Klakočar Zupančič ob naporih za podporo Sloveniji še posvojila šimpanzinjo

Slovenija 05. Apr 202314:53 19 komentarjev
Predsednica DZ in šimpanzinja Urška
UWEC

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se mudi na uradnem obisku Ugande in Ruande. Obisk je namenjen krepitvi odnosov z afriškimi državami in prizadevanjem, da bi Uganda in Ruanda podprli slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta OZN. Med obiskom ugandskega centra za ohranjanje divjih živali je Klakočar Zupančič posvojila šimpanzinjo, ki ji je nadela ime Urška.

Na povabilo predsednice parlamenta Ugande Anite Annet Among in predsednice poslanske zbornice Ruande Donatille Mukabalisa je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič na uradnem obisku v Ugandi in Ruandi, kjer bo vse do 7. aprila. V delegaciji je tudi poslanka Mojca Šetinc Pašek.

“Obisk delegacije je dokaz, da imata Slovenija in Uganda ogromen potencial za sodelovanje. Državi sta v odličnih medsebojnih odnosih, zato smo hvaležni, da se prijateljstvo nadaljuje,” je na družbenem omrežju Twitter zapisala predsednica ugandskega parlamenta.

Poleg informacij o obisku predsednice DZ je Annet Among zapisala še: “Prihodnost žensk v prostorih, kjer sicer prevladujejo moški, je v tem, da ženske, kot smo me, kolegice držimo za roko in sodelujemo, da bi druga drugo povzdignile k blaginji.”

V Ugandi je Urška Klakočar Zupančič z ugandskim ministrom za turizem obiskala tudi izobraževalni center za ohranjanje divjih živali. Tam je posvojila osirotelo šimpanzinjo, ki jo je poimenovala Urška. Kot so zapisali v centru, naj bi to pomenilo “energična”.

Klakočar Zupančič sicer pogosto opozarja na pomen zaščite živali. Po njenem mnenju bi bilo treba o tej problematiki začeti izobraževati že otroke v šolah in izboljšati zakonodajo na tem področju.

V začetku leta je obiskala zavetišči za zapuščene živali v Ljubljani in Mariboru in tudi sama posvojila mačko.

To sicer ni prvi uradni obisk predsednice DZ od začetka mandata – bila je že v Uzbekistanu, Maroku in na Japonskem, burne odzive pa je sprožil predvsem njen novoletni obisk Dunaja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje