Koliko so slovenska mesta letos odštela za praznično vzdušje

Slovenija 02. Dec 202319:34 2 komentarja
Ljubljana
Foto: PROFIMEDIA

Evropske prestolnice druga za drugo prižigajo praznična stikala, ki v mestih pričarajo božično vzdušje. Tudi slovenska mesta niso izjema. Na osrednjih trgih že stojijo božična drevesa, vse več lokalov je pred svoja vrata postavilo tablo "kuhano vino", glasbeni navdušenci v koledarje označujejo datume decembrskih koncertov na prostem, mesta pa so prepletena z večkilometrskimi kabli prazničnih lučk. Koliko slovenske občine odštejejo za praznično vzdušje? Tudi po več sto tisoč evrov. Po natančne odgovore smo se obrnili na največja slovenska mesta.

Decembrsko vzdušje nam je tako zlezlo pod kožo, da si mnogi težko predstavljamo prihajajoči mesec brez svetlikajočih mestnih ulic in kozarca tople pijače z vonjem po cimetu in klinčkih v rokah. Vse pa ima svojo ceno, tudi praznično vzdušje. Ti stroški še zdaleč niso zanemarljivi. Slovenske občine smo vprašali, kako globoko v žep so segle.

Poleg različnih prireditev, vse od obiska dobrih mož do prednovoletnih koncertov, občine decembra pogosto postavljajo tudi drsališča in praznične vasice v mestnih središčih. V prestolnici, kjer se pričakuje tudi največ obiska, decembra odštejejo največ denarja med slovenskimi občinami. Zneski, ki jih občine namenijo za božično vzdušje, pa se nižajo z velikostjo slovenskih mest.

Več kot pol milijona za praznično vzdušje

Staro mestno jedro Ljubljane je letos prepleteno s 50 kilometri lučk, ki se nadaljujejo vse do Jakopičevega sprehajališča v Tivoliju. Za osvetljavo in preostalo okrasje je Mestna občina Ljubljana odštela 220.000 evrov. Iz občinske blagajne so odšteli dodatnih 150.000 evrov za decembrske prireditve, slabih 190.000 evrov še najemniki sejemskih hišic z najemninami, pojasnjujejo na občini. Skupaj to pomeni dobrega pol milijona evrov.

V Mariboru so za materialne stroške praznične razsvetljave namenili 40.000 evrov. Na Glavni trg so postavili tudi panoramsko kolo, ki je večje od lanskega. Znesek, namenjen prazničnemu dogajanju, si bodo porazdelili različni zavodi, med drugim Zavod turizem, Narodni dom Maribor in Mestne nepremičnine, znaša pa 242.000 evrov. Praznično vzdušje jih bo torej stalo slabih 300.000 evrov.

praznične stojnice
Foto: TIC Maribor

V Celju, tretjem največjem mestu v Sloveniji, bodo za praznično osvetljavo namenili 162.000 evrov občinskih sredstev. Za praznični program Pravljično Celje 2023, v sklopu katerega pripravljajo več kot 60 dogodkov, pa bodo pristavili še 190.000 evrov. Skupaj torej dobrih 350.000 evrov.

Gorenjska prestolnica, Kranj, je v soju prazničnih lučk zažarela danes, 3. decembra, podobno kot v preteklih letih pa bo strošek okrasitve znašal približno 90.000 evrov. Za glasbeno-kulturni program in praznični sejem bodo poskrbeli v Zavodu za turizem in kulturo Kranj, kjer so sporočili, da bodo v ta namen porabili 100.000 evrov. Celotni znesek, ki ga bodo namenili za “veseli december”, bo torej znašal slabih dvesto tisoč evrov.

Tudi v Kopru bodo skupni stroški okrasitve in prazničnega dogajanja, v sklopu katerega bodo poleg kulturnih dogodkov postavili tudi drsališče, krepko presegli 200.000 evrov.

božično okrašeni kranj
Foto: Visit Kranj

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje