Koliko vas bo stala pot na morje po hrvaških avtocestah?

Slovenija 16. Jul 202311:56 5 komentarjev
Hrvaška avtocesta
PROFIMEDIA

Poletni dopusti so v polnem razmahu, kar se ob koncih tedna močno pozna tudi na slovenskih cestah. Preverili smo, koliko vas bo stala pot do nekaterih priljubljenih krajev na Hrvaškem.

Vožnja po slovenskih cestah je od 15. junija dražja, saj je vlada potrdila predlog Darsa in novo ceno letnih vinjet postavila pri 117,5 evra. Tedenska stane 16 evrov, mesečna pa 32 evrov.

Nekoliko manj občutka imamo, koliko plačamo za vožnjo po Hrvaških avtocestah, po katerih se mnogi Slovenci poleti podajo na oddih, saj pri naših južnih sosedih še vedno plačujemo prevoženo razdaljo na cestninskih postajah.

Na večini hrvaških avtocest namreč velja zaprt cestninski sistem, kar pomeni, da ob vstopu na avtocesto prejmete cestninski listek, ob zaključku pa cestnino poravnate na cestninski postaji. Cestnino je mogoče plačati v gotovini ali pa s kreditnimi karticami.

Če se boste iz Ljubljane do Pulja odpravili skozi nekdanji mejni prehod Dragonja, boste za osebni avtomobil na hrvaški avtocesti plačali sedem evrov (v eno smer). Nekoliko manj, 5,6 evra, boste odšteli za cestnino v primeru, če boste potovali skozi Sočergo in nato po avtocesti od Lupoglava do Pule.

Cestnina do Zadra vas bo v eno smer stala 12 evrov, če izberete mejni prehod Vinica oziroma 16,9 evra, če boste potovali preko Obrežja.

Za pot od slovenske prestolnice pa do Splita (brez upoštevanja slovenske vinjete), kjer nato mnogi nadaljujejo pot s trajekti na hrvaške otoke, vas bo stala od 20 evrov naprej. Najdražja je pot čez mejni prehod Obrežje, kjer boste za cestnino do Dugopolja ošteli 24,9 evra (v eno smer).

Hrvaška avtocesta
PROFIMEDIA

Kdor se bo zapeljal do Drvenika, od koder pelje trajekt na Hvar, bo za cestnino odštel 23,8 evra, če pa bo pot podaljšal do Ploč, od koder je nato mogoče s trajektom priti na Korčulo, pa ga bo cestnina stala 27,6 evra.

Štajerski konec države se do Splita običajno odpravi preko mejnega prehoda Gruškovje. V tem primeru bodo Štajerci za cestnino odšteli 27,8 evra. Če bodo  pot podaljšali še do Ploč oziroma do cestninske postaje Čarapine, pa bodo za cestnino odšteli 34,5 evra. V primeru poti do Zadra bodo prebivalci iz Štajerske odšteli 19,8 evra.

Višino cestnine si lahko izračunate s pomočjo aplikacije hrvaških avtocest HAC ENC.

Koliko stanejo trajekti?

K stroškom na poti je v primeru potovanja na hrvaške otoke treba prišteti še vozovnico za trajekt. Te se gibljejo od 17 evrov naprej za avtomobil (za otok Pag), še nekaj pa je treba doplačati za potnike. Najdražji trajekt je iz Splita na Hvar, kjer boste za vozovnico odšteli 45,77 evra.

Letos zadnjič plačevanje cestnin?

Na Hrvaškem se v prihodnjem letu sicer obetajo spremembe na avtocestah. Po napovedih ministra za promet Olega Butkovića bo Hrvaška v prihodnjem letu začela uvajati sistem elektronskih vinjet, kar pomeni, da se mogoče prihodnje leto ne bomo več ustavljali pred cestninskimi postajami.

Kako je pri ostalih sosedih?

Tudi Italija ima podobno kot Hrvaška cestninski sistem, italijanske avtocesta pa veljajo za dražje.

Pot do Bologne vas bo od Trsta, kjer se začne avtocesta, stala 22,6 evra v eno smer, do Bergama pa 27,1 evra. Če se boste odpravili do Milana, boste odšteli 30,5 evra, zimski navdušenci pa boste ob obisku Corvare v Dolomitih za avtocesto do Belluna plačali 11,7 evra.

Avstrijci tako kot mi za vožnjo po avtocestah uporabljajo vinjete, ki so nekoliko cenejše kot pri nas, še vedno pa jih je potrebno lepiti na vetrobransko steklo. Letna stane 96,4 evra, 10-dnevna 9,9 evra in dvomesečna 29 evrov.

Madžari imajo podoben sistem kot pri nas. E-vinjeta je vezana na registrsko tablico, za 10-dnevno vinjeto pa je potrebno odšteti 14,67 evra, za mesečno 23,74 evra in za letno 131,21 evra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje