Klakočar Zupančič o dogajanju na svetu stranke: To je bila ena težjih lekcij

Slovenija 23. Dec 202310:27 10 komentarjev
Svet stranke Gibanje Svoboda
Foto: Borut Živulović/Bobo

Kaj se je zares dogajalo na oktobrskem svetu stranke Gibanja Svoboda, kjer se je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič umaknila z mesta podpredsednice stranke? Ali se s premierjem Robertom Golobom res dogovarja za sodelovanje na evropskih volitvah? Na vprašanja o aktualnem dogajanju je odgovarjala za časnik Delo.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v pogovoru za Delo spregovorila o aktualnem političnem dogajanju.

Med drugim je potrdila, da je v iztekajočem se letu do neke mere politično dozorela in da je v svoji nekonvencionalnosti stopila korak nazaj. “Mislim, da je to dobro, vendar pri tem ne želim izgubiti tistega, kar me definira, ne želim izgubiti svoje nekonvencionalnosti. Ne želim, da me politična funkcija, ki jo opravljam, definira, želim si, da bi jaz definirala njo,” je dejala.

Zaveda se, da jo je politična funkcija postavila v določene okvire, v katerih se je, kot je priznala, “nekaj časa lovila”. “Tudi jaz sem se morala naučiti, a treba je začeti graditi tudi na vsebini. Naučiti sem se morala obnašati v politiki, da lahko udejanjam vsebine, zaradi katerih sem vanjo sploh prišla,” je pojasnila.

Oktobrsko sejo sveta stranke Gibanje Svoboda, na kateri se je z argumentom, da je preobremenjena, umaknila z mesta podpredsednice stranke, svet stranke pa je iz soglasno izključil Mojco Šetinc Pašek in Roberta Pavšiča, je opisala kot zanjo eno težjih lekcij.

“Za odstop sem se sicer odločila brez kakršnegakoli pritiska. Presodila sem pač, da moram zastopati vse poslance enako, zavzeti neko držo tudi do vlade, v kateri so tudi moji strankarski kolegi, pristranskosti funkcija predsednice državnega zbora namreč po mojem mnenju ne prenese in jo lahko opravljam dobro le brez političnega pritiska,” je dejala za Delo.

Povedala je tudi, da je imela s premierjem Golobom – tako kot predsednica republike Nataša Pirc Musar – tudi sama več konstruktivnih pogovorov, kar se ji zdi prav. “V tako velikih skupinah, kot je poslanska skupina Gibanja Svoboda, se seveda ne moremo vsi o vsem strinjati, treba se je soočiti in se pogovarjati na podlagi argumentov, ne čustvenih pritiskov. Ko sva se s predsednikom Golobom usedla, je najin pogovor potekal vedno argumentirano z obeh strani, in z izmenjavo argumentov sva nato videla, ali lahko prideva skupaj,” je opisala, a priznala, da je zdaj – ko delujeta vsak v svoji veji oblasti – zagotovo drugače, kot je bilo pred volitvami.

“Jaz ščitim integriteto državnega zbora, on integriteto vlade. In prav je tako.”

Robert Golob in Urška Klakočar Zupančič
Robert Golob in Urška Klakočar Zupančič (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Predsednica državnega zbora Klakočar Zupančič je priznala tudi, da se je odnos celotne vlade do državnega zbora v zadnjem letu izboljšal. Po njenih besedah so ministri po večkratnih pozivih vendarle bolj navzoči na sejah. “Razumem, da imajo svoje obveznosti in včasih pač manjkajo, a ker so datumi sej znani veliko vnaprej, pričakujem, da bodo ministri prisotni. Tudi predsednik vlade,” je poudarila.

Na vprašanje, ali je s premierjem Golobom zares sklenila dogovor, da bo kandidirala za evropsko poslanko, pa je odgovorila, da se o tem nista nikoli pogovarjala. “Imam druge stvari v življenju, zaradi katerih ne morem dati soglasja za evidentiranje, za kandidaturo in da sploh odidem v Bruselj,” je dejala, a poudarila, da bo pri evropskih volitvah pomagala, kolikor bo lahko. “O tem, ali bom na listi, se bomo še pogovarjali, vendar težko verjamem, da me boste videli na njej.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje