Kljub varčevanju zaradi poplav dobra novica za upokojence

Slovenija 28. Sep 202317:36 21 komentarjev
Upokojenci, denar, revščina
Foto: PROFIMEDIA

Vlada je na današnji seji potrdila proračuna za leti 2024 in 2025, ob tem pa je potrdila tudi predlog zakona o izvrševanju proračunov za ti dve leti. Ta pa med drugim določa tudi letni dodatek za upokojence za leto 2024, je pojasnil finančni minister Klemen Boštjančič.

Finančni minister Klemen Boštjančič je po seji vlade, na kateri sta bila potrjena proračuna za leti 2024 in 2025, pojasnil, da je vlada ob tem potrdila tudi predlog zakona o izvrševanju proračunov za ti dve leti.

Zakon med drugim določa tudi letni dodatek za upokojence za leto 2024. “Zakon predvideva, da se v letu 2024 transferji posameznikom in gospodinjstvom ne bodo usklajevali, enako velja tudi za usklajevanje skupnega dohodka olajšav in lestvice za odmero dohodnine za leto 2024. Uskladitev pokojnin v letu 2024 pa je določena na način, da se akontacija uskladitve opravi že v januarju 2024,” je dejal finančni minister Boštjančič.

Iz Levice je bilo po seji vlade mogoče slišati, da so s pogajanji doslej zadovoljni, saj se nobene pravice ne bodo “rezale” in ker je bil sprejet dogovor med koalicijskimi partnerji, da se bodo pokojnine polno uskladile.

Vlada je sicer v okviru proračunske seje odločila tudi, da dvigne pokojnine novembra in decembra letos. S tem bo naredila most do redne januarske uskladitve in preprečila lanski scenarij, ko so se pokojnine za nekaj mesecev zmanjšale.

Kot smo pred dnevi poročali, bo od novembra zagotovljena pokojnina za polno delovno dobo namesto sedanjih 687 evrov znašala 700 evrov. Pokojnine se bodo dvignile za 1,8 odstotka zaradi izplačila povečanega dela prejemkov za obdobje treh mesecev – novembra in decembra letos ter januarja 2024.

Na tak način koalicija izpolnjuje obljubo o najmanj 700 evrih pokojnine za polno delovno dobo, kljub temu pa bo po tem začasnem zvišanju pokojnin še vedno kar precej upokojencev ostalo pod pragom revščine. Ta je po zadnjih izračunih minimalnih življenjskih stroškov postavljen pri 827 evrih.

Februarja prihodnje leto sledi redna uskladitev pokojnin, ki pa začasnega trimesečnega dviga zaradi predčasnih 1,8-odstotnih uskladitev ne bo upoštevala. Upokojenci pa bodo decembra letos lahko računali še na tako imenovani zimski dodatek, ki bo znašal 40 odstotkov dodatka, ki so ga upokojenci prejeli poleti.

O tem, kaj je dostojna pokojnina, in kako bi jo bilo mogoče zagotoviti, so v sredo na Festivalu za tretje življenjsko obdobje razpravljali na enem od panelov. Kakšne so bile ugotovitve in predlogi, pa si lahko preberete tukaj.

Spremljajte dobre novice!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje