Septembrska položnica za elektriko za poplavljena gospodinjstva bo občutno nižja

Gospodarstvo 16. Avg 202310:10 > 10:59 2 komentarja

"Odjemalcem na prizadetih območjih bomo od začetka avgusta do konca leta ceno elektrike znižali na evro za megavatno uro," je na novinarski konferenci o ukrepih pri dobavi električne energije za pomoč prebivalcem na poplavljenih območjih dejal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Natančnih podatkov o številu gospodinjstev še ni, po prvih ocenah pa naj bi jih bilo med štiri in sedem tisoč. Po besedah ministra namreč ne bo vključen vsak, ki "je imel centimeter vode". Mesečni računi prizadetih odjemalcev bodo nižji za približno 60 odstotkov, strošek prevzemajo trgovci.

Ukrepi ministrstva za okolje, podnebje in energijo po uničujočih poplavah, ki so pred dvema tednoma prizadele Slovenijo, so poleg izziva odpadkov usmerjeni v zagotavljanje električne energije po znižani ceni.

“Trenutno so potrebe odjemalcev na teh območjih povečane, saj potrebujejo črpalke, sušilne stroje in druge naprave, ki porabljajo več elektrike,” je dejal minister Bojan Kumer in nadaljeval, da je zato stopil v stik z dobavitelji. Dogovorili so se, da prizadetim odjemalcem znižajo ceno električne energije na en evro za megavatno uro.

Po grobi oceni gre za štiri do sedem tisoč gospodinjstev. Natančen seznam prizadetih odjemalcev je še v pripravi, kot je dejal minister, pa se iz podatkov o porabi lahko vidi, kdo je utrpel poplave. “V dneh po poplavah je bil odjem manjši, števci poplavljeni,” je dejal, potem pa se je poraba povečala zaradi – kot že omenjeno – potreb za sanacijo. Ko bo na podlagi teh podatkov narejen seznam, ga bodo preverili še s sistemskim operaterjem. Odjemalci lahko tudi sami poročajo o oškodovanju v poplavah, in sicer občinskim komisijam, ki v mnogih občinah že danes na terenu popisujejo škodo.

Trenutna (regulirana) cena električne energije za gospodinjstva znaša 118 evrov za megavatno uro v času višje tarife (med 6. in 22. uro).  Mesečni račun se bo povprečnemu odjemalcu znižal za 40 evrov ali 60 odstotkov, je še povedal minister. Strošek znižane cene elektrike bo donacija dobaviteljev električne energije, po oceni Kumra bo znašal skupno približno 1,5 milijona evrov.

Solidarnost dobaviteljev

Kumer je dejal, da sta ukrep zasnovala s predsednikom sekcije za vprašanja dobaviteljev električne energije pri Energetski zbornici Slovenije (EZS) Sebastijanom Roudijem, sicer direktorjem trgovske družbe ECE. Nato je klical vse dobavitelje in bil po lastnih besedah presenečen nad “pozitivnim pristopom k ukrepom”, ki so si jih zamislili.

“S tem so pokazali posebno, solidarnostno noto elektrogospodarstva,” je dejal in se jim za to gesto zahvalil.

“Brez obotavljanja smo se priključili,” je dejal Roudi iz ECE, ki ima največ odjemalcev na najbolj prizadetih območjih Zgornje Savinjske doline, Koroške in Brežic. “Verjamem, da je ukrep dober in učinkovit. Verjamem pa, da to tudi ni vse, kar lahko dobavitelji naredimo.”

Tudi šef Gen-I Maks Helbl je dejal, da so se nemudoma odzvali in bodo donirali električno energijo po simbolični ceni. Del skupine Gen-I je tudi Elektro energija.

“Ni se bilo težko odzvati,” je dejal tudi Jože Smolič. član uprave Petrola (del skupine Petrol je tudi trgovska družba E3). “Verjamemo, da bomo tako hitreje rešili in se do zime postavili na noge, da bodo ljudje v toplih domovih tudi na račun teh ukrepov.”

Ministrstvo je sicer skupaj s civilno zaščito po navedbah Kumra pohitrilo delovanje intervencijskih ekip elektrogospodarstva, pripravlja pa še nekaj interventnih ukrepov na področju oskrbe z elektriko. Kakšnih, še ni znano.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje