Za evropsko javno tožilstvo je zgodba očitno končana

Slovenija 25. Nov 202112:19 > 14:04 5 komentarjev
Evropsko javno tožilstvo: Laura Kövesi
Laura Kövesi/Profimedia

Iz kratkega odziva glavne evropske tožilke Laure Kövesi je mogoče sklepati, da v vladni poskus zamenjave Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja ne bo privolila. Sporočila je namreč, da so slovenska evropska delegirana tožilca imenovali za pet let.

Iz pisarne glavne evropske tožilke Laure Kövesi so za N1 sporočili, da še ne komentirajo predloga slovenske vlade za spremembo zakona o državnem tožilstvu, saj je to za zdaj samo predlog. “Gospa Kövesi bo 6. decembra obiskala Slovenijo in takrat bo na novinarski konferenci odgovarjala na vsa vprašanja,” je zapisala njena predstavnica za javnost Tine Hoellovet. Dodatno je pojasnila, da glavna tožilka ne more odgovarjati na vprašanje, ali je slovenski predlog skladen z evropsko zakonodajo. “Povem lahko samo, da evropske delegirane tožilce imenuje kolegij evropskih tožilcev, ne države članice. Na nacionalni ravni je opravljen izbor kandidatov, v kar se glavna evropska tožilka ne vpleta,” je povedala. Poudarila je, da je kolegij evropskih tožilcev evropska delegirana tožilca iz Slovenije Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja včeraj imenoval za petletni mandat. “Za nas se situacija ni spremenila,” je dodala.

Evropska komisija je zadevo pospremila s še krajšim komentarjem, in sicer: “Ne komentiramo predlogov.”

Dikaučič in Janša bi ugotovila, da sta Frank Elek in Oštir “nepotrebna”

Včeraj je minister za pravosodje Marjan Dikaučič v vladno proceduro vložil predlog sprememb zakona o državnem tožilstvu. Če bo predlog sprejet, naj bi vlada izvedla nov in drugačen postopek izbire evropskih delegiranih tožilcev. S tem naj bi postale storitve Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja “nepotrebne” in vlada naj bi imenovala nova delegirana tožilca.

Poznavalci poudarjajo, da je načrt vladajočih v nasprotju z evropskimi predpisi in da evropsko javno tožilstvo v njegovo uresničitev ne bo privolilo. Kljub temu pa je predlog, ki ga je Dikaučič očitno pripravil skupaj s kabinetom premierja Janeza Janše, naletel na ostre odzive. Ogorčeni so tako na vrhovnem državnem tožilstvu kot v opozicijskih strankah. Kritično so se odzvali tudi nekateri pravniki, ki niso povezani ne s tožilstvom ne s političnimi strankami, ter laična javnost.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje