Premier Golob: Zamrznili smo cene, preprečujemo ustvarjanje privatnih dobičkov

Slovenija 12. Apr 202311:25 17 komentarjev

Predstavniki vladne koalicije na čelu s premierjem Robertom Golobom, ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom in finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem so javnosti predstavili včeraj zvečer vloženo novelo zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Kot piše v besedilu zakona, ki smo ga pridobili v uredništvu N1, je ključen cilj novele zagotavljanje pravice do zdravstvenega varstva iz javnih sredstev in povečanje dostopnosti do zdravstvenih storitev za vse prebivalce. Premier Robert Golob je poudaril, da želijo z vloženo novelo zakona zamrzniti cene dopolnilnega zavarovanja, s tem pa preprečiti ustvarjanje zasebnih dobičkov zavarovalnic.

Kot smo prvi poročali na N1, je poslanska skupina Svoboda v parlamentarni postopek vložila novelo zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki se bo preneslo v obveznega. Kot piše v besedilu vložene novele zakona, je cilj predlagane novele, da bi bilo obvezno zdravstveno zavarovanje v enotnem fiksnem znesku, in sicer 35 evrov. Tega bi lahko valorizirali enkrat letno, pri čemer bi se upoštevala rast povprečne bruto plače v Sloveniji v preteklem letu.

V noveli zakona še piše, da bi bili zavezanci za plačilo tega prispevka vsi zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki bi prispevek plačevali z upoštevanjem uveljavljenega postopka pobiranja prispevkov. Prejemnik sredstev bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in ne več tri zasebne zavarovalnice, ki so doslej ponujale storitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja: Generali, Vzajemna in Triglav.

Poslanka Svobode in predsednica koalicijske skupine za zdravstveno reformo Tamara Kozlovič je pojasnila, da so se v Svobodi za vložitev novele, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, odločili, ker jim ni vseeno za podražitve, ob tem pa si želijo, da bi ohranili število zavarovancev na takšni ravni, kot je danes. Poudarila je, da bi se namreč lahko zgodile številne odpovedi dopolnilnih zavarovanj zaradi napovedanih povišanj premij. “Želimo si preprečiti morebitno poslabšanje položaja slovenskih pacientov in morebitnih zdravstvenih in socialnih stisk,” je dejala Kozlovič.

Po njenih besedah so novelo zakona pripravljali na osnutkih zakonov, ki jih je državni zbor obravnaval že v letih 2019 in 2020, novela pa bo sestavljena iz dveh delov: iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki se plačuje po proporcionalnih deležih, in obveznega zdravstvenega prispevka, ki je določen v obliki pavšala v višini 35 evrov na mesec na zavezanca zavarovanja.

Kozlovič je še poudarila, da novela zakona predvideva tudi proračunsko varovalko, s čimer se bo zagotovila stabilnost zdravstvenega sistema do dokončne ureditve financiranja zdravstvenih storitev, novela pa naj bi po njenih besedah v veljavo stopila 1. septembra letos.

Golob: Preprečiti želimo ustvarjanje zasebnih dobičkov

Predsednik vlade Robert Golob je izpostavil, da je novela zakona korak v pravo smer pri izpolnjevanju koalicijskih zavez in krepitvi zdravstvenega sistema. Pri vložitvi novele so zasledovali dva cilja, in sicer da se preprečijo morebitne podražitve premij dopolnilnega zavarovanja in da se ne bodo več kopičili zasebni dobički od zdravstvenih zavarovanj.

“Do konca leta 2024 bomo preoblikovali financiranje celotne zdravstvene blagajne, da bo ta bolj socialno pravična in solidarna, kot je danes. Takrat se bomo ukvarjali s financiranjem, do takrat pa ostaja financiranje enako kot danes. Zamrznjeno, brez podražitev,” je pojasnil premier Golob in dodal, da bodo, če bo v zdravstveni blagajni zmanjkalo denarja, tega dobili iz proračuna.

Ob tem je dejal, da gre trenutno za vmesno obdobje, kar zadeva financiranje, do leta 2025 pa bodo morali najti novo rešitev.

Bešič Loredan: V nasprotju s predhodniki sva s finančnim ministrom usklajena

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je kot prelomno točko za vložitev novele zakona označil namero zavarovalnice Generali, da dvigne zavarovalno premijo dopolnilnega zavarovanja za deset evrov. O financiranju ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in kje bo vlada dobila ta denar, je Bešič Loredan pojasnil, da sta s finančnim ministrom v nasprotju s predhodniki usklajena.

“Denar bomo našli, je v zdravstvenem sistemu. Zato se ni treba bati, da denarja, ki ga bo na neki točki verjetno zmanjkalo, ne bi našli v proračunu. Vendar se to lahko zgodi s spremembami zdravstvenega sistema. Da pridemo do stabilnega financiranja in storitev, ki bodo v sistemu transparentne ter dostopne za vse,” je poudaril minister za zdravje.

Da ministra delujeta usklajeno, je izpostavil tudi finančni minister Klemen Boštjančič in dodal, da nimata različnih pogledov na zdravstveno reformo. Poudaril je, da je zdravstvena reforma prednostna naloga te vlade, zato so vse napore usmerili prav v to smer. Z Bešičem Loredanom sta usklajena tudi glede financiranja, ki bo teklo od leta 2024.

“Ukrep, ki ga predlaga poslanska skupina Svoboda, je posledica v resnici nepričakovanega enkratnega visokega dviga premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja,” je dejal. Dodal je, da si sicer želi, da se takšne spremembe dviga premij ne bi dogajale in da se ne bi bilo treba tako odzvati.

Zakon ima absolutno podporo koalicijskih partneric

Po besedah podpredsednice SD Meire Hot in koordinatorja stranke Levica Luke Mesca ima novela zakona absolutno podporo obeh preostalih koalicijskih partneric. Hot je namero zavarovalnice Generali, da zviša premijo, označila kot zavržno. Zato so v koaliciji morali ukrepati. “Storili smo izjemen korak naprej h koalicijski zavezi, k dolgoročni ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja,” je dejala.

Koordinator Levice in minister za delo Luka Mesec pa je izpostavil, da se v Levici že od leta 2014 zavzemajo za ukinitev “najbolj nepravičnega davka v državi”, kot je sam poimenoval dopolnilno zdravstveno zavarovanje. “50 milijonov evrov, ki smo jih vsi vplačevali, je ostalo v rokah zasebnih zavarovalnic, namesto da bi prišlo v javno zdravstveno blagajno. Pozdravljamo, da smo končno našli način, kako to nepravičnost odpraviti,” je poudaril Mesec.

Prvopodpisani pod novelo zakona in vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic je dejal, da je zakon v parlamentarni postopek vložen po rednem postopku, kar omogoča izboljšave in nadgradnje. “Bolniku dajemo zdravilo direktno v žilo in ne zavarujemo rane z obližem,” je opisal namen vložene novele zakona.

Premier Robert Golob je na vprašanje o povišanih cenah zdravstvenih storitev odgovoril, da bi, če bi uporabili izračun na podlagi napovedane podražitve, potrebovali dodatnih 180 milijonov evrov na leto. “A vprašati se moramo, ali je ves ta denar res potreben. Zato smo zamrznili cene in prevzeli dopolnilno zdravstveno zavarovanje v javni sistem, da ugotovimo, kakšna je dejanska potreba po dodatnem denarju,” je pojasnil. Golob meni, da v zdravstvenem sistemu obstaja ogromno finančnih rezerv, vendar bi bilo iluzorno pričakovati, da bodo sredstva našli čez noč. Če teh sredstev ne bo dovolj, imamo, tako Golob, v proračunu tudi varovalko.

Ker bi podražitev zavarovalne premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga je napovedala zavarovalnica Generali, stopila v veljavo s 1. majem, je premier Golob napovedal, da bo vlada v roku 10 dni sprejela uredbo o zamrznitvi cen do uveljavitve sprememb.

Zakaj so v Svobodi pohiteli z vložitvijo novele zakona?

Po informacijah N1 naj bi se poslanci največje koalicijske stranke Gibanje Svoboda za vložitev novele zakona v parlamentarni postopek odločili, ker naj bi premier Robert Golob ocenil, da je dvig premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga je napovedala zavarovalnica Generali, verjetno pa bi temu sledili tudi pri Vzajemni in Triglavu, nesprejemljiv.

Golob je po naših informacijah poslancem tudi zabičal, naj načrt do vložitve predloga ostane strogo varovana skrivnost. Razlog naj bi menda bila nevarnost, da bi SDS pohitela z vložitvijo svojega predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s tem pa zaustavila obravnavo koalicijskega predloga. V zadnjih dneh so namreč zakrožile informacije, da bo SDS v postopek vložila kar predlog svojega nekdanjega poslanca, zdaj pa vodje protestov upokojencev Pavla Ruparja. Ta je vložitev napovedal za danes.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje