Koliko snega še pričakujemo in kje ga bo največ?

Slovenija 23. Jan 202309:12 0 komentarjev

Največ snega je čez noč in zjutraj zapadlo na Dolenjskem, Notranjskem in Kočevskem, ponekod so izmerili do 30 centimetrov debelo snežno odejo. Sneženje se bo nadaljevalo tudi čez dan in v noči na torek ter se širilo proti severu. Na meji z Avstrijo, na Koroškem ter na območju mariborskega Pohorja lahko tako zapade še enkrat več snega, kot ga je že zapadlo.

Ponoči je bilo najbolj izrazito dogajanje, kar zadeva padavine, na jugu, jugovzhodu Slovenije, kjer je večinoma snežilo. Po nižinah, v Beli krajini ter v okolici Krškega pa se je sneg mešal z dežjem, je dejal dežurni vremenoslovec Blaž Šter.

Na Dolenjskem, Notranjskem in Kočevskem že dolgo ni snežilo tako močno kot danes. Največ ga je zapadlo do 30 centimetrov. Kot nam je pojasnil Šter, je težava v tem, da je sneženje spremljal tudi močan veter, torej ni nujno, da so podatki točni, predvsem v višjih legah.

V Velikih Laščah so izmerili 26 centimetrov debelo snežno odejo, v Novem mestu je zapadlo 21 centimetrov snega. Na Dolenjskem je tako v povprečju zapadlo okoli 20 centimetrov snega oziroma še kakšen centimeter več.

Snežilo je tudi na Notranjskem. V Postojni je zapadlo okoli 15 centimetrov snega, na Vrhniki pa 13.

Proti Gorenjski, vsaj po nižjih predelih, ter v Ljubljanski kotlini se sneg meša z dežjem. Kot je dejal dežurni meteorolog Šter, obilnejšega sneženja ni bilo. Tudi v alpskih dolinah in v Ratečah je zapadlo do 10 centimetrov snega.

Preberite še: Primorski policisti: Razmere so res izjemne

sneg snežne razmere sneg snežne razmere
Denis Sadiković/N1
sneg snežne razmere sneg snežne razmere
Denis Sadiković/N1
sneg snežne razmere sneg snežne razmere
Denis Sadiković/N1
sneg snežne razmere sneg snežne razmere
Denis Sadiković/N1

Sneženje se bo širilo proti severu Slovenije

Čez dan lahko pričakujemo še kar nekaj snega, zlati na tistih legah, kjer so že sedaj prejeli obilnejše pošiljke. Snežilo bo tako predvsem na jugu Slovenije ter v višjih legah, kjer lahko zapade še do 20 oziroma 30 centimetrov snega.

Kot je še pojasnil Šter, se bo sneženje v popoldanskem času širilo proti severu. “Na meji z Avstrijo, na Koroškem ter na območju mariborskega Pohorja bo zvečer ter ponoči v višjih legah obilno snežilo,” je pojasnil dežurni vremenoslovec. Zapade lahko do 30 centimetrov snega. V nižjih legah lahko računate predvsem na dež.

Danes tako pričakujejo še težave, do jutri zjutraj naj bi se razmere postopno umirjale. Padavine še ne bodo povsem ponehale, po nižinah bo predvsem deževalo, ponekod se bo dež tudi mešal s snegom, v višjih legah pa bo snežilo. Predvsem na Notranjskem in Kočevskem bo zapadlo od pet do deset centimetrov snega.

Preberite še: Burno in nevarno vreme predvsem na Primorskem, možni so vetrolomi

sneg arso
Arso/TWITTER

Poglejte tudi, kaj kaže radarska slika padavin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!