“Stanovanje mora biti pravica in ne problem”

Gospodarstvo 13. Sep 202116:05 > 16:18 1 komentar

Poslanske skupine SD, LMŠ, Levice, SAB in NeP bodo v parlamentarni postopek vložile predlog zakona o gradnji 10.000 javnih najemnih stanovanj. Z njim želijo, da bi se začela reševati stanovanjska problematika v državi, s čimer bi pomagali predvsem mladim, ki si v trenutnih razmerah težko privoščijo stanovanje.

“Področje stanovanje politike je v celoti prepuščeno trgu. Rezultati tega so katastrofalni. Mladi in malo manj mladi, mlade družine iz povprečnega razreda zelo težko pridejo do primernega stanovanja. Najemnine so v nebo vpijajoče, da ne govorimo o nakupu,” je v izjavi za medije povedal Marko Koprivec iz SD, ki je pripravila pobudo.

“Po osamosvojitvi na tem področju ni bilo narejeno praktično nič, zato danes vlagamo v proceduro zakon, ki bo v naslednjih šestih letih omogočil gradnjo 10.000 javnih najemnih stanovanj. Imamo enega najnižjih deležev najemnih stanovanj v Evropski uniji, s čimer mladim močno onemogočamo dostop do stanovanj,” je še dodal Koprivec.

Zakon o gradnji najemnih stanovanj, pri katerem so se zgledovali po dunajskem primeru, bi za to področje zagotavljal 1,3 milijarde evrov, stanovanja pa bi gradili po vsej Sloveniji. Za najemnino 65 kvadratnih metrov velikega stanovanja bi bilo treba odšteti 350 evrov. Podpisniki so prepričani, da gre za nujen korak, da se bodo mladi lahko osamosvojili ter soustvarjali družbo.

“Razširimo košarico socialnih pravic,” je dejal Koprivec. “Če smo uspeli ohraniti javno šolstvo, kolikor toliko javno zdravstvo ter smo uspeli ohraniti javne vrtce, potem je prav, da naredimo naslednji korak ter spodbudimo in omogočimo stanovanjsko pravico vsem,” je še dodal in poudaril, da mora biti stanovanje pravica in ne problem. “Če nam ne bo uspelo kot opozicija, nam bo uspelo po prevzemu oblasti,” je bil še jasen Koprivec v izjavi za medije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje