Kmetije, odrezane od sveta, v Savinjski dolini oskrbujejo s helikopterji

Slovenija 09. Avg 202310:33 1 komentar
Luče, poplave 2023, poplava, policija, posnetek iz helikopterja
FACEBOOK/Slovenska policija (zajem zaslona)

Petkova ujma je v Savinjski dolini povzročila številne plazove. Številne kmetije so še vedno odrezane od sveta, hrano in gorivo jim dostavljajo s helikopterji. Prav tako povsod še vedno nimajo vode, elektriko pa zagotavljajo z agregati.

Kot je danes povedal župan Ljubnega ob Savinji Franjo Naraločnik, se jih je v njihovi občini sprožilo več kot 200. Nekateri izmed večjih plazov se premikajo, z geodeti in statiki jih na terenu zato opazujejo, da ne bodo zasuli kakšne hiše ali zajezili reke Savinje.

Po besedah Naraločnika se danes na Ljubnem nadaljuje sanacija z ujmo prizadetega območja, na terenu je 40 bagrov in prav toliko tovornih vozil. Pričakujejo tudi, da jim bo na pomoč priskočilo več kot 100 prostovoljcev in gasilcev. Za ljubenskega župana je prioritetna naloga vzpostavitev cestnih povezav do sosednjih občin.

Tudi župan Luč Klavdij Strmčnik je povedal, da danes veliko pozornost namenjajo vzpostaviti cestne povezave Ljubno–Luče, ker je za to občino ta cestna povezava zaradi dnevnih migracij občanov Luč izrednega pomena, prav tako po tej cesti poteka tudi dovoz hrane.

Kmetije s helikopterji oskrbujejo s hrano in gorivom

Strmčnik je tudi dejal, da okoli šest kmetij, ki so po cestnih povezavah še nedostopne, s helikopterji oskrbujejo s hrano in gorivom. Gozdarji pa se bodo danes skušali prebiti do dveh kmetij, ki sta odrezani od sveta. Kjer ni elektrike, oskrbo z električno energijo zagotavljajo z agregati, je še povedal Strmčnik.

Mozirski župan Ivan Suhoveršnik je dejal, da se bodo danes lotili odvoza odpadnega materiala, ki ga je precej. Mozirjani ta odpad vozijo na dve lokaciji, s tovornimi vozili pa bodo ta odpad odpeljali na odlagališče celjskega Simbia.

Nadaljevali bodo tudi z vzpostavitvijo cestnih povezav do odrezanih kmetij, v načrtu je tudi sanacija vodotokov, ki jih je treba spraviti nazaj v struge. Strokovnjaki si bodo ogledali poplavljene hiše, predvsem v Lokah, in se odločili, ali jih lahko sanirajo ali pa jih bo treba podreti. Glede Mozirskega gaja pa je Suhoveršnik povedal, da je park popolnoma uničen.

Njihove ceste niso več ceste, ampak rečne struge

Gornjegrajski župan Anton Špeh je dejal, da ocene prizadetosti po petkovi ujmi še nimajo, sprožilo pa se je okoli 10 plazov. Njihove ceste niso več ceste, ampak rečne struge, je povedal župan. Po Špehovih besedah jim je danes na pomoč priskočila nemška tehnična ekipa z gradbenimi stroji, okoli 34 kmetij je še vedno odrezanih od sveta. “Vode na vseh kmetijah še ni, tam, kjer ni elektrike, pa smo postavili agregate. Cestno povezavo proti Kamniku smo vzpostavili preko prelaza Črnivec, vendar se je sprožil plaz, tako da je ta cesta prevozna samo za osebna vozila,” je še dejal Špeh.

Braslovški župan Tomaž Žohar je dejal, da tudi v braslovški občini danes nadaljujejo sanacijo prizadetih območij. Na terenu je nekaj čez 300 gasilcev, na pomoč jim je priskočilo tudi okoli 35 slovenskih vojakov. Kdaj bo prevozna cesta skozi Letuš proti Zgornji Savinjski dolini, pa Žohar danes ni mogel napovedati.

Turistična infrastruktura ob Savinji skoraj popolnoma uničena

Turistična infrastruktura ob reki Savinji je skoraj popolnoma uničena, kar bo po prvih ocenah letos v medletni primerjavi povzročilo 50-odstotni upad nočitev, so ocenili v Razvojni agenciji savinjsko-šaleške regije. Sanacija bo dolgotrajna, najboljša pomoč za turistične ponudnike pa bo čim več rezervacij prihodnje leto. Glavna turistična sezona v savinjsko-šaleški regiji traja od začetka junija do sredine septembra, največji obisk pa beležijo avgusta. “Prav zato bo izpad zelo velik,” so zapisali v agenciji. Kot so izpostavili, niso uničeni le kampi in apartmaji, temveč tudi ceste in mostovi. Po njihovi oceni je bilo v dolini ob nedavni ujmi s poplavami med 1.500 in 1.800 turistov. Nekateri so jo zaradi slabega vremena zapustili že prej. “Vsi turisti, ki so želeli, so nastanitve že zapustili in so na varnem,” so poudarili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje