Lamut na zahteve Čadonič Špelič odgovoril z obtožbami zoper njo

Slovenija 12. Dec 202319:34 17 komentarjev
Miha Lamut in Vida Čadonič Špelič
Miha Lamut in Vida Čadonič Špelič (Foto: BOBO/PROFIMEDIA)

Potem ko je poslanka NSi in članica preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije, Vida Čadonič Špelič v ponedeljek predsedniku komisije Mihi Lamutu (Svoboda) poslala zahtevo za pojasnilo nekaterih njegovih ravnanj, jo je Lamut danes obtožil obveščanja poslancev NSi z vsebinami zaprtega dela seje komisije.

Predsednik preiskovalne komisije državnega zbora, ki preiskuje domnevno nedopustno politično vmešavanje v delo policije, Miha Lamut je, kot je prva poročala TV Slovenija, predstavnike Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) povabil, da prisluhnejo zvočnemu zapisu in pregledajo zapisnik pričanja nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in nekdanjega šefa policije Boštjana Lindava. Ta dva naj bi na zaprtem delu seje komisije sicer navedla, da je na datum prijetja ruskih vohunov vplival predsednik vlade Robert Golob.

Sova je po pregledu dokumentacije preiskovalni komisiji sporočila, da je bil v pričanju Bobnar in Lindava naveden tudi podatek, ki ga agencija v skladu z zakonom o tajnih podatkih opredeljuje kot tajnega. Po navedbah naših virov blizu Sove naj bi agencija kot tajni podatek prepoznala datum 28. november 2022. Direktor Sove Joško Kadivnik naj bi namreč najprej razmišljal o izvedbi aretacije na ta datum, kot je znano, pa je bila nato aretacija izpeljana teden dni kasneje, 5. decembra.

Ob tem pa se je postavilo vprašanje, kdo je prisluh zvočnemu zapisu oziroma vpogled v zapisnik pričanja Bobnar in Lindava odobril in kako je lahko bil pri tem navzoč tudi direktor Sove Joško Kadivnik, ki bo pred preiskovalno komisijo nastopil kot priča.

Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav
Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav (Foto: Luka Dakskobler/BOBO)

Tako se je poslanka NSi Vida Čadonič Špelič v ponedeljek na Lamuta obrnila z zahtevo po pojasnilu in predložitvi dokumentacije. Poudarila je, da kot članica preiskovalne komisije ni bila seznanjena s povabilom direktorju Sove in njegovim sodelavcem, da vpogledajo v zapis zaprtega dela seje. “Ker je sodeč po medijskih zapisih v dokumentacijo vpogledal tudi Joško Kadivnik, ki je postavljen za pričo, prosim za pojasnilo, ali vas je sekretarka preiskovalne komisije opozorila, da morajo biti skladno z 11. členom zakona o parlamentarni preiskavi priče zaslišane posamezno, kar smiselno pomeni tudi, da ne smejo biti seznanjene z izpovedjo druge priče, sploh če je to zaslišanje zaprto za javnost,” je v pismu Lamutu zapisala Čadonič Špelič. Za odgovor mu je dala čas do srede. Ob tem pa je izpostavila, da poslanci Gibanja Svoboda in predsednik preiskovalne komisije iz te stranke očitno nekaj skrivajo in ščitijo predsednika vlade.

Lamut je danes medijem sporočil, da se je preiskovalna komisija ob izvedbi zaslišanj seznanila s podatkom, ki ga je, glede na njegovo naravo, v okviru preiskave zaščitila. “Originator (torej Sova op.p.) je ta podatek v skladu s svojimi procesi tudi prepoznal oziroma potrdil kot tajnega in kot takšnega ga bo komisija pri nadaljnjem delu tudi obravnavala,” je navedel. Dodal je še, da kot predsednik preiskovalne komisije skrbi za njeno zakonito in učinkovito delovanje, pri čemer lahko v skladu z zakonom o parlamentarni preiskavi in relevantnim poslovnikom zaprosi za določeno pomoč tudi druge organe.

“Me pa kot predsednika preiskovalne komisije čudijo objave v medijih, po katerih naj bi članica komisije z vsebinami z zaprtega dela seje seznanila poslance svoje poslanske skupine, prav tako naj bi bilo s temi vsebinami seznanjeno drugo delovno telo državnega zbora. Pričakujem namreč, da mora biti vsem članom preiskovalne komisije v interesu, da preiskovalna komisija na zakonit način bodisi potrdi bodisi ovrže obstoj domnevno spornih okoliščin, za preiskavo katerih je bila ustanovljena, ter da s svojimi ugotovitvami obrazloženo seznani javnost,” je navedel Lamut.

Miha Lamut
Miha Lamut, poslanec Svobode in predsednik preiskovalne komisije (Foto: N1)

Njegovi očitki očitno letijo na Vido Čadonič Špelič, češ da je z vsebinami z zaprtega dela seje komisije seznanila poslance Nove Slovenije in da je bila tako seznanjena tudi komisija za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs), ki jo vodi poslanec NSi Janez Žakelj.

Vida Čadonič Špelič očitke zavrača. “Če z navedbami o članici komisije misli mene, naj povem, da s tajnimi podatki nisem seznanila nikogar in tudi v pismu, ki sem ga poslala Lamutu, nisem navajala nobenih podatkov z zaprtega dela seje komisije,” je dejala za N1. Lamutovo sporočilo za javnost je označila kot “beg pred realnostjo” in dodala, da naj predsednik komisije odgovori na njene navedbe v pismu, ki mu ga je poslala.

Lamut v današnjem sporočilu za javnost tudi ni odgovoril na številna vprašanja, ki mu jih je N1 v ponedeljek poslal o vpogledu Sove in njenega direktorja Joška Kadivnika v pričanje Bobnar in Lindava na zaprtem delu seje preiskovalne komisije. Tedaj so nam iz državnega zbora sicer odgovorili, da je Lamut trenutno bolniško odsoten ter da bo stvari pojasnil na novinarski konferenci do konca tedna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje