“Z inšpektoratom od zdaj ni šale”

Slovenija 12. Sep 202211:49 9 komentarjev

Vodenje inšpektorata za delo bo prevzel Luka Lukič, ki ga nikoli ni bilo strah dati glave na tnalo, je dejal minister za delo Luka Mesec. Napovedal je spremembe v načinu izvajanja nadzorov, saj naj bi odslej inšpektorji družno izvajali nenapovedane poglobljene preglede problematičnih podjetij.

Vodenje inšpektorata za delo bodo prevzeli Luka Lukič in dva namestnika, ki bosta skrbela za metodo dela oziroma za reorganizacijo, je na današnji novinarski konferenci povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Namen spremembe vodstva je namreč sprememba načina dela inšpektorjev, je pojasnil. Oba namestnika bodo izbrali v naslednjih dveh tednih med zaposlenimi na inšpektoratu, je še povedal.

“Delo inšpektorata je neučinkovito”

“Povod za odstop glavnega inšpektorja Jadranka Grliča sta bili aferi Marinblu in Avtostop,” je dejal Mesec. “Izkazalo se je, da je delo inšpektorata, kot smo ga poznali, neučinkovito. Za to na noben način ne krivimo inšpektorjev, delajo trdo in stresno delo, pogosto tudi ne preveč dobro plačano. Problem sta metoda dela in način pristopa k stvari.”

Poudaril je, da je inšpektorjev za delo malo več kot 50, nadzirali pa naj bi več kot 200.000 pravnih subjektov. “To pomeni, da mora vodstvo ločiti zrno od plevela in ne sme delati pregledov v širino, zato da bi imeli inšpektorji dobre statistike, koliko pregledov so opravili. To nam ne sporoča ničesar. Delo inšpektorata mora biti jasno usmerjeno, targetirano in mora naslavljati najbolj problematična podjetja. To bo naloga, ki jo danes prelagamo v roke novemu glavnemu inšpektorju Luku Lukiču,” je napovedal. Lukiča mora sicer potrditi še vlada, kar naj bi se zgodilo v četrtek.

“Luka Lukič nikoli ni bil človek, ki bi ga bilo strah dati glavo na tnalo,” je poudaril minister, “če inšpektorat kaj potrebuje, je to pogumno in odločno vodstvo, in mislim, da ga bo z Luko Lukičem tudi dobilo.” Lukič ni član Levice ali katerekoli druge politične stranke, do Levice je bil celo javno kritičen, je povedal Mesec. “Nismo ga izbrali zaradi političnih simpatij, ampak zaradi njegovega preteklega dela in osebnega poguma, ki ga je pri tem izkazoval,” je poudaril.

Mescu se zdi pomembno tudi, da ima Lukič stike z Delavsko svetovalnico, sindikati in novinarji. “Ti so večkrat prehiteli inšpektorat pri zaznavi kršitev pravic delavcev,” je pojasnil.

“Pripadam generaciji prekarnega dela”

Lukič je pojasnil, da je povabilo za prevzem funkcije vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja prevzel zaradi lastnih izkušenj in izkušenj generacije, ki ji pripada. “Pripadam generaciji, ki je na lastni koži spoznala kršitve temeljnih pravic delavcev, pripadam generaciji prekarnega dela, generaciji, ki ima formalne delovne dobe bistveno manj kot dejanske delovne dobe,” je dejal.

Dodal je, da se je pri novinarskem delu začel ponavljati. “Dobil sem občutek, da bi lahko imel vzorec besedila, kjer bi s funkcijo ‘najdi in zamenjaj’ zamenjal ime delodajalca in to bi bilo to,” je pojasnil. Kot novinar ima veliko izkušenj s terena, še več pa jih je pridobil kot sodelavec Delavske svetovalnice.

Poudaril je še, da ima velike ambicije in da so takšne po njegovem prepričanju tudi ambicije znotraj inšpektorata. Inšpektorji lahko dosežejo veliko, je opozoril in spomnil na primer nezakonitega modela zaposlovanja v Luki Koper, ki je bil odpravljen pred nekaj leti.

Kako bodo po novem delali inšpektorji

Sprememba metode dela bo po Meščevih pojasnilih pomenila, da bodo inšpektorji izbirali najbolj problematična podjetja. “Tam bomo opravljali nenapovedane in globinske preglede,” je dejal. Da bo inšpektorat to zmožen početi, bo potrebna reorganizacija, je dodal. “Teh 50 inšpektorjev bo zdaj nastopalo družno, opravljali bodo globinske preglede, njihov namen pa bo preprečevanje najhujših kršitev na trgu dela in seveda jasno sankcioniranje. Vsi potencialni kršitelji bodo dobili vtis, da z inšpektoratom od zdaj ni šale,” je povedal.

Zdaj so namreč inšpektorji v očeh delodajalcev “nekakšni svetovalci”, je dejal minister. Včasih naj bi podjetjem svetovali celo, kako se izogibati predpisom, je poudaril. “To je približno tako, kot če bi vozil prehitro, policist pa bi enostavno svetoval, da naslednjič vozi počasneje,” je ponazoril.

“To se odslej ne bo več dogajalo,” je napovedal, “svetovalno in sankcijsko funkcijo inšpektorata je treba jasno ločiti. Glavnino inšpektorata bomo uperili v to, da bodo kršitve delovnega prava v Sloveniji ustrezno naslovljene, targetirane, sankcionirane in tudi javno predstavljene.”

Problematičnih podjetij ni težko najti, je dejal Lukič. “Slovenija je dovolj majhna, z dovolj razvejano mrežo se to lahko ugotovi, potem pa je to učinek snežne kepe. Ne dvomim, da bo šlo naprej po kanalih, ko delavci dobijo povratno informacijo, da niso sami, da imajo podporo,” je pojasnil.

Mesec je dodal, da je ministrstvo zahtevalo dovoljenje za dodatnih 40 zaposlitev v inšpektoratu. “Potrebujemo več inšpektorjev, ampak ne bomo se izgovarjali na to,” je zagotovil in napovedal, da bo mogoče nov način dela izvajati z obstoječim številom inšpektorjev ter prilagoditvami.

Inšpektorje bodo opolnomočili tako na ravni znanja in kompetenc kot na ravni formalnega nastopa, je dejal Mesec. To pomeni, da bodo inšpektorji za delo dobili značke. Ali so potrebne tudi spremembe nadomestil, bodo ugotavljali med reorganizacijo, je pojasnil.

Nekdanji novinar in predstavnik za stike z javnostmi

Luka Lukič je bil doslej sodelavec Delavske svetovalnice. Mesec je spremembe na inšpektoratu napovedal prav po tem, ko je Delavska svetovalnica razkrila domnevno kršenje delavskih pravic v podjetjih Marinblu in Salea, ki pakirata sveže ribe, ter v ljubljanski avtopralnici, kjer so inšpektorji prali avtomobile.

Prejšnji glavni inšpektor Jadranko Grlič je odstopil 10. avgusta. Pojasnil je, da imata z vodstvom ministrstva različne poglede na pristojnosti ter način dela inšpektorata. Mesec pa je dejal, da bi inšpektorat moral spremeniti način dela, vzpostaviti mešane inšpekcije in sistem rednega nadzora. “Problem je, da take zgodbe vedno zaznajo nevladne organizacije in preiskovalni novinarji. Inšpekcija bi morala biti tista, ki zazna take zgodbe,” je rekel. “Imeli smo dva taka primera. V obeh smo skozi pogovor z inšpekcijo želeli videti, kakšna je njihova metoda dela in kako oni razumejo problem. Jaz sem prišel do zaključka, da ga ne razumejo,” je bil kritičen. “Poanta ne bo več v širokih pregledih in navajanju statistik, temveč v targetiranju najbolj problematičnih podjetij,” je še napovedal Mesec.

Preden je začel delati v Delavski svetovalnici, je bil Lukič predstavnik za odnose z javnostmi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Še prej je bil novinar, nazadnje na spletnem portalu RTV Slovenija, kjer je pisal o temah s področja delavskih pravic. Kratek čas je bil tudi predsednik sindikata novinarjev.

Posnetek celotne novinarske konference si lahko ogledate spodaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje