Janša: Razrešitev programskih svetnikov RTVS zadosten razlog za ustavno obtožbo

Slovenija 15. Maj 202314:20 > 15:52 33 komentarjev
Janez Janša
Janez Janša (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica predlagajo začetek postopka razrešitve nekaterih članov programskega sveta RTV Slovenija. Predlog koalicije so pojasnili predsedniki koalicijskih poslanskih skupin. Odzvala sta se tudi predsednik NSi Matej Tonin in predsednik SDS Janez Janša. Če bo mandatno-volilna komisija potrdila predloge sklepov za razrešitev članov programskega sveta RTVS, je to zadosten razlog za ustavno obtožbo, je med drugim zapisal Janša.

Mandatno-volilna komisija državnega zbora, ki jo vodi poslanka vladajoče Svobode Janja Sluga, bo v juniju na štirih rednih sejah odločala o razrešitvi devetih svetnikov programskega sveta RTV Slovenija. To izhaja iz sklicev prihodnjih sej komisije, ki so objavljeni na spletnih straneh državnega zbora.

Med predlogi za razrešitev so programski svetniki Slavko Kmetič, Alojzij Bogataj, Leon Oblak, Ivan Štuhec, Žiga Kušar, Alenka Gotar, Andrej Prebil, Jelka Stergel in Rok Hodej. Programski svet sicer šteje 29 članov.

Omenjenim članom se očita, da so glasovali za nezakonit sklep o imenovanju generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha januarja 2021 in nato njegovo ponovno imenovanje marca 2022. V predlogu sklepa članom očitajo tudi opustitev dolžnosti za odpravo nezakonitosti pri razrešitvi direktorice Televizije Slovenija (TVS) Natalije Gorščak, saj niso glasovali ali predlagali nobenega ukrepa za odpravo nezakonitosti. Med očitki programskim svetnikom je tudi neukrepanje ob “nezakonitem imenovanju odgovorne urednice informativnega programa”, saj da je bila imenovana brez soglasja programskega sveta in podpore delavcev.

Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani je namreč razsodilo, da je bilo imenovanje Graha Whatmougha za generalnega direktorja RTVS januarja 2021 nezakonito. Marca lani pa je programski svet Graha Whatmougha vnovič imenoval za generalnega direktorja, ki po odločitvi ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvajanja novele zakona o RTVS trenutno zavod vodi kot vršilec dolžnosti.

Po navedbah predlagateljev sklepa je torej programski svet RTVS nezakonito imenoval Graha Whatmougha, slednji pa je nato nezakonito odpoklical takratno direktorico TVS Gorščak, kar bi programski svet lahko preprečil, če bi odločil o zavrnitvi soglasja k razrešitvi. S tem se je protipravno poseglo v ustavno in zakonsko avtonomijo RTVS, ki vključuje tudi varstvo pred nezakonitimi posegi v sestavo njenih organov. Slednje je nujno za institucionalno in organizacijsko samostojnost in neodvisnost RTV, brez katere ni mogoče uresničevati ustavne pravice do svobode izražanja, piše v predlogih sklepov.

Do tega prihaja po tem, ko je ustavno sodišče prejšnji teden ponovno obravnavalo pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem, vendar odločitve ni sprejelo.

Kot smo poročali, se je mandatno-volilna komisija na seji prejšnji teden seznanila s sodbama o nezakonitosti imenovanja generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha in njegovi nezakoniti razrešitvi direktorice TVS Natalije Gorščak, kar je bil očitno uvod v postopek razreševanja programskih svetnikov. Tako je poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek na seji omenjene parlamentarne komisije dejala, da se bodo najprej seznanili z nezakonitim delovanjem programskih svetnikov pri odločitvah o imenovanju Graha Whatmougha in razrešitvi Gorščak, “potem bomo pa verjetno imeli še eno sejo, ko bomo morali začeti postopke razreševanja teh ljudi”.

Grah Whatmough se bo na dogajanje odzval na jutrišnji novinarski konferenci.

Sajovic: “Dogaja se nam politično in ideološko prekrščevanje gledalk in gledalcev”

Vodje poslanskih skupin koalicijskih strank Borut Sajovic iz Svobode, Jani Prednik iz SD in Matej T. Vatovec iz Levice so odločitev pojasnili na novinarski konferenci.

“Nezakonito in nekompetentno nastavljeno vodstvo RTV Slovenijo s pomočjo in v sodelovanju programskih svetnikov očitno dragocen, za narod pomemben javni zavod pelje v bankrot in propad, očitno po grškem scenariju. Pravnomočne odločitve sodišča so jasne, gre za nezakonito ravnanje. Sporočilo z referenduma pa se ne sliši. Stotisoče naših državljank in državljanov očitno plačuje obvezno nekaj, česar ne zmore več gledati. Dogaja se nam politično in ideološko prekrščevanje gledalk in gledalcev,” je pojasnil Sajovic.

Prednik je dodal, da je javna RTV Slovenija, ki je bila nekoč najbolj gledan in spoštovan medij v Sloveniji, že nekaj časa v agoniji, ki se še poglablja. “Dogajanje vsi spremljamo z zaskrbljenostjo. Nezakonita ravnanja na javni RTV Slovenija je ugotovilo tudi sodišče. Da se agonija poglablja, kažejo tudi številke, saj je RTVS manj gledana iz meseca v mesec. Zaradi tega se je koalicija odločila, da potegne določene poteze,” je dejal Prednik.

“Pred dobrima dvema letoma je stranka SDS začela s svojim velikim pohodom čez institucije. Ta bager takratne koalicije je najbolj očitno povozil RTV Slovenija. S tem bagrom so poteptali avtonomijo zaposlenih, neodvisnost medija in skrhali zaupanje do javnega servisa RTV. Na podlagi sodb o imenovanju trenutnega direktorja in razrešitvi bivše direktorice TV Slovenija smo ocenili, da je treba to uničevanje zaustaviti,” pa je pojasnil Vatovec. Dodal je, da se je izkazalo, da so programski svetniki delovali v nasprotju z zakonodajo. “Po naši oceni je utemeljen premislek in naša poteza, da se te programske svetnike, ki so očitno tudi namerno nezakonito delovali proti javnemu servisu, da dosežejo neke svoje cilje, razreši.”

Vatovec je še povedal, da je sicer koalicija to že davno želela storiti z novelo zakona o RTVS, ki je bila tudi referendumsko močno podprta. “Da ubranimo javni servis pred propadom, ki ga vodita Grah Whatmough in Urbanija, pa se nam zdi ta poteza v tem trenutku smiselna in smotrna,” je zaključil.

Gregorčič: “Za tak sklep torej ni pravne podlage”

Predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Peter Gregorčič se je na predlagane sklepe za razrešitev in prenehanje mandatov devetih članov programskega sveta odzval z navedbo, da je članom programskega sveta mandat prenehal že 28. decembra z uveljavitvijo novele zakona o RTV.

Glede na to jim ga ni mogoče (znova) odvzeti, meni. “Za tak sklep torej ni pravne podlage in bo tak sklep mandatno-volilne komisije DZ posledično nezakonit. DZ torej želi eno nezakonitost odpraviti z drugo nezakonitostjo, ki jo bo z zlorabo oblastne pozicije zakrivil sam,” je navedel za STA.

peter gregorčič
Egon Parteli/N1

Janša: Mračne sile z državnim udarom nad RTV Slovenija

Na predlog koalicije se je na Twitterju že odzval tudi predsednik NSi Matej Tonin. “Ker se RTV ni dala depolitizirati na ‘civilen in legalen način’, je predsednik vlade Golob napovedal, da bodo to storili tako, kot znajo,” je zapisal in dodal, da bo moralo očitno sodišče EU povedati, “da se takšna Svoboda imenuje diktatura.”

Toninov tvit je poobjavil tudi predsednik stranke SDS Janez Janša, sam pa je v svoji objavi zapisal, da so se “mračne sile” z državnim udarom spravile nad RTV Slovenija. V še eni objavi pa je zapisal, da je premier Golob vnaprej javno napovedal, “da se bodo RTVS lotili na nelegalen, torej na nezakonit način”. Dodal je, da bo morebitno sprejetje sklepov s strani mandatno-volilne komisije dovoljšen razlog za ustavno obtožbo.

Iz stranke SDS so kasneje poslali tudi uradni odziv, v katerem so med drugim zapisali zapisala, da gre za “protipravni barbarski udar” ter potezo, ki “resno načenja temelje pravne države”. “Koalicija se je postavila nad pravno državo, saj svetnikov pravno gledano v trenutni situaciji ni mogoče razrešiti,” so poudarili v odzivu.

“Gre za politično motivirano protipravno akcijo namernega miniranja javne RTV in zavestno nezakonitost pri političnem podrejanju zavoda. Razreševanje programskih svetnikov v času, ko so ustavni sodniki zadržali izvajanje zakona o RTV, je povsem v nasprotju s sklepom Ustavnega sodišča RS in drastičen poseg v avtonomijo javnega servisa. To je popolna zloraba oblasti in eklatanten prikaz avtoritarnosti Svobode,” so še sporočili iz službe za odnose z javnostmi Slovenske demokratske stranke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje