Koliko državnih cest je še vedno zaprtih in kako deluje javni potniški promet?

Slovenija 07. Avg 202317:41 > 17:51 0 komentarjev
Poplave
Krško (Foto:Goran Rovan /BOBO)

Kakšne so razmere po Sloveniji, kje je še vedno zelo hudo ter kakšno je stanje na državnih cestah in v javnem potniškem prometu? Odgovore na ta vprašanja so na novinarski konferenci podali ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, minister za podnebje, okolje in energijo Bojan Kumer ter vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin.

“Vse intervencijske enote še vedno izvajajo potrebne aktivnosti za zagotavljanje osnovnih pogojev za življenje,” je na današnji novinarski konferenci povedal Leon Behin, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje.

Na Gorenjskem, tako Behin, še vedno potekajo intervencijske aktivnosti za zagotavljanje dostopnosti poti in večje varnosti. Na območju Kamnika in Medvod poteka predvsem sanacija.

V Savinjski dolini, ki je eden od najbolj prizadetih predelov v državi, razmere spreminjajo iz ure v uro, in sicer zaradi plazov. Ti lahko povzročajo težave tudi na cestnih povezavah, ki so že bile vzpostavljene.

Po Behinovih besedah sta na Koroškem najbolj prizadeti Črna na Koroškem in Mežica. Črna je zdaj dostopna, a so na Koroškem nekatere poti še vedno neprevozne.

Vodostaj reke Mure je medtem še vedno relativno visok, zaradi česar so pristojne službe pazljive, da se razmere na nasipih ne bi poslabšale. Včeraj so bile aktivirane ekipe za prečrpavanje vode, zaradi česar jim je uspelo obvarovati naselje Hotiza.

“Normalnega stanja še nekaj časa ne bo,” je poudaril Leon Behin.

Minister Kumer o prometu in oskrbi z energijo

“Že leni smo pri reševanju energetske krize, ki je bila tudi zelo velikih razsežnosti, ustvarili platformo krizne skupine, ki se je pokazala za zelo dobro osnovo, da smo lahko koordinirano, hitro, odzivno sodelovali z ekipami distribucijskih podjetij in prenosnih podjetij za čimprejšno vzpostavitev energetske infrastrukture,” pa je povedal minister za podnebje, okolje in energijo Bojan Kumer.

Po njegovih besedah je prva skrb ministrstva, ki ga vodi, “zagotoviti, da bodo sistemi vzpostavitve energetske infrastrukture delovali čimprej in brezhibno”. Po njegovih besedah se razmere na tem področju izboljšujejo, vse več odjemalcev ima nazaj zagotovljeno oskrbo z električno energijo. “Če je bilo v zadnjih skoraj 50 urah brez elektrike več kot 20.000 odjemalcev, je sedaj ta številka padla na 1.836 odjemalcev,” je povedal minister. Najhujše so razmere na območju Mežiške doline, v Črni na Koroškem, Prevaljah, Zgornji Savinjski dolina, v delu Ljubljane ter na območju spodnje in zgornje Gorenjske, je naštel.

Glede preskrbe s plinom je dejal, da distribucijski in prenosni sistem deluje brezhibno, z izjemo na območju Zgornje Savinjske doline in dela Koroške. “Na območju Prevalj, Mežice in Otiškega Vrha se sistem počasi vzpostavlja, tekoče pa se odpravljajo motnje v Kotljah, Laškem in v Kamniku,” je povedal.

“Verjamem, da se bo v nekaj dneh vzpostavilo nujne začasne mobilne transformatorske postaje in oskrba z električno energijo, hkrati pa že pripravljamo ukrepe in posebne ekipe, ki bodo pregledovale električne inštalacije zato, da se bodo lahko odjemalci varno priključili nazaj na omrežje,” je navedel.

Kar zadeva javni potniški promet, je minister povedal, da so linije motene na Koroškem, v Zgornji Savinjski dolini in deloma tudi na Gorenjskem pri Škofji Loki in na Ptujskem. Motenih linij je manj kot 10 odstotkov, medtem ko je bil v petek izpad 30-odstoten.

Ekipe na terenu še vedno odpravljajo posledice ujme in izpadov energije, škode še ne popisujejo in je ne morejo oceniti, je poudaril Kumer.

 Poglejte si, v kakšnem katastrofalnem stanju so nekatere ceste in mostovi v z vremensko ujmo najbolj prizadetih delih države.

Ministrica Bratušek: “Sem pozitivno presenečena”

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je povedala, da je bila danes v Poljanski dolini in da je bila “pozitivno presenečena”, ogromno materiala je bilo po njenih besedah že odstranjenega s cest. “Prevoznost se izboljšuje praktično iz minute v minuto.”

Na železniški infrastrukturi je trenutno ena zapora, na progi Ljubljana–Zidani most na odseku Litija–Sava. Proga je sicer dvotirna, ampak promet po enem tiru naj bi stekel še danes, je pojasnila Bratušek.

Na državnih cestah je trenutno 99 delnih ali popolnih zapor, še včeraj pa je bilo teh zapor 166.

Ko gre za državne ceste, do največjih težav trenutno prihaja na dveh koncesijskih območjih. Na Gorenjskem, ki ga pokriva Gorenjska gradbena družba (GGD), in na širšem območju Celja, ki ga pokriva VOC Celje. Situacija je zelo slaba tudi v Kamniku, kamor se namerava Bratušek odpraviti jutri. Bratušek je znova poudarila, da je prioriteta vzpostavljanje prevoznosti vseh koncev Slovenije. “S samo sanacijo se začnemo ukvarjati takoj za tem, in jasno želim dati sporočilo, da nihče ni in ne bo pozabljen,” je zagotovila.

Ministrica je danes opravila sestanek z vsemi koncesionarji in nekaterimi drugimi gradbenimi podjetji, ki so ji predstavili trenutne razmere. “Dobili smo neko sliko, tudi po tem sestanku lahko rečem, da sem optimistična. Zaenkrat pravijo, da ne primanjkuje ekip, glede na to, da imamo največje izzive na dveh koncesijskih območjih, bodo tudi vsi ostali pripravili seznam, koliko gradbene mehanizacije in ljudi lahko dajo na voljo, ko se bo pojavila potreba,” je dejala.

Ministrica je danes po telefonu govorila tudi z županjo Črne na Koroškem Romano Lesjak, ki ji je povedala, da je situacija težka. Takoj ko bo po vzpostavljena cestna povezava, ki ne bo namenjena zgolj za intervencijo, bo ministrica s sodelavci obiskala Črno na Koroškem, kjer bodo ocenili stanje in ugotovili, katere stvari je treba najprej narediti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!