Mestni svet preslišal svet Kina Šiška in imenoval Jankovićevega favorita

Slovenija 20. Maj 202414:59 > 17:15 20 komentarjev
Tibor Mihelič Syed
Tibor Mihelič Syed (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Čeprav je svet Centra urbane kulture Kino Šiška med tremi prijavljenimi kandidati za direktorja tega javnega zavoda soglasno podprl sedanjega vršilca dolžnosti direktorja Kina Šiška Mitjo Bravharja, je ljubljanski mestni svet danes na ta položaj imenoval aktualnega direktorja Slovenskega mladinskega gledališča Tiborja Miheliča Syeda. Navedbe ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da na čelo javnega zavoda ne more priti nekdo brez njegove podpore, se torej uresničujejo.

V začetku aprila se je iztekel rok za prijave na že tretji razpis za direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška. Kot smo poročali, so prispele tri prijave: sedanjega vršilca dolžnosti direktorja Kina Šiška Mitje Bravharja, nekdanjega pomočnika direktorja za glasbeni program v Kinu Šiška Matjaža Mančka in aktualnega direktorja Slovenskega mladinskega gledališča Tiborja Miheliča Syeda.

Ponavljanju razpisa za direktorja Kina Šiška je botrovalo vmešavanje ljubljanskega župana Zorana Jankovića v postopek. Ta je po prvem razpisu lani jeseni oba takrat prijavljena kandidata, ki sta izpolnjevala pogoje – Mitjo Bravharja in glasbenega urednika in novinarja na Valu 202 Žigo Klančarja – pozval k umiku kandidatur. Oba sta to tudi storila.

Na januarski ponovljen razpis je prispela zgolj ena prijava – Tiborja Miheliča Syeda. Janković ni skrival, da njegovo kandidaturo podpira. Na eni od novinarskih konferenc je izpostavil, da je direktor Slovenskega mladinskega gledališča prišel k njemu po tem, ko je zamudil rok za oddajo vloge na prvi razpis, in mu dejal, da si res želi v Kino Šiška. Janković je še dodal, da so se na ljubljanski mestni občini odločili za nov razpis, na katerega bi se lahko prijavil tudi Mihelič Syed, prijavljenima kandidatoma pa je povedal, da ju komisija verjetno ne bo izbrala.

Vpletanje ljubljanskega župana pa je vznemirilo svet Centra urbane kulture Kino Šiška, ki je h kandidaturi Miheliča Syeda konec februarja podal negativno predhodno mnenje. Ob tem je svet zavoda poudaril, da se ni izrekel “o kandidatu kot takem”, temveč negativno mnenje podaja “zaradi nekorektnega in nestrokovnega poteka postopka ter načina izbire kandidata”.

Mihelič Syed je nato od kandidature odstopil, razpis pa so konec marca objavili že tretjič. Komisija mestnega sveta za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je tokrat svet Kina Šiška pozvala, da poda mnenje o vseh treh prijavljenih kandidatih, torej o Bravharju, Miheliču Syedu in Mančku.

Kino Šiška
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Kot nam je povedala predsednica sveta Kina Šiška Jožka Hegler, je svet zavoda prejšnji teden opravil pogovor z vsemi tremi kandidati – vsem so postavili enaka vprašanja in jih povsem enakopravno obravnavali, na koncu pa so o vsakem od njih tajno glasovali. Bravharja je podprlo vseh šest navzočih članov sveta (en član je bil odsoten), medtem ko ostala dva kandidata nista dobila večinske podpore, torej vsaj štirih glasov. Manček je dobil tri glasove “za”, Mihelič Syed pa dva. Vendar pa mnenje sveta zavoda za mestne svetnike ni zavezujoče in ga ti tudi niso upoštevali.

Vsi trije kandidati za direktorja Kina Šiška so se sicer v sredo prejšnji teden predstavili tudi komisiji mestnega sveta za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Po besedah člana komisije iz vrst SDS Igorja Horvata je bila seja “nenavadna”, saj so predstavniki Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda želeli, da komisija že tedaj sprejme odločitev. A je Horvat, kot nam je dejal, vztrajal, da morajo najprej dobiti mnenje sveta Kina Šiška. Tako so za danes sklicali korespondenčno sejo komisije. Na njej so se odločili, da mestnemu svetu predlagajo, naj za direktorja Kina Šiška imenuje Tiborja Miheliča Syeda.

Za tak predlog je na današnji seji ljubljanskega mestnega sveta glasovalo 30 svetnic in svetnikov, sedem jih je bilo proti. Več predstavnikov opozicije je izpostavilo nesprejemljiv postopek izbire direktorja. Med njimi je bila svetnica iz vrst Levice Urška Honzak.  Poudarila je, da v njihovem svetniškem klubu z imenovanjem Miheliča Syeda nimajo težav in njegovi postavitvi na čelo Kina Šiška ne nasprotujejo. “Izjave tipa, da v tem mestu nihče ne more biti direktor katerega koli javnega zavoda, ne da bi to potrdil župan, pa so zame nesprejemljive. Direktorja javnega zavoda imenujemo mestni svetniki in svetnice in ne vi, gospod župan,” je Honzak sporočila Jankoviću.

Zoran Janković
Ljubljanski župan Zoran Janković (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Igor Horvat je opozoril, da se je komisiji za mandatna vprašanja s predlaganjem Miheliča Syeda očitno tako zelo mudilo, da je v predlogu celo napačno zapisala njegov priimek. “Sestavni del demokracije so tudi demokratični postopki. Tudi pot mora biti demokratična, da na koncu večina sprejme demokratično odločitev,” je poudarila svetnica Vesne – zelene stranke Jasminka Dedić. In dodala, da je mestna uprava z županom Jankovićem na čelu povozila odločitev sveta Kina Šiška, ki je dal pozitivno predhodno mnenje h kandidaturi Mitje Bravharja.

Janković je kritikom odgovoril, da večina v mestnem svetu dela dobro, pa če je opoziciji prav ali ne. Ponovil je, da je nemogoče, da bi kdo postal direktor katerega od ljubljanskih zavodov, če on temu ne bo pokimal, saj ga brez njegovega pristanka mestni svet ne bo izglasoval.

“Pred leti sem sprejel nauk Ljudmile Novak, da je treba v državnem zboru znati šteti do 46, v mestnem svetu pa je treba znati šteti do 23. Ko boste našteli svojih 23 svetnikov, me lahko podučujete, prej pa ne,”  je opoziciji sporočil Janković. In še zlasti obračunal z Levico. “Vem, da bi si v Levici želeli, da bi vodili svoja ministrstva, kot se vodi mestna občina Ljubljana, a imate smolo. Še v svoji stranki se ne morete dogovoriti, izključujete člane ali pa vam ti bežijo …,” je izpostavil ljubljanski župan.

Bonus video: kaj morate vedeti pred evropskimi volitvami?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje