Klakočar Zupančič: Več moramo narediti na področju varstva in zaščite živali

Slovenija 09. Jan 202319:00 3 komentarji
Klakočar Zupančič
N1

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je sporočila, da bo prihodnji ponedeljek, 16. januarja, v državnem zboru potekal velik posvet o področju varstva in zaščite živali. Kot pravi, bi morali izboljšati zakonodajo na tem področju in povečati nadzor nad izvrševanjem že obstoječe zakonodaje.

Velikega posveta o varstvu in zaščiti živali se bo prihodnji ponedeljek v veliki dvorani državnega zbora udeležilo več kot 30 nevladnih organizacij, svojo prisotnost na posvetu pa je potrdila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Kot je poudarila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, sta varstvo in zaščita živali ena od prioritet njenega dela na mestu predsednice državnega zbora. Prav zaradi tega se je odločila, da skliče posvet na državni ravni tudi o tej pomembni temi.

“Odprlo se bo veliko tem in vprašanj. Največ pa bomo govorili o financiranju zavetišč za male živali, o vzpostavitvi zavetišča za rejne živali, o doslednem izvrševanju zakonodaje s strani veterinarske inšpekcije, o odgovornem odnosu do živali in o preganjanju storilcev kaznivih dejanj mučenja in trpinčenja živali,” je dejala predsednica državnega zbora.

Ob tem je spomnila na nedavni primer mučenja rejnih živali med zakolom v klavnici v Račah, ko so na dan prišli posnetki skrite kamere, ki je mučenje in trpinčenje živali tudi posnela. Posnetke je po prijavi pregledala Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in uvedla izredni inšpekcijski nadzor, po ogledu posnetkov pa je direktor inšpekcije Branko Podpečan izjavil, da je šlo za kršitve.

“Ne želimo si več gledati prizorov, kot smo jih pred kratkim videli v eni od slovenskih klavnic, kjer so trpinčili živali pred zakolom. Takšne stvari ne sodijo v naš čas in prostor. Moramo se zavedati, da so živali čuteča bitja in dolžni smo poskrbeti za njihovo kvalitetno življenje. Omejili smo jim življenjski prostor in življenjsko dobo, zato je prav, da z njimi ravnamo odgovorno in sočutno,” je dejala Klakočar Zupančič in dodala, da si bo prizadevala, da bi veterinarska inšpekcija in pristojne službe izvajale svoja pooblastila.

Po njenem mnenju je treba o problematiki varstva in zaščite živali začeti izobraževati že otroke v šolah, z uvrstitvijo te tematike v šolske programe, prav tako pa bi bilo treba še bolj ozaveščati javnost. “Slovenija je v zadnjih 30 letih naredila že velik korak na področju varstva in zaščite živali, ampak vedno obstaja prostor za izboljšave. Nujno je, da takoj udejanjimo tiste rešitve, ki jih že imamo zakonsko opredeljene. Ustanoviti želimo tudi zavetišče za rejne živali, torej za vse tiste živali, ki jim zavetišča niso namenjena, želimo, da bi se mačke čipiralo in da psi več ne bi bili priklenjeni na verige,” je še izpostavila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje