Konec tedna prihaja sneg: kje ga bo največ?

Slovenija 17. Jan 202411:04 0 komentarjev
V Nemčijo prihaja zima
Foto: PROFIMEDIA

Slovenijo bo konec tedna dosegla hladna fronta, ki s seboj prinaša padavine. Sneženje bo predvidoma najmočnejše v petek dopoldne. Po nižinah lahko v manj kot šestih urah zapade do 10 centimetrov snega, nad nadmorsko višino okoli 500 metrov pa tudi do 15 centimetrov.

Letošnja zima nas še ni razveselila z obilnejšimi snežnimi pošiljkami. Kot so zapisali na Facebookovi strani Agencije RS za okolje (Arso), imamo trenutno nekoliko nadpovprečno višino snežne odeje le v visokogorju Julijskih Alp. A kot kaže, bo sneg ta konec tedna pobelil tudi nižine.

Mrzlo zimsko vreme namreč že dlje časa vztraja nad severnim delom Evrope, predvsem nad Skandinavijo. “Se bo pa meja med mrzlim polarnim zrakom in občutno toplejšim sredozemskim ob koncu tega tedna pomaknila prek območja Alp in naših krajev proti jugu vse do južnega Balkana,” so vremensko napoved na družbenem omrežju predstavili Arsovi meteorologi.

Na vreme pri nas bo hladna fronta od severa začela vplivati v drugem delu noči na petek, ko se bodo padavine krepile, dež pa bo v notranjosti države hitro prehajal v sneg. Po besedah prognostikov bo sneženje predvidoma najmočnejše v petek v jutranjem in dopoldanskem času, sredi dneva pa bo oslabelo in popoldne povsod že ponehalo. Ob prehodu hladne fronte bo zapihal okrepljen in mrzel severovzhodni veter, na Primorskem pa zmerna do močna burja.

“Ker bodo temperature zraka zjutraj ob začetku padavin pozitivne, bo sneg po nižinah sprva južen in se bo dobro oprijemal drevja, tako da bo petkovo dopoldne marsikje pričaralo pravo zimsko pravljico,” so zapisali na Arsu in dodali, da lahko, kot kaže, po nižinah osrednje Slovenije v petek dopoldne v manj kot šestih urah zapade večinoma od 5 do 10 centimetrov snega, na nadmorsko višino okoli 500 metrov pa tudi okoli 15 centimetrov.

“Vozne razmere bodo torej v petek dopoldne povsem zimske, se bodo pa popoldne najverjetneje že izboljšale,” so še opozorili. Da bo sneženje sovpadlo z jutranjo prometno konico, je na družbenem omrežju X zapisal tudi meteorolog Arsa Blaž Šter.

Sobota in nedelja bosta nato povečini sončna, a razmeroma mrzla zimska dneva. Na Primorskem bo še pihala burja, po kotlinah v notranjosti pa bo predvsem v jutranjem času lahko megleno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!