Kustec o tem, kaj moramo storiti, da bodo šole ostale odprte

Koronavirus 31. Avg 202114:55 > 15:46 1 komentar
Simona Kustec
Žiga Živulovič jr./BOBO

V sredo, 1. septembra, se začenja novo šolsko leto, že tretje, ki ga bo zaznamovala epidemija covida-19. Šolarji in dijaki se v šolske klopi vračajo po modelu B ter ob upoštevanju strokovno predpisanih ukrepov za obvladovanje in zajezitev epidemije covida-19.

Tik pred začetkom novega šolskega leta je šolska ministrica Simona Kustec izrekla dobrodošlico 21.198 prvošolkam in prvošolčkom in skoraj prav toliko novinkam in novincem v programih nižjega poklicnega, srednjega poklicnega, srednjega strokovnega in gimnazijskega izobraževanja.

“Dobrodošle vse druge generacije šolajočih, ki boste v novem šolskem letu stopile na stopničko enega razreda znanja višje,” je zapisala Kustec v poslanici ob začetku novega šolskega leta in vsem šoloobveznim zaželela, da bi se naučili veliko novega ter se v šoli dobro počutili.

“Vrline in pravila varnosti”

Ministrica za šolstvo Kustec je izpostavila tudi tri “vrline in pravila varnosti”, ki jih moramo v teh časih še posebej upoštevati. Kot prvo je navedla varnost v cestnem prometu, ki veleva, da v šolo pridite previdno in pozorno spremljajte promet ter ne pozabite na cestnoprometna pravila.

Kot drugo je izpostavila varnost lastnega zdravja in zdravja drugih. “V šolo pridite le, če ste zdravi. Z odgovornostjo in skrbjo spoštujte predpisana zdravstveno-higienska navodila,” je zapisala Kustec. Kot tretjo vrlino oziroma pravilo varnosti pa je navedla vrednoto predvidljivega, umirjenega, spoštljivega odnosa do lastnega znanja in s tem do sebe in drugih. “Samo vsi skupaj, s potrpežljivim, strpnim ravnanjem in medsebojnim razumevanjem ter pomočjo bomo zagotovili pridobivanje znanja na najboljši možni način in v prostorih šol,” je še zapisala Kustec. 

Osnovne šole bo v novem šolskem letu obiskovalo predvidoma 193.116 učenk in učencev, od tega bo šolski prag prestopilo 21.198 prvošolk in prvošolcev. V Sloveniji bo v šolskem letu 2021/22 delovalo 456 matičnih osnovnih šol ter 315 podružničnih šol, so zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Pričakujejo tudi približno 76.000 srednješolcev, od tega v začetnem letniku programov nižjega poklicnega, srednjega poklicnega, srednjega strokovnega in gimnazijskega izobraževanja dobrih okrog 20.000 novincev. 

Organizacija in izvedba pouka bo potekala po modelu B, kar pomeni, da se bosta v vzgojno-izobraževalnih zavodih izvajala tako obvezni kot neobvezni del izobraževalnega procesa. Ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se lahko izvajajo vse dejavnosti in programi, vključno z dnevi dejavnosti, šolo v naravi in plavalnimi tečaji.

Zadnje leto in pol je prineslo nova spoznanja

Zadnje leto in pol drugačnega načina izvajanja izobraževanja je po besedah šolske ministrice prineslo nove izkušnje, nova znanja in spoznanja. “Hvala, da ste poskrbeli, da je in da bo učenje teklo nemoteno. Še več, da vas veliko z novimi načini podajanja znanj učencem približuje nove vsebine in jim tudi na takšen način to nepredvidljivo obdobje dela bolj prijazno,” je zapisala Kustec v poslanici.

Na vse pa je šolska ministrica apelirala tudi s tem, da je odgovornost v naših rokah in glavah. “Naša skupna odgovornost je, da razumemo in da naredimo vse, da otrokom in mladim zagotovimo varno učno okolje, v katerem bodo lahko pridobivali znanja in razvijali svoje potenciale,” je zapisala pred začetkom novega šolskega leta.

Če želimo, da bi šole ostale odprte, moramo tako največ narediti sami. V primerjali z lanskim letom pa imamo letos na voljo dva močna odgovora – cepljenje in testiranje. “Pazite drug na drugega, pomagajmo si in se spodbujajmo – v dobrih in malo manj dobrih dnevih, od začetka pa vse do konca še enega novega šolskega leta,” je še zapisala Kustec.

Prvi šolski dan
Žiga Živulović jr./BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje