Komisija Lindava in Jušića ocenila kot primerna kandidata za šefa policije

Slovenija 05. Sep 202317:47 4 komentarji
Boštjan Lindav in Senad Jušić
Boštjan Lindav in Senad Jušić. (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Tako nekdanji šef policije Boštjan Lindav kot sedanji vršilec dolžnosti Senad Jušić sta primerna kandidata za razpisano mesto generalnega direktorja policije, je sklenila natečajna komisija. Kdo bo postal šef policije, bo sedaj odločil notranji minister Boštjan Poklukar, vlada pa bi lahko o tem dokončno odločila že na četrtkovi redni seji.

Posebna natečajna komisija je zaključila postopek izbire kandidata za generalnega direktorja policije. Kot je ugotovila, sta za funkcijo primerna oba kandidata, in sicer sedanji v. d. Senad Jušić in nekdanji šef policije Boštjan Lindav. Odločitev, kdo bo policijo vodil s polnimi pooblastili, je zdaj v rokah notranjega ministra Boštjana Poklukarja.

Poklukar bo lahko med primernimi kandidati izbral tistega, ki je po njegovi presoji najprimernejši za razpisani položaj in ga predlagal v imenovanje vladi, so ob tem za STA navedli na ministrstvu za javno upravo. Slednje torej pomeni, da bi lahko vlada o tem, kdo bo zasedel mesto generalnega direktorja policije, odločala že na četrtkovi redni seji.

Na javni razpis za prvega moža policije sta sicer prispeli le dve prijavi, prijavo sta torej podala le Jušić in Lindav. Kandidat za generalnega direktorja policije mora imeti najmanj 15 let delovnih izkušenj v policiji in najmanj osem let izkušenj na vodstvenih delovnih mestih v javnem sektorju.

Prav obseg vodstvenih izkušenj je bil pri Jušiću po nekaterih razlagah pod vprašajem. Sedanji v. d. generalnega direktorja policije Jušić namreč med izkušnje na vodstvenih delovnih mestih šteje delo na mestu pomočnika komandirja na Policijski postaji Koper in pomočnika vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper.

Na ministrstvu za notranje zadeve so sicer že marca navedli, da je po pravilih vodja enote uslužbenec policije, ki vodi policijsko enoto, ali oseba, ki ga nadomešča. Vodstvo enote pa tvorijo vodja enote s svojimi namestniki in pomočniki ter drugimi uslužbenci policije, ki jih določi vodja. Torej Jušić po njihovem mnenju pogoje za vodenje policije izpolnjuje.

Nasprotno pa je menil Lindav, ki je že pred časom omenil možnost tožbe na upravnem sodišču, če bo za generalnega direktorja policije izbran Jušić. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo, lahko neizbrani kandidat vloži tožbo v upravnem sporu med drugim, če meni, da je bil izbran kandidat, ki ne izpolnjuje natečajnih pogojev ali če meni, da je prišlo do bistvenih kršitev postopka javnega natečaja oziroma izbirnega postopka.

Vložitev tožbe sicer ne zadrži imenovanja direktorja policije, saj funkcionar, torej minister, svoje odločitve o izbiri kandidata ni dolžan obrazložiti, so še navedli na ministrstvu.

Jušić sicer policijo kot vršilec dolžnosti vodi vse od februarja letos. Vlada ga je na to funkcijo imenovala dva dni po nastopu mandata ministra za notranje zadeve Poklukarja, potem ko je s te funkcije razrešila prav Lindava.

Slednji je policijo vodil kot vršilec dolžnosti vse od nastopa vlade Roberta Goloba. Natečajna komisija uradniškega sveta ga je že po prijavi na razpis lani poleti ocenila kot primernega za to funkcijo. Tedanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar ga je tudi predlagala za direktorja policije s polnim mandatom, a imenovanje ni šlo čez vladno sito, kar je na koncu botrovalo njenemu odhodu s funkcije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje