Policisti preverjajo osem groženj politikom

Slovenija 26. Okt 202111:50 > 18:17 1 komentar
Policija, kriminalistična preiskava, kavački klan
Fotografija je simbolična. (Foto: BOBO)

Kriminalisti so obiskali poslanske skupine, ki so v minulih dneh prejele grozilna pisma z nabojem. Policija obravnava osem groženj. Tri nove prijave so prejeli včeraj popoldne in danes dopoldne, so zapisali za N1. Generalni direktor policije Anton Olaj je preiskavo groženj politikom predal posebni delovni skupini na kriminalistični policiji.

Kriminalisti so danes obiskali državni zbor, kjer preiskujejo grozilna pisma z naboji.

V preteklih dneh so bila grozilna pisma, v katerih so bili naboji večjega kalibra, naslovljena na več politikov. V ovojnici, namenjeni predsedniku vlade Janezu Janši, sta bili fotografiji njega in njegove družine, na njih pa so bile narisane tarče. Drugo pismo, o katerem so mediji poročali v nedeljo, pa je bilo naslovljeno na obrambnega ministra Mateja Tonina. Sprva so se pojavile informacije, da je Tonin to ovojnico prejel na dom, nato pa so iz NSi sporočili, da so ovojnico prestregli že na pošti. Pismo z nabojem je bilo naslovljeno še na ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki v objavi na Twitterju trdi, da je to pismo tudi prejel. Hojs danes za dodatna pojasnila o tem ni bil dosegljiv. Grozilna pisma pa so bila naslovljena še na prvaka SNS Zmaga Jelinčiča ter poslanski skupini SNS in Desus.

Obisk kriminalistov je potrdil Jelinčič. Povedal je, da so ga kriminalisti obiskali že v ponedeljek, drug obisk pa so opravili danes. Prej je namreč dve grožnji, prva ovojnica z nabojem je bila naslovljena na njegov domači naslov, druga pa na poslansko skupino. Prvo ovojnico je po prejemu prinesel v državni zbor, policisti pa so preiskavo začeli v ponedeljek. Delo kriminalistov je Jelinčič ocenil kot profesionalno.

V parlamentu pismo prestregli na varnostnem pregledu

Grozilno pismo je prejela poslanska skupina Desus. Kriminalisti so opravili pogovore s poslancema te poslanske skupine, ki sta bila danes prisotna v državnem zboru: Robertom Polnarjem in Brankom Simonovičem. Ovojnica sicer do naslovnikov ni prispela, prestregli so jo na varnostnem pregledu, so povedali v poslanski skupini Desus.

Na Polnarja je bila sicer naslovljena ločena ovojnica, prejel jo je na domači naslov. “Ne bom zahteval pregona. Naj se tisti, ki jo je poslal, pride z mano pogovoriti na štiri oči,” je v izjavi medijem povedal Polnar. Meni, da mu je pošiljko z nabojem poslal nekdo, ki se ne strinja s tem, kar počne v politiki. Zatrdil je, da sam sicer temu ne pripisuje posebnega pomena, poroča STA.

Policija preverja tudi pošiljko, naslovljeno na gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Ali je šlo v primeru Počivalška res za pošiljko z grožnjo, še ni znano.

So pa na policiji pojasnili, da skupno preverjajo osem pisemskih ovojnic. O treh so jih politični predstavniki obvestili v ponedeljek popoldne in danes dopoldne, so za N1 pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. “Tudi v zadnjih treh primerih so bile pošiljke zasežene in zavarovane, ter se nadaljuje z intenzivnim zbiranjem obvestil in dokazov glede suma kaznivih dejanj grožnje,” so še zapisali.

Če se tudi v primeru pisma, naslovljenega na ministra Počivalška, izkaže, da gre za grožnjo, so prejemniki grozilnih pisem predsednik in podpredsednika vlade oziroma predsedniki vseh treh koalicijskih strank. V državnem zboru pa so pošiljke prejele tiste opozicijske poslanske skupine, ki podpirajo delovanje koalicije in vlade.

Kako so ovojnice sploh prišle do varovanih oseb?

#related-news_0

Kmalu po objavi informacije o grozilnih pismih, ki naj bi jih prejela Janša in Tonin, so se pojavila vprašanja o tem, kako je do tega sploh lahko prišlo. Pošta, namenjena varovanim osebam, se namreč varnostno pregleduje, so potrdili na Pošti Slovenija. V primeru odkritja nevarne, prepovedane oziroma sumljive vsebine v pošiljki obvestijo pristojne organe.

Kako je torej mogoče, da je Hojs prejel ovojnico z nabojem? Na policiji odgovarjajo, da je varovanja posamezne varovane osebe opredeljeno v načrtu, v katerem so določeni načini izvedbe ukrepov prevenitvno-operativnega, fizičnega in tehničnega varovanja. A poudarjajo, da so načrti varovanja zaupne narave in načina izvedbe posameznih ukrepov javnosti ne morejo razkriti.

Nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek pa je v oddaji 24ur zvečer poudarila, da so v času njenega mandata pregledane pošiljke imele dodaten žig, ki prejemniku pove, da je bila pošiljka varnostno pregledana. Tovrsten žig iz ovojnic, ki so bile objavljene, ni viden. Je pa na ovojnicah, namenjenih Janši in Toninu, mogoče videti žig črke T. Ta pomeni, da vrednost znamke ne zadošča in mora naslovnik za prevzem doplačati. Na Pošti Slovenije sicer posameznih žigov ne komentirajo.

Preiskavo groženj politikom bo vodila delovna skupina kriminalistične policije

Vse primere grozilnih pisemskih pošiljk, ki so jih v preteklih dneh prejeli visoki politično predstavniki, v obravnavo prevzela delovna skupina, ki jo vodi uprava kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, je naročil generalni direktor policije Anton Olaj.

Prevzem vodenja kriminalistične preiskave je posledica zahtevnosti preiskovanja večjega števila istovrstnih kaznivih dejanj, ki so bila izvršena v krajšem časovnem obdobju, pri čemer so grožnje sporočene na specifičen način, s pošiljanjem nabojev na naslove oškodovancev – visokih političnih predstavnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje