Klakočar Zupančič odgovorila na protestno pismo SDS

Slovenija 12. Sep 202215:28 7 komentarjev
Urška Klakočar Zupančič
Luka Dakskobler/BOBO

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič v odgovoru na protestno pismo SDS zaradi zavrnitve dveh poslanskih vprašanj poudarja, da se morajo ta skladno s poslovnikom nanašati na področje delovanja vlade, ministrstva ali vladne službe. Kot dodaja, instituta poslanskega vprašanja ne gre "zmotno interpretirati tako, da lahko poslanec vpraša karkoli".

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je namreč zavrnila dve pisni poslanski vprašanji poslancev SDS, saj meni, da ne “spoštujeta telesne in duševne integritete posameznika”. Vodja poslancev SDS Jelka Godec je na seji kolegija predsednice DZ pretekli teden predsednico DZ pozvala, da skladno s poslovnikom DZ pisna poslanska vprašanja posreduje naslovnikom, torej ministrom in vladi, ne glede na njihovo vsebino.

Ob tem se je na kolegiju vnela burna razprava, prva med poslanci pa je Godec odvrnila, da ima sicer opozicija zoper predsednico DZ pravico uporabiti vsa pravna sredstva, a da bo sama spoštovala ustavo, pravni red države ter osebno in telesno integriteto vsakogar. Ocenjuje namreč, da zavrnjena poslanskega vprašanja zadnjega niso upoštevala, “predsednica ali predsednik DZ pa ni poštar, ki bo vprašanja, ki niso vredna poslanca, pošiljal naprej”.

Klakočar Zupančič pa je v današnjem odgovoru na protestni dopis SDS še zapisala, da lahko poslanec skladno s poslovniškimi določili pobudo ali vprašanje postavi zgolj glede ureditve posameznih zadev oz. za sprejem določenih ukrepov s področja delovanja vlade, posameznega ministrstva ali vladne službe. Predsednik DZ ima ob tem dolžnost pobudo oziroma vprašanje posredovati naslovniku, ne pa katerega koli vprašanja, tudi poslanec pa mora svoj mandat izvrševati skladno z ustavo zakonom in poslovnikom, je dodala predsednica DZ.

Ob tem je še izpostavila, da je pri tem treba upoštevati, da je predsednik DZ po poslovniku tudi dolžan skrbeti za to, da se ta uresničuje skladno z ustavo, zakonom in določenimi razmerji z državnim svetom, predsednikom republike, vlado in drugimi državnimi organi, prav tako pa je v njegovi pristojnosti tudi presoja, ali podano poslansko vprašanje oziroma pobuda izpolnjuje vse pogoje, določene s poslovnikom. “Najbrž je tu nepotrebno dodati, da je vsakdo izmed nas dolžan spoštovati tudi osebno dostojanstvo ter osebnostne in druge pravice drugega, varovane z zakonom in ustavo,” ob tem še navaja prva med poslanci.

Poudarja tudi, da bo vsa poslanska vprašanja, ki bodo izpolnjevala s poslovnikom določene pogoje, tudi v bodoče posredovala naslovnikom. A kot še dodaja, je “poslansko vprašanje ali pobuda nedvomno poseben zakonsko in poslovniško urejen institut, ki pa ga ne gre zmotno interpretirati ter razumeti tako, da lahko poslanec oziroma poslanka vpraša karkoli”.

DZ
Posnetek zaslona
DZ
Posnetek zaslona

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje