Klakočar Zupančič dodatno pojasnila polet na Dunaj, Janša se je odzval s smeškom

Slovenija 07. Jan 202309:10 37 komentarjev
Urška Klakočar Zupančič
Borut Živulović/BOBO

Po številnih očitkih in kritikah na račun poleta na Dunaj z vladnim falconom in po izjavi za javnost, ki jo je dala ta teden, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič zadevo dodatno pojasnjuje na svojem Facebooku. Znova je poudarila, da je med obiskom tradicionalnega koncerta filharmonikov opravljala državniško funkcijo, da je bilo "vse zakonito, skladno s podzakonskimi akti, pravilnikom o mednarodni dejavnosti, dosedanjo prakso in sklepom vlade". Obenem pa da je hvaležna, da se je lahko po koncertu hitro vrnila domov, ne samo zaradi svojih otrok, ampak tudi zato, ker je njen oče ravno ta dan imel nesrečo, "ki bi lahko bila življenjsko nevarna".

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je po številnih očitkih na račun poleta na bližnji Dunaj z vladnim letalom falcon dodatno pojasnila to (za številne sporno) odločitev.

Spomnimo, da je v izjavi za javnost sprva dejala, da njen polet s falconom na tradicionalni novoletni koncert filharmonikov v ničemer ne odstopa od prakse njenih predhodnikov in nekaterih drugih najvišjih politikov v državi. Na vprašanje o visokem ogljičnem odtisu tako kratkega letalskega poleta je odgovorila, da se mu ni mogoče izogniti, “razen če bi vsi potovali s kočijami”.

V petek zvečer pa je na svoji Facebook strani dodala, da ji je bilo zaradi slovenskih odnosov z Avstrijo in dejstva, da po njenem vedenju “še nihče od slovenskih politikov razen Danila Türka ni dobil takega vabila preko diplomatskih tokov”, “strogo odsvetovano, da bi vabilo zavrnila”.

Na to navedbo se je kasneje na Twitterju odzval nekdanji predsednik vlade Janez Janša z izsekom članka z 1. januarja 2006 in pripisom: “Ja, še nihče ni dobil takega vabila”. Takrat je namreč avstrijski kancler na dunajski novoletni koncert povabil Janšo.

Klakočar Zupančič je zapisala še, da svojih otrok na silvestrski večer ni mogla niti ni želela pustiti samih oziroma brez mame. “Da jih jemljem s sabo na Dunaj, je bilo že z vidika varnosti, izpostavljenosti, stroškov in končno tudi morebitnega javnega zgražanja izključeno. Vedno bom naredila vse, da ju zaščitim, ker sem najprej mati in šele nato vse drugo,” je pojasnila. Dodala je, da je hvaležna, da se je po koncertu in večurnem pogovoru s predsednikom avstrijskega parlamenta Wolfgangom Sobotko lahko hitro vrnila domov tudi zato, ker je imel njen “oče ravno ta dan nesrečo, ki bi lahko bila zanj življenjsko nevarna”.

Preberite še: Predsednica državnega zbora na Dunaj s falconom: Naj vsi potujemo s kočijami?

Klakočar Zupančič je dodala, da si ni nikoli mislila, da se bo morala ukvarjati z vladnim falconom, saj je bilo po njenih besedah “vse zakonito, skladno s podzakonskimi akti, pravilnikom o mednarodni dejavnosti, dosedanjo prakso in sklepom vlade”.

Znova je poudarila tudi, da je opravljala državniško funkcijo. “Ker sem kljub kratki politični karieri predsednica državnega zbora, pa čeprav se na rdeči preprogi nasmejim, obrnem k ljudem in pomaham. Na Dunaju se nisem, ker sem strogo sledila protokolu, našem in njihovem. Oba sta bila prisotna,” je zapisala in vprašala: “Kdo bi vedel, kaj je prav?”

Preberite še: S falconom na Dunaj: na Twitterju burni odzivi, v koaliciji pa tišina

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje