Informacije N1: V tekmi za generalnega direktorja policije Jušić in Lindav

Slovenija 08. Jun 202315:20 5 komentarjev
Lindav, Jušić
Foto: N1

Na razpis za generalnega direktorja policije sta prispeli dve prijavi. Po naših informacijah sta se prijavila zdajšnji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić in njegov predhodnik na tem mestu Boštjan Lindav. Tekma bo nedvomno zanimiva ...

Ob polnoči se je iztekel rok za prijave za generalnega direktorja policije. Po navedbah ministrstva za javno upravo sta doslej prispeli dve prijavi, možno pa je, da bodo kakšno po pošti še dobili.

Kot so nam potrdili na policiji, je eden od prijavljenih Senad Jušić, ki trenutno kot vršilec dolžnosti vodi policijo. Na to mesto ga je takoj po prihodu v vlado predlagal sedanji notranji minister Boštjan Poklukar, potem ko se je po hitrem postopku znebil Jušićevega predhodnika na čelu policije Boštjana Lindava. Prav Lindav pa je po besedah naših virov drugi prijavljeni kandidat za generalnega direktorja policije.

Lindav se je na to mesto sicer prijavil že avgusta lani, vendar pa premier Robert Golob predloga takratne notranje ministrice Tatjane Bobnar za njegovo imenovanje ni želel uvrstiti na dnevni red seje vlade. Ministrska ekipa mu je tedaj le podaljšala vedejevstvo, še vedno pa velja lanska odločitev posebne natečajne komisije, da je Lindav primeren kandidat za generalnega direktorja policije. Kot določa zakon o javnih uslužbencih, odločitev posebne natečajne komisije o primernosti kandidata za položaj velja eno leto po izdaji sklepa.

Dvomi o Jušićevem izpolnjevanju pogojev

Medtem pa se v policijskih krogih pojavljajo pomisleki, ali pogoje za vodenje policije izpolnjuje Senad Jušić. Po zakonu o organiziranosti in delu v policiji mora imeti kandidat za generalnega direktorja policije najmanj 15 let delovnih izkušenj v policiji in najmanj osem let izkušenj na vodstvenih delovnih mestih v javnem sektorju, nekateri pa menijo, da Jušić ustreznih vodstvenih izkušenj nima.

policija
Žiga Živulović jr./BOBO

Na notranjem ministrstvu so sicer ob Jušićevem imenovanju za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije na vprašanje, kakšne so njegove konkretne izkušnje, s katerimi izpolnjuje pogoj osmih let delovnih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih, navedli, da je bil med drugim pomočnik komandirja na Policijski postaji Koper in pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper.

Dodali so, da se ne upoštevajo le izkušnje na delovnih mestih, ki so po aktu o sistematizaciji določena kot vodstvena delovna mesta, temveč tudi izkušnje na delovnih mestih, kjer gre po naravi stvari za vodilna delovna mesta. “Po pravilih je namreč vodja enote uslužbenec policije, ki vodi policijsko enoto, ali oseba, ki ga nadomešča. Vodstvo enote pa tvorijo vodja enote s svojimi namestniki in pomočniki ter drugimi uslužbenci policije, ki jih določi vodja,” so pojasnili.

Tudi če natečajna komisija ne bi pritrdila navedbam notranjega ministrstva o ustreznosti Jušićevih vodstvenih izkušenj, pa možnosti, da bi minister Poklukar za generalnega direktorja policije predlagal Lindava oziroma da bi premier Golob temu predlogu pokimal, tako rekoč ni. Ob tem še spomnimo, da je bil Lindav po razrešitvi s čela policije preseljen na policijsko postajo v Škofji Loki, kjer je po novem vključen v pripravo nekakšnega akcijskega programa za izboljšanje preiskovanja premoženjske kriminalitete, zlasti vlomov.

Če bi torej kot edinega kandidata, ki izpolnjuje potrebne pogoje, natečajna komisija prepoznala Lindava, je mogoče pričakovati, da se bo notranji minister odločil za ponovitev natečaja.

V tem primeru bi mu morda uspelo uresničiti napoved, ki jo je izrekel ob Jušićevi začasni postavitvi na čelo policije. Tedaj je namreč Poklukar izpostavil, da želi pred izbiro novega generalnega direktorja policije spremeniti zakonodajo in s tem razširiti nabor strokovnjakov, ki bi se lahko prijavili za to mesto. Vendar pa se je sprejemanje teh zakonskih sprememb zataknilo in je moralo ministrstvo za notranje zadeve sedanji javni natečaj objaviti po nespremenjenih pogojih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje