo zdravstveno osebje k udeležbi stavke pacientov. “To ni stavka proti zdravnikom, ampak je stavka za javno zdravstvo in za vse zdravstvenike, ki še vztrajajo v javnem sistemu,” so dejali in zdravstveno ministrstvo pozvali k takojšnjemu ukrepanju.

Minister za zdravje Bešič Loredan je dejal, da je civilna iniciativa po njegovih informacijah na ministrstvu pustila seznam zahtev. Kot je napovedal, bodo proučili te zahteve kot tudi zahteve zdravniškega sindikata Fides in v petek podali “jasne odgovore”.

Po ocenah predsednice Zdravniške zbornice Slovenije Bojane Beović je prav, da ljudje povedo, kaj si želijo in kje vidijo probleme, “seveda pa navadno stavke niso način, na katerega se stvari dokončno rešijo”. “Treba bo sesti za isto mizo in v dialogu najti konkretno rešitev,” meni.

Na ministrstvu za zdravje se zavedajo težav, ki trenutno pestijo zdravstveni sistem. Zdravstveni dom (ZD) Ljubljana je namreč že na včerajšnji novinarski konferenci predstavil vzpostavitev ambulant za paciente brez izbranega zdravnika. Zdravstveni domovi, v katerih ni zdravnikov, ki še opredeljujejo paciente, morajo s tem letom organizirati ambulante za paciente brez osebnega zdravnika. V Ljubljani naj bi organizirali 19 tovrstnih ambulant, a zaposlenih za vse še nimajo, so v torek predstavili v ZD Ljubljana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje